Merhaba,
3 sebebi var:
1-) Fonun getirisi TL ile hesaplığından dövizin değer artışından da vergilendiriliyorsunuz. Diyelim Dolar TL'ye göre %20 değer kazanmışsa getiriniz, diğer faktörler sabit kaldığında, fonun getirisi doların değer kazancından %2 daha düşük olacaktır.
2-) Fonun değerlemesi piyasadaki fiyatına göre yapılıyor. Fonun içindeki tüm fonların değer olarak 100'den 95 'e düştüğünü düşünürsek fon, diğer faktörler sabit kaldığında, %5 düşecektir.
3-) Komisyonlar; bir MT'nin düşük komisyonlu (%0,5) olduğunu ve getirisinin iyi olacağını söylediği için Eurobond fonu almıştım. Getirisinin düşük kaldığında KAP'tan izahnamesini indirdim baktım yönetim komisyonu gerçekten %0,5 ama toplam komisyonu %3,65. Tefas'da kıyaslama yönetim komisyonlarına göre yapılıyor. Toplam komisyonlara göre yapılması gerekir. Sn. British'in paylaşımlarının altında bulunan yazıya bir örnek olduğu düşünüyorum.
Peki bu durumda fonlardan uzak durmak mı gerekir? Bence hayır. FED faiz artırırken yukarıdaki ilk iki madde genelde olumsuz etkilenebiliyor. FED faiz indirirken ise tam tersi. FED ne zaman ben faiz indireceğim ya da daha iyisi bono almaya başlayacağım der veya diyeceğini tahmin ettiniz, o zaman fona girme zamanıdır. Fonun vergi avantajı komisyondan yediğiniz kazığı karşılayacaktır.
Sonuç olarak ABD iş döngüsünü (business cycle) takip etmek gerekir.
Saygılar.
Yer İmleri