alalým da komisyon 4 tane ETF için 80 $ yapar 3 ayda 1 alým yapsak 320 $ dolar komisyon ödemiþ oluruz.
alalým da komisyon 4 tane ETF için 80 $ yapar 3 ayda 1 alým yapsak 320 $ dolar komisyon ödemiþ oluruz.
Bahsettikleri stratejiyi bireysel olarak da uygulayabiliriz diye düþünüyorum. Þöyle ki:
1. Kendimiz altýn (fiziki ya da kaydi olarak) alabiliriz.
2. Uygun bulduðumuz bir hisse ETF'i de aldýk.
3&4. Türkiye Cumhuriyeti'nin kýsa ve uzun vadeli eurobondlarini da bankalar vasýtasýyla minimum nominal 1000 dolarlýk parçalar halinde alabiliriz. Bu þekilde yýllýk gelirde vergi istisnasý elde etmiþ de oluruz.
Tüm bunlar sayesinde 4 yatýrýmý da ETF'lerle yapmamýz durumunda ödememiz gereken komisyonlardan da kurtulmuþ oluruz.
Fakat paylasiminizdaki altýn in enflasyon döneminde güçlü kaldýðý geçmiþ örnekler çok faydalý oldu kendi adýma. 1966-1982 arasý sp500'un enflasyona göre düzeltilmiþ getirileri içler acýsý..
---------------
Paylaþtýklarým bildiðimi düþündüklerim ve fikirlerimdir. Hiç bir paylaþýmým yatýrým tavsiyesi deðildir. Saygýlarýmla
“Sermaye piyasasý, sabýrsýz kiþiden sabýrlý kiþiye para aktaran bir araçtýr". Warren Buffett
"Don't be dazzled by the stock market.. It's a giant distraction" John Bogle
yurt dýþý ekside bu akþam .
Yaþým 55 ya da 60 yaþ üstü olsaydý ve ABD'de yaþasaydým düþünürdüm ama bence kendi adýma konuþayým oldukça kötü bir portföy.
- 35 hatta 40-45 yaþýn altýndakiler için sadece %25 hisse senedi bence çok yetersiz, %50 tahvil bono da çok fazla.
- Hisse senedi portföyü de bence çeþitlendirme olarak zayýf(500 tane ABD hisse senedinden oluþsa bile), þahsen global çok sayýda ülkenin hisse senetlerinden oluþan bir ETF tercih ederim,
- Bu madde ABD'li olan makalenin yazarýný ilgilendirmiyor tabi ama %30 temettü vergisi sebebiyle ben ABD'de kurulmuþ ETF'leri tercih etmem. Londra borsasýnda dolar bazýnda iþlem gören Ýrlanda'da kurulmuþ(Irish domiciled ETFs) ETF'ler yönetim giderleri ABD ETF'lerine göre genelde birazcýk daha yüksek olsa da vergi açýsýndan bizim için daha cazip. Benim tercihim VDEV(Vanguad FTSE Developed World UCITS ETF (USD) Distributing). Ýçinde ABD, Japonya, Ýngiltere, Fransa, Almanya, Ýsviçre, Kanada vs gibi pekçok geliþmiþ ülkeden 2194 tane hisse var.
- Altýn olarak tercihim ise ETF deðil, vadeli altýn mevduat hesabý. Ziraat Katýlým bankasý'nda 3 ay vadeli altýn vadeli hesabýnýn güncel faiz(kar payý) oraný %2.78. Yani 1kg altýnýnýz varsa vergilerden sonra 3 ayda 5.88 gr altýn kazanacaksýnýz demek. Kiralýk kasada altýn tutup üstüne bir de kira parasý ödemek yerine devlet bankasýnda altýn tutarak üstüne altýnýnýza altýn katýyorsunuz. Üstelik öncesinde fiziki altýnýnýz olmasý gerekmiyor. EFT yapýp nakit paranýzla dilediðiniz kadar altýn alýp vadeli mevduat yapabilirsiniz. Ayrýca Ziraat Katýlým'da EFT ve havaleler ücretsiz ve Hesap iþletim ücreti de yok.
Begendiremedik.
O zaman sana sunu verelim.
https://www.amazon.com/gp/product/11...6278badff7fe6d
Syg,
Sabir ve zaman: iste benim bahadir askerlerim.. TOLSTOY
Yer Ýmleri