Sayfa 278/367 İlkİlk ... 178228268276277278279280288328 ... SonSon
Arama sonucu : 2933 madde; 2,217 - 2,224 arası.

Konu: Tarihte bugün ve viop

1. Atatürk 1800'den beri yapılan hegemon planlarını çöp etmiş bir liderdir. 100 yıllık emeklerini çöp etmiştir. Önemli olan, o ilke ve inkılapların Atatürk tarafından ilk kez keşfedilmesi değil, Arap kültürünün hakim olduğu, hegemonların eline düşmüş toprakları o ilke ve inkılaplarla yoğurabilmiş olmasıdır. Nihayetinde, yıkılmak yerine küllerimizden, yeniden doğmuş olduk.

Siz, daldan dala zıplamanın, oynaklığın adını pragmatizm koymuşsunuz. Bu yapılan, omurgasızlıktan başka bir şey değildir. Buraya gelip dalga geçer gibi ne "Atatürküyüz" fln yazıp sulandırıyorsun..?

Küreselleşmenin rafa kalktığını söyleyebilmen için dünyadaki bağımsız ülkelerin sayısının artması lazım. Tam tersine başta gelişen ülke diye sınıflandırılan ülkeler olmak üzere Çin gibi büyük güçler de finansal açıdan tehdit ediliyor. Kolonyal bir yapıdan bahsedip, küresellerin rafa kalktığını iddaa etmek tutarlı mı?

Yahu sen olmadık yerlerden olmadık sonuçlara vararak enteresan analizler yaptığını filan düşünüyorsun. Saygı duymakla beraber katılmıyorum.

Hem ne bu ego? Daha önceki analizlerin hepsi tuttu da biz mi bilmiyoruz..? Amacım bak şu analizin tutmadı bu analizin tutmadı demek değil. O bize yakışmaz. Bütün analizlerin tutacak diye bir şey de yok zaten... Ama sanki tutuyormuş gibi ego yapmana da gerek yok di mi? Önce burnunun ucundakileri gör de sonra yine yazarım. Bir yere de kaybolmuyorum. Bana numune demişsin... Bu nereden baktığına bağlı. Benim baktığım yerdende sen numunesin.

2. Buraya gelip dalga geçer gibi ne "Atatürküyüz" fln yazıp sulandırıyorsun..?
    Espri o yazdigim. Cahilsin iste...Biz Ataturk'u sahsen taniyoruz.

Senin buraya yazmana gerek yok. Temcit pilavi gibi hep ayni seyleri forumun her tarafina yazip durun. Buraya yazmayiverin, okumayin da, mesela ben forumda hicbir yeri okumuyorum.

Burasi benim yazdigim bir baslik, gunde yaklasik 600-700 tiklanir. Binlece defa yazilmis seylere muhatap olmak zorunda miyim?

3. Ya tabii ki buraya yazmama gerek yok. İyi ki söyledin...
    Ula senin gibi her değişken için ayrı analizler yapıp sürekli rota değiştireceğime aynı şeyleri yazarım tabi.
    Sen önce tutmayan analizlerin neden tutmamış bir bak bakim...
    Adamlar çıkıp ortadoğuda 20 ülkenin sınırı ve yönetim şekli değişecek diyor bizimkide çıkmış küresel güçler rafa kalktı diyor. Sanki bunu Venezuela'nın başkanı söyledi...
    Ben cahilsem, yanılırım ayvagöbek,
    Ama sen yanılırsan ben sana cahil demicem; kabiliyetsiz dicem.

4.  Alıntı Originally Posted by yetkisiz Yazıyı Oku
    Açık rakamı bir düzeyi ifade eder...Alttaki vanası kapalı bir depo gibi düşünmemek lazım...Birikmez yani, vana aşağıda açıktır hep...Konuya bu yönüyle bakmak lazım, iyi mi kötü mü nün ötesinde...Ha, kötü diyenlere en iyi örnek ABD...Dünyanın lideri mi, evet...İstediği ülkeyi istediği anda yıkacak düzeyde mi, evet...

Maksat konu anlaşılsın, zaten yorgunum kimseyle didişemem şimdi...Ki yazılarını özenle okuyorum...Bunları bilmeyen biri değilsin gördüğüm kadarıyla...
    Konu didişmek değil, yanlış anlatılana susamamak olsa gerek.

Evet Türkiye'yi açıkta ancak ABD ile karşılaştırabilirsin o kadar kötü durumdayız yani. Ama karşılaştırman tamamen yanlış, birisi elma diğeri muz bile değil avakado.
    ABD'nin borçları tamamen dolar üzerinden Türkiye'ninki ise dolar eur vs. cinsinden, yani kendi para birimi cinsinden değil. İşte tam bu sebepten cari açık kaynaklı birileri borç vermeyi kestiğinde kriz oluyor bizim ülkede, kendi paranı değil başka bir ülkenin parasını bulman gerekiyor. Onu da buamayınca adı kriz oluyor. ABD'nin ise böyle bir sorunu yok, adam zaten parasını tüm dünyada kullandırıyor, herşeyden önce petrol piyasası bile yeterli bunun için. Buna senyoraj hakkı denir, bundan faydalanıyor yani. Bunu da babasının hayrına yapmıyor kimse, bu paranın arkasında savaş gücü, ekonomik güç herşeyden önce çok büyük entellektüel sermaye var.
    Kaldı ki ABD bile bunu sorun olarak görüyor ve Trump bütün ülkelerle başta Çin açığını daraltmaya çalışıyor.

Diyelim ABD değil Rusya ile ikili ticaret yapıyorsun ve sürekli şimdi olduğu gibi açık veriyorsun bu yine sorundur, senin paran bu defa Ruble'ye karşı değer yitirir tıpkı şimdi herşeye karşı değer yitirdiği gibi.
    Türkiye en son cari fazlasını da beğenmediğiniz 1946'da vermiştir. Ondan sonra her yıl artarak açık vermiş ve krizler silsilesinden de bunun sonucu olarak yakasını kurtaramamıştır, konu çok nettir.
    Bu yazı yatırım tavsiyesi olarak değerlendirilemez.
    “invest only if you would be comfortable owning a stock, even if you had no way of knowing its daily share price.” ― Benjamin Graham

5. Konu, ekonomilerde geriye doğru bir açık olmamasından açılmıştı...Buraya evrilmesinde izlediğin strateji güzel ama yetersiz...Çünkü sonrasında "açık kötü bir şeydir"e geldin ve tuzağıma düştün...Şimdi yok dolar bazındaymış yok bilmem ne ile işin içinden çıkamıyorsun ABD'nin hegemonyal bir güç olmasını sağlayan bu ekonomik model karşısında...Demek ki neymiş, açık kendi başına bir kötülük kaynağı değilmiş uygulanan ekonomi için...

*
    Gelelim TR açısından duruma...Bunu bu günden -rakamsal bazda- analiz etmek yanlıştır...Netekim serbest piyasa ekonomisine geçtiğimiz sürecin çok kısa olması bu yönde makro bir analiz yapmamız konusunda önümüzdeki en büyük engel...Daha bir kaç on yıl önce dolar tutmak yasaktı bu ekonomide...

Sadece bir senede geçen yıl, 160 milyar dolar satmış 240 milyar dolar satın almışsın. Yani 80 milyar dolar açık vermişsin. Geriye dönük verdiğin açık trilyon doları geçmiş,
    Velhasıl, bu yorumlarda bulunmak için çok erken...Bebek bile sayılmaz bu ekonomi...Dur hele...Hemen rakamlara boğmak felan...

*
    Burada defalarca yazdığım gibi, bir devleti ve bir milleti bekleyen en büyük tehlike, gençlerinin büyük hayaller kuramamasıdır...Hayal kurun abi...

Türkiye en son cari fazlasını da beğenmediğiniz 1946'da vermiştir.
    Ve, önyargılı olmayın ...Beni ne kadar tanıyorsun ki bunları yazabildin mesela ?...
    Geceye yenilmeyen her insana ödül olarak bir sabah, bir gündüz ve bir güneş vardır...

6. Senin yaptığına en hafif tabiriyle mugalata denir, maalesef yabancısın ekonomiye. ABD'ye bakıp cari açık kötü birşey değil demek, biber acı hayat acı demek ki hayat biberdir sonucu çıkarmak kadar tuhaftır.

Birikimli cari açık elbette vardır, öncekileri de ya borç alıp kapatmış ya da turizm, işçi geliri, net hata noksan bilmem ne kalemi ile kapatmış ya da paranı devalue etmişsindir. Yüzmilyarlarca dolarlık borç durduk yere birikmedi. Türkiye'de onyıllardır sürekli parasını durduk yere devalue etmedi, o sıfırlar durduk yere birikmedi, sebebi bu açıklardır.

Her neyse uzatmayacağım; vatandaşın bu kadar basit bir konuyu bile anlamaması normal, ama sorumluluk sahibi kişiler de böyle düşününce sonuç bir günde %25'e kadar değer yitiren TL oluyor maalesef, sonuçlarına katlanmak da bize kalıyor.
    “invest only if you would be comfortable owning a stock, even if you had no way of knowing its daily share price.” ― Benjamin Graham

7. Her neyse uzatmayacağım; vatandaşın bu kadar basit bir konuyu bile anlamaması normal, ama sorumluluk sahibi kişiler de böyle düşününce sonuç bir günde %25'e kadar değer yitiren TL oluyor maalesef, sonuçlarına katlanmak da bize kalıyor.
    Akıllı bir ekonomist bütün bunları yazmadan önce açar USD/INR ya da USD/CNY veyahut gelişmekte olan ülke para birimlerinin grafiğinde son dönemde yaşananlara bakar...Ve global konjonktür nereye doğru evriliyor önce bunun analizini yapar sonra gelir buraya yazar...Seninkisi işbu forumun hemen her başlığında rastladığımız, rasyonellikten uzak tipik AKP karşıtı bir yazı...Gayet tabiki bunu önemsiyorum ve bu senin en doğal hakkın...
    Geceye yenilmeyen her insana ödül olarak bir sabah, bir gündüz ve bir güneş vardır...

8. Kendi irrasyonelliğinizi başkalarına yüklemek sizin klasik davranışınız zaten, her dediğiniz çelişki ve yanlış. Kapatayım diyorum hala yanlış veri ve bilgi peşindesiniz. Biz onları ezbere biliyoruz, bulda yapıştır bakalım 2013'den bu yana bizim para kadar değer kaybeden bir para birimini.
    Hindistan'la Türkiye para birimini karşılaştırmışsınız ya pes diyorum artık, size hayal dünyanızda iyi uykular.

En iyisi kapatalım bu bahsi sizle, hani rasyonellik demişsiniz ya sizde bilimin fennin, matematiğin zerresi yok maalesef.

Sayfa 278/367 İlkİlk ... 178228268276277278279280288328 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •