sayın kentuf ,
ilginiz ve cevabınız için teşekkür ederim
Açıkçası ilk incelediğim kredi Akenerji kredisi. Aken'in halka açık olması işimizi kolaylaştırıyor.
Aken 6 aylık bilançosundaki bir dipnotu paylaşayım
Yapı Kredi Bankası A.Ş. ile 30 Eylül 2015 tarihinde imzalanan kredi sözleşmesi (“Kredi Sözleşmesi”) ile kullanılan kredinin toplam tutarı 3.556.619.087 TL (429.565.217 TL ve 685.652.174 ABD Doları) olup
775 milyon $ lık bir kredi banka aktiflerindeki en büyük dilimlerden biri olsa gerek
Bu kredi 30 haziran kapanışa göre hesaplanış, Cuma günkü kur üzerinden neredeyse 4.5 milyar TL lik bir boyuta ulaştı diyebiliriz.
İlk işim Akenerji şirketini incelemek oldu ve maalesef ilk edindiğim bilgiler pek parlak değil... 900 mW lı erzin doğal gaz santrali büyük bir fiyasko olmuş. Güncel elektrik ve doğalgaz fiyatları ile zarar yazmaya devam edecek gibi gözüküyor. Umarım AKKÖK ler bedelli sermaye arttırımı yaparak sermaye enjekte ederler , aksi halde Yapıkredinin yarı batık bir Enerji şirketi olur..
en kötü senaryoyu irdelersek
900 MW Erzin in ikinci el değeri nedir? Sökülüp ,satılması ne kadar nakit yaratır? Kurulum için Mw başına 1 milyon $ dan bahsediliyor ama acaba söküp satılma noktasında ederi nedir?
300 MW HES bu dolar kuru ile 300 milyon $ eder mi?
5 yıl daha faliyet zararı ve faiz ödenerise durum ne olur?
Sonuç olarak tek kalemde bu yıl yapılan bedelli sermaye arttırımından daha fazla bir miktar risk altında.. Ve bu sadece Akenerji
Bereket enerjinin de borçları hakkında çok büyük rakamlar konuşuluyor. Yapıkredinin bu şirketteki riski nedir bilemiyoruz..
Özetlersek , Enerji sektörü riskleri sadece Yapıkredinin değil bir çok bankanın riski olmuş durumda. Bilinçsiz yapılan enerji yatırımları , 2023 de bile enerji fazlası olacağını işaret eden raporlar... Bir gözümüz enerji sektörüde olmalı
Benim ikinci merak ettiğim konu , Yapıkredi nin inşaat sektöründeki riskinin ne olduğu?
2011 yılında İMKB den çıkıp Amerika emlak piyasasına yatırım yapmış biri olarak, Amerikanın 2008-2011 yılları arasında yaşadığı emlak krizinin bir benzerinin yaşanacağını düşünüyorum. Aşırı şişmiş konut fiyatlarının sönmesi,arz farzlası evlerin inşaat şirketlerini zorlayacağını düşünüyorum.
Bu sebeple ikinci aşamada , Yapıkredinin inşaat piyasası ile ilgili riskini analiz etmeye çalışacağım.
Bu arada Cuma günü çok cüzzi bir alım yaparak Ykbnk ortağı oldum .Almayı düşündüğüm miktrarın 1/500 ü
saygılar
Yer İmleri