Sayin Dudu, tecrubenize istinaden, bir yatirimci, eger portfoy degeri uzerinden her yil %2.5 zekat verecegim diyorsa, %3.5 temettu verimi olan yabanci bir portfoy (vanguard etc) mi daha mantiklidir, yoksa dolara uv de yenilmeyen yuksek temettu verimli yerli (tuprs, hekts, eregl vb) portfoymu?
Eger sorunuzu dogru anladi isem:
BIST'in volatilitesi cok yuksek, kazara bu dediginiz kagitlari tepelere yakin bir yerden aldi iseniz 10 sene cikaramazsiniz dolar bazinda zararinizi, temettu de alsaniz, cunku bizim en iyi hisselerimiz bile onlarin yaptigi dividend compounding'i (yani her sene artan oranda dolar bazinda temettu verme ve sizin bu temettuler ile de ayni hisseden almaniz demektir) yapamiyor.
Son 10 yilda sunu anladim ki gitgide daha az kagit dolar bazinda da bir getiri saglayabilmis, bu da aldiginiz endeks ve hisse seviyesine ve gore cok degisiyor..
Yine de bist'in bu tarihi dusuk seviyelerinden alinan cluechip hisselerin belli bir sure icin de olsa dolar bazinda cok iyi getiriler getirebilecegini dusunuyorum en azindan umuyorum..
Syg,
Sabir ve zaman: iste benim bahadir askerlerim.. TOLSTOY
Yok yanlis anlasilacak bir durum yok..
VYM veya VOO cok bir sey fark etmez.
Temettu bazli yatirim yapmayi sevdigim icin gozum VYM'ye gitmistir dogal olarak.
Daha bir hesabim bile yok, dolarim ise hic yok..
Henuz yeterince arastirma da yapamadim..
Tek tek hisse yerine ETF'de karar kildim ama..
Vanguard etf leri arasinda bakinip duruyorum.
Sector specific etflerine ben de baslarda pek cesaret edemem.
Simdilik buyuk genis kapsamli etfleri inceliyorum.
Syg,
Selamlar. Açıklama yazmamisim kusura bakmayın getiriler nominal TL bazlı.
Yani 2014 deki 100 lira kaç yılda kaç katına çıkmış şeklinde. Getiriler (%) degil. Yani 1,2 getiri dolar bazında 20% getiri değil de, 100 liranın bir yılda 120 lira olması demek. Tabloyu öyle okuyun lütfen.
---------------
Paylaştıklarım bildiğimi düşündüklerim ve fikirlerimdir. Hiç bir paylaşımım yatırım tavsiyesi değildir. Saygılarımla
https://www.suredividend.com/permanent-portfolio/
Sadece 4 tane vanguard etf'i alarak boyle bir sey yapmaya ne dersiniz?
Syg,
Yer İmleri