Her kriz görünen ve görünmeyen büyük sorunlar yaşatır.
Kısa vadede görüyorsunuz, zora düşen şirketler, devlet yardımları ile ayakta tutulanlar, zamlar yüzünden daha az ve daha kalitesiz aylık malzeme alabilen aileler, batanlar.
Ama kuralımız neydi, birileri para kaybediyorsa, kaybedilen para buhar olup uçmuyor. Mutlaka ve mutlaka başka birilerinin cebine giriyor.
Hali ile ileriki yıllarda milyoner sayılarımızın dahada arttığını göreceksiniz.
Birde uzun vadeli etkileri var. Doviz değeri çok yükseldiğinden, bu ülkedeki herşey, elinde doviz bulunduranlara göre çok ucuzlamış oluyor. Heleki ABD firmalarına göre.
Dünyada sadece ABD karşılıksız para basıyor.
Ne kadar basarsa bassın, USD nin değeri düşmüyor. Yani en azından para basıldı diye düşmüyor. Siz kendi matbaanızda, karşılığı olmayan 10 milyar basın, ertesi gün TL nin değeri yerlere iner. Ama USD ne kadar basarsa bassın düşmüyor. Sebeplerini anlatmayayım uzun sürer ama ana sebep ordusu ve dünyaya hakim medyası.
Şimdi ABD de, devletten durmadan trilyon çeken finans devisiniz. Bu paraları hem kredi verirsiniz, hem devlet tahvilleri alırsınız ama EN GÜZELİDE, GİDERSİNİZ İSTEDİĞİNİZ ÜLKEDEN İSTEDİĞİNİZ KÂRLI ŞİRKETLERİ SATIN ALIRSINIZ. Size maliyeti sıfır. Kaç paraysa alırsınız fark etmez zaten parayı matbaada basmışlar sana vermişler.
Bi tek ABD değil, dünyada kabul edilen geçerli parası olan tüm ülkeler için, ülkeniz ucuz halde. Gelirler satılık tüm İYİ şeylerinizi alırlar.
Dün 2 haber okudum. Karadenizde bir çay fabrikamız satılmış, Bursada japonlar çelik fabrikası kuruyor.
Kurulu işletmeyi satmak, tarla, arsa satmak, cinayetle eşdeğer.
Japonların Bursada kurduğu fabrika ise kabul edilebilir bir şey. Para getirip iş sağlıyorlar ve belki ihracat yapacaklar. Ancak kazandıkları paranın tamamını japonyaya götürecekler. Bu sorun. NEDEN. Çünki bizim yurt dışındaki şirketler kârlarını Türkiyeye getirmiyorlar. Getirseler japonların götüreceği para telafi edilmiş olur.
1980 den beri kaç şirketi sattık. Nerdeyse tüm kârlı şirketleri. Her yıl bu şirketlerin kârları milyarlarca dolar olarak yurt dışına gidiyor. Satarken aldığımız dövizlerde zaten faiz ve ithalat olarak yine yurt dışına çıktı.
En kötüsüde yurt dışında çalışan Türk firmalar gelirlerini Türkiyeye getirmiyor. Ben olsam getirirmiydim.??? İşte mesele burda. getirmezdim. Hırsız dolu bir ülkeye kim parasını getirir. Hırsız bile getirmez. Çaldığı paralarla namuslu ülkeye gider. devletin seni soyuyorsa, orada iş bitmiştir, o ülkenin geleceği yoktur.
Her yıl, bu halkın emeği yasal ve yasal olmayan yollarla yurt dışına taşınıyor.
Son düzenleme : alicemal; 04-10-2018 saat: 11:13.
Yazmamışsam, pozisyonum aynen devam ediyor demektir.
@NeAcaipDunya
Yer İmleri