Sayfa 1478/7020 İlkİlk ... 4789781378142814681476147714781479148014881528157819782478 ... SonSon
Arama sonucu : 56156 madde; 11,817 - 11,824 arası.

Konu: Sanat Mozaik

1. Ingiliz kadin haklari savunucusu ve sufrajet Emmeline Pankhurst, 10 Ekim 1903’te 62 Nelson Street, Manchester, Ingiltere adresinde Kadinlarin Sosyal ve Siyasi Birligi'ni (WSPU) kurdu. (Orgutun ilk hedefi isci sinifi kadinlarini siyasi haklar konusunda bilinclendirmek ve toplu harekete cagirmakti.)

“Kadinlarin basarili olamayacagini dusunen sizlere sunu soylemek isterim: Ingiliz hukumetini bu pozisyona getirmeyi basardik. Hukumet artik su alternatifle yuzlesmek zorunda: Kadinlar artik ya oldurulecek, ya da oy kullanacak.”

2. Ispanyol (Katalan) yazar Mercè Rodoreda’nin dogum yildonumu (10 Ekim 1908)

"Senyora Enriqueta bana pek cok hayatimiz oldugunu soylemisti, birbirlerine baglanmis hayatlar, fakat bir olum ya da evlilik, bazen, her zaman degil, bunlari ayiriyordu, fakat hakiki hayat, kucuk hayatı kendisine baglayan butun iplerden her sekilde bagimsiz olan hayat, kucuk ve kotu hayatlar onu yalniz biraksa daima yasamasi gerektigi gibi yasayabilirdi. Ve diyordu ki, birbirlerine baglanmis hayatlar karisirlar ve bize aci cektirirler ve biz kalbin atisini ya da bagirsaklarin buyuk hareketini bilmedigimiz gibi hicbir sey bilmeyiz..."

“Y la señora Enriqueta me había dicho que teníamos muchas vidas, entrelazadas unas con otras, pero que una muerte o una boda, a veces, no siempre, las separaba, y la vida de verdad, libre de todos los lazos de la vida pequeña que la habían atado, podía vivir como habría tenido que vivir siempre si las vidas pequeñas y malas la hubieran dejado sola. Y -decía- las vidas entrelazadas se pelean y nos martirizan, y nosotros no sabemos nada, como no sabemos del trabajo del corazón ni del desasosiego de los intestinos."

“Mrs Enriqueta once told me we live many lives and they all get entangled, and a death or a wedding couldn’t always untangle them, and that real life, free from the threads of petty lives that had twisted round it, could be lived as it should be lived providing petty and ne’er-do-well lives left it alone. And she went on, these entangled lives quarrel and torment us and we don’t know it’s happening, just as we don’t know how our heart works or how our intestines cope…”

“Bir kedinin yasadigi gibi yagiyordum: Bir asagi bir yukari, kah kuyruk asagida kah kuyruk dimdik, simdi yemek vakti, simdi uyku vakti; tek farkla, kedilerin yasamak icin calismasi gerekmez.”

“I felt the way a cat must feel, running around with his tail between his legs or sticking out. Now it's time to eat, now it's time to sleep. With the difference that a cat doesn't have to work for a living.”

3. 1 Eylul 1939'da Hitler'in Alman birliklerinin Polonya'ya girdigini ve 2. Dunya Savasi'nin basladigini dunyaya ilk bildiren gazeteci olan Ingiliz Clare Hollingworth'un dogum yildonumu (10 Ekim 1911)

4. 1985 yilinda Nobel Edebiyat Odulu'nu kazanan Madagaskar dogumlu Fransiz yazar Claude Simon’un dogum yildonumu (10 Ekim 1913)

“…bense, herhangi bir nedenle kente indigimde, gidiste ya da donuste tramvayi yakalamak icin kosmak zorunda degildim artik, sakin bir bicimde dut agacli yolun ucunda bekliyordum onu ve vatmanin kulubesinde durmuyordum, yalnizca geciyordum oradan, gidip icerideki siralardan birine oturuyordum…”

“…and now on leaving or coming back I didn't have to run to catch the tram when for any reason I went into town, quietly waiting for it at the end of drive of mulberry trees but I no longer stayed in the driver's cabin, just making my way through it to go and sit down inside on one of the benches…”

5. Italyan sair Andrea Zanzotto'nun dogum yildonumu (10 Ekim 1921)

"90 yil sonra yasamdan ne anliyoruz ki. Hicbir sey. Ise yarar kelimeler kullanmak icin en az 900 yil yasamak gerek! / Che cosa si capisce della vita dopo 90 anni? Niente. Per dire parole che valgano la pena bisognerebbe almeno averne 900 di anni!"

6. Amerikali roman ve senaryo yazari ve film yonetmeni James Clavell’in dogum yildonumu (10 Ekim 1921)

“Firtinanin siddetini hissediyordu adam. Uc gun icinde karaya erisemezlerse olup gideceklerini de biliyordu. Bu seferde cok insan kaybettik, diye dusundu. Olu bir filonun bas kilavuzuyum ben. Bea gemiden sadece biri kaldi.. Bu geminin yuz yedi kisilik personelinden de sadece yirmi sekiz kisi. Iclerinden de yalniz onu yuruyebilecek halde. Digerleri olmek uzere. Kaptanimiz da bunlarin arasinda. Yiyecek bitti. Su da oyle sayilir.Kalan su aci ve pis.”

“The gale tore at him and he felt its bite deep within and he knew that if they did not make landfall in three days they would all be dead. Too many deaths on this voyage, he thought, I’m Pilot-Major of a dead fleet. One ship left out of five—eight and twenty men from a crew of one hundred and seven and now only ten can walk and the rest near death and our Captain-General one of them. No food, almost no water and what there is, brackish and foul.”

7. Turk soprano Leyla Gencer'in dogum yildonumu (10 Ekim 1928)

La Diva Turca (The Turkish Diva) soprano Leyla Gencer was born on this day in Istanbul / Il soprano turco Leyla Gencer è nato oggi a Istanbul

8. 2005 yilinda Nobel Edebiyat Odulunu kazanan Ingiliz oyun yazari Harold Pinter’in dogum yildonumu (10 Ekim 1930)

“Her sey komik. En sahane ciddiyet bile komik, hatta trajedi bile komik. Galiba benim oyunlarimda yapmaya calistigim da butun yaptiklarimizda ,davranislarimizda , konusmalarımizda var olan o tanidik abukluklarin gercekligini yakalamak.”

“Everything is funny; the greatest earnestness is funny; even tragedy is funny. And I think what I try and do in my plays is to get this recognizable reality of the absurdity of what we do and how we behave and how we speak.”

Sayfa 1478/7020 İlkİlk ... 4789781378142814681476147714781479148014881528157819782478 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •