Şinci bu basliga epey sey yazdik. Toparlayalim...

1-Suriye'deki radikal Islamcilarin arkasinda, basindan beri Suudi Arabistan var. Ingiltere falan bu isin icinde degil. Ingilizler kimyasal saldiri falan diyerek simdi konusaya basladilar. Ingilizler bu surecte Bretix'le mesgul edildiler.

2-Bu isin en ust duzey organizatoru, 2015 basinda istifasini verene kadar Pentagon istihbaratinin basinda bulunan Mike Flynn. Trump iktidara geldiginde bu adam istihbarat Konseyinin basina getirildi, sonrasi herkesin malumu. 3 seneden beri bu adam hakkinda onlarca yazi yazdim. Ikinci onemli isim Suud istihbaratinin basindaki Bender, sag kaldi emme esamesi okunmuyor. 3.isim Misir istihbaratinin basindaki vatendes, basit bir soguk aginligi sebebiyle Abd'ye gitti, oradam cenazesi geldi. Bunlar oncelikli rolde olanlar, bunlarin disinda tum bolge ulkeleri kullanilmistir.

3-Isid denildiginde ise yukardakilere ilaveten isin icinde Suriye ve Iran da var. Isid meselesinde Almanlarin da ciddi parmagi var.

4-Geldigimiz noktada Suriyedeki muhalifler, radikal olan, olmayan, eline silah alan, almayan Idlip'te sikistirildi. Esad, Rusya ve Iran olmasaydi ama ozellikle Rusya olmasaydi bunu basaramazdi.

5-Diger taraftan Abd'nin de hedefine ulastigini goruyoruz. Perincek martavallarina inanmayin. Abd, guya Sunni direniscileri destekleyerek, Abd bunlara hicbir destek vermemistir, pyd'yi ordulastirdi. Diger taraftan, Abd, Israil ve Ingiltere; Esad'in, Oso tarafindan devrilmesine kesinlikle izin vermediler ki 6 senelik savas sirasinda Esad, enaz 3 kez Suriyeden kacacak duruma gelmisti. Ama ayni Abd, Israil ve Ingiltere; Esad'in Sunni direniscileri ezmesine de izin vermediler. Cunku, hedefleri Akdenize acilacak bir Kurt Koridoru'dur. Yoksa Suriye Sunnileri bunlarin umurunda degildir.

6-Emme Kafkasya'dan gelen Cecenler ve Isidciler ve Uygur'dan gelenler umurlarindadir. Bunlarin sayisi 20.000 civarindadir, bunlar son derece iyi yetistirilmis, yuksek catisma deneyimi olan, merhamet duygusu olmayan robot gibin elemanlardir. Bunlari yeniden yetistirmeye kalksan; para, malzeme, cografya gibi imkamlari gec, nereden baksan 8-10 yil zamana ihtiyacin var. Bir adami tavuk keser gibin insan kesecek duruma getirmek kolay bir is deeldir.

7-Bunlarin kilina kimse dokunamaz. Abd, aynen pyd gibi bunlari korumak zorundadir. Cunku, islevleri var. Afrika ve Cin'in Uygur bolgesi ve Afpak bolgesinde kullanilacaklar. Afrika'daki Çinli sayisi 1 milyondu, simdi 1, 5 milyona cikmis. Afrika, Abd'nin hukumranlik alanidir.

8-Efendim bu noktada bir Perincekgil cikar, der ki "Abd'de kim oluyor?" , karsisinda Iran-Rusya-Suriye-Çin var. Biz de onlrin yanina gecelim, Abd'yi ezelim. ))))))))))))))))))))

9-Abd, pyd'yi Rakka'ya gonderince, Suriye ordusu da guneyden o bolgeye yaklasti. Deyr Zor'da karsi karsiya geldiler. Abd o bolgeye ozel kuvvetleri Socor'u sevk etti. Karsilarinda Suriye ordusu, Rus parali askerleri ve Iranli milisler vardi. Socor'un ates gucu kiyamet gibiydi. Iranliymis, Urusmus 300'u aninda hakkin rahmetine kavustu. Binlerce yarali var. Abd ozel kuvvetlerinde yarali bile yoktu. Urusu, Suriyelisi, Iranlisi derhal geri cekildiler, bir daha da Firat'in dogusuna yaklasamadilar.

10- Sayet Suriye eskisi gibi olacak, Esad, Idlip'den sonra Kurtleri de halledecek diye dusunen gerizekalidir. Artik Firat'in dogusu Suriye degildir.

11-Idlip meselesinin suruncemede kalmasi, pyd'yi catismalarin disinda tutmus ve guclendirmistir. Diger taraftan Abd, pyd ve Esad'i masaya oturtarak, federal bir cozom yolu da ariyor. Bu hamle kesinlikle Turkiyeye karsidir. Hatta Turkiye icin bir felakettir.

12-Idlip meselesi Suud ve Iran'i karsi karsiya getirmekte, Iran ve Suriyeyi birbirine baglamaktadir.

13-Abd diyor ki, pyd ve pkk ayni degildir. Turkiye diyor ki, aynidir. Ama Abd, Turkiyenin pkkyi ezmesine, gri ve yesil listeden pek cok pkk ust duzey elemaini nallamasina hicbir ses cikarmiyor. Pkk neredeyse hasat oldu. Yani Abd'nin bu konuda soyledigiyle, yaptigi uyumlu. Ama diger taraftan pkknin, Tsk'nin yogun baskisina maruz kalmasi, pkklilarin pyd bolgelerine gecip, pydye katilmasina ve pydnin guclenmesine sebep oluyor.

14- Turkiye'nin denge politikasinin iflas ettigi acikca goruluyor. Idlip, Abd'nin umurunda degil, Abd'nin umurunda olan o bolgede bulunan 20.000 militandir. Bunlarin bir tekinin kilina zarar gelirse, Abd ne Urus dinler, ne Iran dinler, ne Esad dinler, gokten atesler yagdirir.

15- Esad'in bolgeyi ele gecirmesi, supurme harekati yapmasi, sucsuz insanlari katletmesi ise Turkiye'nin sorunudur. Bolgede yasayan 3 milyon Sunninin gidecegi, Turkiyeden baska bir yer yok.

16- 3 milyon insanin Turkiyeye gelmesiyle bu is bitmis olsa op de basina koy. Idlip Esad'in eline gecerse, Kurt Koridoru nereden Akdeniz'e acilacak????? Asil sorun bu??????

17- Tabii ki su soruyu da sormak lazim; son 50 yilda Adana ve Mersin'in guneydogudan bu kadar yogun goc almasi tesaduf mudur?