Evet görünmüyor ama bundan sonra görünmeyecek demek doğru olmaz sonuçta organizasyonun sponsoru olmuş eminim bir şeyler düşünülebilir...patronları akıllı adamlar işlerini iyi yapıyorlar...
iPhone cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Beklentisimi var iyi primlenmiş
Bugün düşürebilirdi , düşürmemeyi tercih etti, kademeli alımlara devam,acele yok ama tahta sıkılmış , uygun yerlerden alıma devam edicem endeks e bakmam kağıt geçen sene 11 milyon yazmış bu yıl 17 yazmış , ben bunun daha da yukarda olabileceğini dediğim gibi hisse alımı olduğu için düşük yazılabileceğini bir ihtimal düşünüyorum , 9 ve 12 ayliklar tahtayi hedefe goturecegini umit edlyorum....yatIrIm tavsiyesi deildir sade blr varsayImdIr....
TİCARETİ FİNANSE EDİYORUZ
Finansal Kurumlar Birliği Başkan Vekili Çağatay Baydar, faktoring şirketleri olarak KOBİ’lere üç temel hizmeti birlikte verdiklerini belirterek, şunları söyledi: “Eğer bir şirketin vadeli faturası varsa biz buna öncelikle garanti hizmeti veriyoruz. Dolayısıyla KOBİ, ‘malımı satmadan önce paramı tahsil edecek miyim?’ diye düşünmüyor. Sonrasında vadesinde bu faturanın tahsilatını yapıyoruz. Tahsilatı için borçluyu arıyoruz, vadesinde ödenmesini sağlıyoruz. Garanti ve tahsilat hizmetine ek olarak da KOBİ, finansman ihtiyacı duyarsa nakit ihtiyacını da karşılıyoruz. Böylece vadesinden önce finansman ve işletme sermayesi sağlıyoruz. Biz sadece kredi vermiyoruz, tahsilat ve garanti hizmeti de veriyoruz. Bu üç ürünü şemsiye altında toplayan sadece faktoring, yani ticaretin finansmanı.”
Baydar, Konya’da 30 bin KOBİ olduğunu, hepsinin vadeli satış yaptığını ve banka kredisi kullandığını ifade ederek, “Biz, alternatif fon yaratmak için çaba gösteriyoruz. KOBİ’lerin, alacaklarını teminat göstererek finansmana ulaşmaları için çalışma yapılıyor. Biz bu işi zaten yapıyoruz, 30 senedir de varız. Türkiye’nin bir numaralı firması faktoring müşterisidir, iki numaralı firması müşterimizdir; en küçük KOBİ de bizim müşterimizdir. Çünkü bizim ürünümüzün müşterimizin küçüklüğü ya da büyüklüğü ile alakası yok. Bizim ürünümüz vadeli fatura alacak ile bağlantılı. Alacak varsa, faturalı alacak varsa faktoring var; ticaretin finansmanı var” dedi.
ALTERNATİF FİNANSMAN MODELİ
Finansal Kurumlar Birliği Başkan Vekili Çağatay Baydar, Türkiye’de, faktoringe yönelik bir algı sorunu olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Bizim ürünümüz sadece finansman modeli olarak tanınıyor, garanti ve tahsilat tarafı bilinmiyor. Para veren taraf olarak algılandığımız ve bunu da bankalara göre maalesef daha pahalı yapabildiğimiz için; çünkü biz de bankalardan kredi alıyoruz ve bunu da bir-iki puan daha fazlaya kullandırıyoruz. O zaman da bankalardan daha pahalı olduğumuz algısı oluşuyor. Biz bankaların sahip olduğu avantajlara ve haklara hatta leasing şirketlerinin, tüketici finansman şirketlerinin sahip olduğu haklara sahip değiliz. Bize bu haklar algı nedeniyle verilmedi. Verilmediği için de bizim maliyetlerimiz yüksek kaldı. Maalesef bunun da bedeli hizmet verdiğimiz KOBİ’lere yüklendi. Dolayısıyla böyle bir algı problemi var ama bizden kaynaklı değil, eskiden gelen bir sorun. Faktoring, ekonomi için çok önemli bir ürün. Bir ihracatçı yurt dışında para kaybettiği zaman ülke öz kaynağını kaybediyor. Öz kaynağı kıt bir ülkeyiz. Sermaye yetersizliği olan bir ülkeyiz. Bizim ihracatçımızın kaybettiği bir dolar, bu ülkenin cebinden çıkıyor. Faktoring sektörü bu kaybı önlüyor. Ülkenin ticaretinin sağlıklı şekilde yapılmasını sağlıyor.”
Bünyesinde 90 ülkeden 400 finans şirketini barındıran Dünya Faktoring Organizasyonu (Factoring Chain International-FCI), 50. yıl toplantısını 10-14 Haziran arasında Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da gerçekleştirdi. Bu özel "Altın Yıldönümü" etkinliğinde dünyanın en itibarlı finans şirketlerinin yöneticileri, geçtiğimiz 50 yılda sektörde yaşanan gelişmeleri ve önümüzdeki 50 yılın projeksiyonlarını masaya yatırdı.
FCI'YA TÜRK DAMGASI
FCI'nın başkanlığını Türkiye Finansal Kurumlar Birliği Faktoring Sektör Başkanı Çağatay Baydar yürütüyor. Baydar, ikinci kez seçildiği ve "en uzun süre başkanlık yapan kişi" olarak yürüttüğü bu görevde hem faktoring sektörü hem de Türkiye adına oldukça kritik ve itibarlı bir rol oynuyor. Konunun Türkiye boyutunun kendileri için büyük önem taşıdığına dikkat çeken Çağatay Baydar, "Ülkemiz adına gurur duyarak, faktoring sektöründe dünyaya öncülük ettiğimizi söyleyebiliriz. Türk şirketleri olarak yaptığımız çalışmalar Dünya Faktoring Organizasyonu'na da örnek oluşturuyor. İkinci kez Dünya Başkanlığı'nı yürüttüğümüz FCI'da stratejik bölümleri de gene Türk meslektaşlarımız yönetiyor. FCI'nın Dünyanın En İyi İhracat Faktoringi Şirketleri sıralamasında ise Türk şirketlerinin ilk üç sırayı kimseye bırakmayarak çok ciddi bir fark yarattıklarını görüyoruz" dedi.
İLK 3 TÜRKİYE'NİN
Türkiye'den 19 üyesi bulunan FCI, yıllık toplantılarında dünyanın en iyi ihracat faktoringi şirketlerini belirliyor. Geçtiğimiz yıl en iyiler sıralamasında Baydar'ın genel müdürlüğünü yürüttüğü TEB Faktoring ve Garanti Faktoring birinci olurken Yapı Kredi Faktoring ikinci sırada yer almıştı. Bu yıl, ilk 3'ü yine Türk şirketleri kapattı. Garanti Faktoring, 100 tam puanla Dünyanın En İyi İhracat Faktoringi Şirketi seçilirken ikinci ve üçüncü sıraları TEB Faktoring ve Yapı Kredi Faktoring elde etti.
500 BİN FİRMAYA DESTEK
İşletme sermayesi açısından küresel bir güce dönüşen faktoring, yıllık 3.1 trilyon dolar ciroya sahip bir sektör haline gelmiş durumda. Türkiye'de ise, 2017'de toplam 150 milyar liraya yakın işlem hacmine ulaşan faktoring sektörü, bankacılık dışı finans araçları arasında ilk sırada yer alıyor ve çoğunluğu KOBİ olan 500 bin firmaya hizmet veriyor.
FAKTORİNGİN GELİŞİMİ İÇİN 10 HEDEF
Uzmanlar ve akademisyenler tarafından hazırlanan "Factors and Actors" kitabı, faktoringin yaygınlaştırılması için 10 öneri getiriyor:
1- Adil düzenleyici ortam 2- Setörünüzü daha iyi tanıtımı 3- Ödeme gücü/cari aktifler ile düzenleyici koşullar birbirleriyle uyumlu hale getirilmeli 4- Kredi sigortası öne çıkarılmalı 5- Dünya çapında KOBİ'ler tam bildirimli faktoringe yönlendirilmeli 6- İş sermayesi ve menkul kıymetleştirme arasındaki koordinasyon geliştirmeli 7- Kıta Avrupası'nda Varlık Bazlı Borçlanma'yı yaygınlaştırmalı 8- Dijital&inovatif faktoring 2.0'a katkıda bulunulmalı 9- Blockchain çözümü inşa edilmeli 10- Faktoring eğitimi kilit önem taşıyan bir unsur olarak konumlanmalı
REKABET EŞİTLİĞİ ŞART
Çağatay Baydar, sektörün Türkiye'deki genel durumu ve KOBİ'ler açısından önemini şu şekilde açıkladı: "Faktoring, ticari akışın içinde yer alan ve nakit yönetimini sağlayan bir ürün. Ülkede katma değerin yüzde 55'ini yaratan KOBİ'lerin finansmandan aldığı pay yüzde 24. Sadece faktoring sayesinde bu oranın gelecek 5 yıl içerisinde yüzde 35'e ulaşması mümkün. Biz Finansal Kurumlar Birliği (FKB) bünyesinde kurduğumuz, dünyaya da örnek olan Tedarik Zinciri Finansmanı portalı ile finansman maliyetlerinin düşürülmesini planlıyoruz. Bununla birlikte, KOBİ'lerin maliyetlerinin düşürülmesi için kamu nezdinde de ticari alacakları doğrudan finanse eden faktoring sektörüne, banka ve diğer finans sektörleri ile rekabet eşitliği sağlanmalı."
YOL HARİTASI BELİRLENDİ
50. yılını kutlayan FCI, bu yılki buluşmada sektöre yön veren gelişmeleri ele aldı. Uzmanlar, faktoring sektörünün gündemini şu şekilde özetledi: "Fintek ve blockchain teknolojilerinin yükselişi: Sektöre yönelik muhtemel faydaları ve potansiyel tehditleri; Basel sermaye yeterliliği düzenlemesinin (Basel Kriterleri) etkisi, risk azaltma aracı olarak kredi sigortasının kullanımı ve her ikisinin sermaye yeterliliği üzerindeki etkisi; Güvenilir alıcıların ve onların tedarikçilerinin işbirliği süreçlerini hem yerel hem de sınır ötesi bazda destekleyerek ticaretin teşvik edilmesini sağlamak üzere FCI içerisinde bir Tedarik Zinciri Finansmanı işletim sistemini hayata geçirmek. İslami faktoringin işlerlik kazanması ile müşteri profilinin ve kapsama alanının gelişmesi."
MFKS İLE DÜNYAYA ÖRNEK OLUYORUZ
Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman şirketlerini tek çatı altında toplayan Finansal Kurumlar Birliği'nin en önemli işlevlerinden biri, faktoring işlemlerinde kullanılan fatura ve fatura benzeri belgelerin kaydedildiği Merkezi Fatura Kaydı Sistemi'ni (MFKS) kurmak oldu. Kayıt içi ekonomiyi destekleyen ve çifte finansmanı engelleyen MFKS, Ocak 2015'te faaliyete geçti. Bu tarihten itibaren, faktoringe konu olan alacaklar ile ilgili her türlü belge ve bilgi MFKS'ye kaydedildi. Kayıt esnasında yapılan mükerrerlik ve tutar aşımı kontrolleri sayesinde mükerrer finansmanın önüne geçildi. 2017 yılsonu itibarıyla MFKS'ye 61 faktoring şirketi ve 19 bankanın finansmanına aracılık ettikleri ticari alacakları kaydedildi. MFKS ile 270 bin adet mükerrer belge kaydı engellendi, toplamda 350 bin adet riskli işlemin önüne geçilerek mükerrer finansmanın önüne geçildi.
Sn. Hitit,
Uzun yazilari kopyalamak yerine linkini verseniz de telefon ekranindan kaydirmaya bu kadar ugrasmasak.
Sent from my iPhone using Tapatalk
imza yok.
Yer İmleri