Sn.Human TR'de ekonomi demek Faiz, USD ve nihayetinde Banka demektir.. Bu 1980 ler de de, 1990 lar da da, 2000 ler de de, 2010 lar da da ve de 2020 ler de de değişmeyecektir...
Çünkü değişmesi amacı ile şimdiye kadar hiçbir köklü temel ekonomik iş yapmadık...
Nüfus arttı, ihtiyaçlar arttı, büyüme arttı...
Ama ekonomik sistem aynı kaldı... O kadar...
Sonuçta bu piyasada en ucuz ne kaldı ise; ona yatırım yaparım ben...
1 Akbank parası= 1 kg patates ediyorsa; kim ne derse desin AKBANK'ı patatese tercih ederim...
Sanayi gidiyor gibi olabilir; USD yükseliyor gibi olabilir; ama bunlar hep gibidir... Çünkü;
Bunlar eninde sonunda BANKA ların kapısını çalar yada çalmak zorundadırlar...
Banka gitmez ise; sonuçta sanayii de gitmez, iş'te artmaz, aş'ta artmaz...
2*2=4
2Ç bilançolarına gelince ; Banka para satar... İlk faiz artışı belki bankaları zorlar.. İlk etapta kredi oranları düşebilir...
Lakin çalışanlara gelen Ocak zamları, Temmuz zamları ile fark kapanır.. Satın alma gücü nispi olarak artar...
Enflasyon UFE de %20 çıktı... TEFE ye 2 ay sonra vurur... Ama sonuçta malını satan bu %20 yi ekleyecektir.. Cirosu artacak, artan ciro karlılığı getirecektir...
Mesela;
Akbank şu an 7,38 TL oldu...
Karlılığına bakıp yıllıklandırırsak; hisse başına kar bu yıl 1,73 TL olucaktır..
Ama %25 enflasyonun olduğu bir ekonomide seneye bu kar EKONOMİ 3 YIL YATAYDA DAHİ GİTSE
bu enflasyon oranı ile; hisse başı kazanç 2,16 TL olucaktır....
Bir sonraki sene 2,71 TL olucaktır...
Hisse maliyetin 7,38 TL iken; 3 yılda 7,38 TL sermayen sana 1,73+2,16+2,71=6,60 TL yatay giden bir ekonomide kazandıracaktır...
Oysa; şu an F/K =4,75 iken bu tip enflasyonist ekonomide bence gerçekte F/K 3,2 dir... Eninde, sonunda BANKA kazanır..
İlk baştan kaybeder gibi davranır yada davranabilir, ama sonunda bu FAİZ ve enflasyonist sistem 2 yada 3 çeyrek sonra BANKA bilançosu lehine TSUNAMİ şeklinde döner...
Fazla uzatmadan; sorunuzun cevabına gelince
Bu çeyrek AKbank dan 1,600,000,000 TL ile 1,750,000,000 TL arası kar bekliyorum.. Yani beklentim 1 Ç ile aynı... Ne eksik ne de fazla...
Bu rakamların altı yada üstü gelirse;
Sürpriz olur...
Yer İmleri