alalım da komisyon 4 tane ETF için 80 $ yapar 3 ayda 1 alım yapsak 320 $ dolar komisyon ödemiş oluruz.
alalım da komisyon 4 tane ETF için 80 $ yapar 3 ayda 1 alım yapsak 320 $ dolar komisyon ödemiş oluruz.
Bahsettikleri stratejiyi bireysel olarak da uygulayabiliriz diye düşünüyorum. Şöyle ki:
1. Kendimiz altın (fiziki ya da kaydi olarak) alabiliriz.
2. Uygun bulduğumuz bir hisse ETF'i de aldık.
3&4. Türkiye Cumhuriyeti'nin kısa ve uzun vadeli eurobondlarini da bankalar vasıtasıyla minimum nominal 1000 dolarlık parçalar halinde alabiliriz. Bu şekilde yıllık gelirde vergi istisnası elde etmiş de oluruz.
Tüm bunlar sayesinde 4 yatırımı da ETF'lerle yapmamız durumunda ödememiz gereken komisyonlardan da kurtulmuş oluruz.
Fakat paylasiminizdaki altın in enflasyon döneminde güçlü kaldığı geçmiş örnekler çok faydalı oldu kendi adıma. 1966-1982 arası sp500'un enflasyona göre düzeltilmiş getirileri içler acısı..
---------------
Paylaştıklarım bildiğimi düşündüklerim ve fikirlerimdir. Hiç bir paylaşımım yatırım tavsiyesi değildir. Saygılarımla
“Sermaye piyasası, sabırsız kişiden sabırlı kişiye para aktaran bir araçtır". Warren Buffett
"Don't be dazzled by the stock market.. It's a giant distraction" John Bogle
yurt dışı ekside bu akşam .
Yaşım 55 ya da 60 yaş üstü olsaydı ve ABD'de yaşasaydım düşünürdüm ama bence kendi adıma konuşayım oldukça kötü bir portföy.
- 35 hatta 40-45 yaşın altındakiler için sadece %25 hisse senedi bence çok yetersiz, %50 tahvil bono da çok fazla.
- Hisse senedi portföyü de bence çeşitlendirme olarak zayıf(500 tane ABD hisse senedinden oluşsa bile), şahsen global çok sayıda ülkenin hisse senetlerinden oluşan bir ETF tercih ederim,
- Bu madde ABD'li olan makalenin yazarını ilgilendirmiyor tabi ama %30 temettü vergisi sebebiyle ben ABD'de kurulmuş ETF'leri tercih etmem. Londra borsasında dolar bazında işlem gören İrlanda'da kurulmuş(Irish domiciled ETFs) ETF'ler yönetim giderleri ABD ETF'lerine göre genelde birazcık daha yüksek olsa da vergi açısından bizim için daha cazip. Benim tercihim VDEV(Vanguad FTSE Developed World UCITS ETF (USD) Distributing). İçinde ABD, Japonya, İngiltere, Fransa, Almanya, İsviçre, Kanada vs gibi pekçok gelişmiş ülkeden 2194 tane hisse var.
- Altın olarak tercihim ise ETF değil, vadeli altın mevduat hesabı. Ziraat Katılım bankası'nda 3 ay vadeli altın vadeli hesabının güncel faiz(kar payı) oranı %2.78. Yani 1kg altınınız varsa vergilerden sonra 3 ayda 5.88 gr altın kazanacaksınız demek. Kiralık kasada altın tutup üstüne bir de kira parası ödemek yerine devlet bankasında altın tutarak üstüne altınınıza altın katıyorsunuz. Üstelik öncesinde fiziki altınınız olması gerekmiyor. EFT yapıp nakit paranızla dilediğiniz kadar altın alıp vadeli mevduat yapabilirsiniz. Ayrıca Ziraat Katılım'da EFT ve havaleler ücretsiz ve Hesap işletim ücreti de yok.
Begendiremedik.
O zaman sana sunu verelim.
https://www.amazon.com/gp/product/11...6278badff7fe6d
Syg,
Sabir ve zaman: iste benim bahadir askerlerim.. TOLSTOY
Yer İmleri