%30 zarar ettirme potansiyeli olan bir yatırım aracında %20 getiri çok düşük.
Hedge fon yöneticileri ne demek istediğimi daha iyi anlayacaklardır..
Malum Ağustos zirvesinden sonra portföyde %30 MAXDD(maximum drawdown) zararı yaptı
Ekşi sözlükte bir yazardan alıntı ne kadar güzel özetlemiş halimizi
türkiye’nin nüfusu 75 milyon. bu nüfusun 25 milyonu istanbul’da toplanmış durumda. yani nüfusun 1/3 ü bir şehirde toplanmış.
şimdi diyelim ki istanbul’da yasıyorsunuz. aylık geliriniz 5.000 tl. bekarsınız ve kirada oturuyorsunuz. ortalama 1.500 tl kira , 500 tl de faturalara veriyorsunuz. yeme içme ile beraber 3.000 tl gidiyor. kaldı 2.000 tl. diğer ihtiyaçlara hiç girmiyorum bile.
sadece hayatta kalarak 2.000 tl biriktirerek güvende olabileceğiniz bir ev almak istiyorsunuz. ortalama bir ev 400.000 tl. bu ortalama evi almak için 200 ay birikim yapmanız gerekiyor. o da şartlar sabit olursa. kaldı ki evlilik gibi seyler hayal. evlenirseniz ve eşiniz çalışmıyorsa iyice sıçtınız.
peki aylık 5.000 tl alan ve ülkede bekar olan kaç kişi var? birikim yapabilen kaç kişi var.? asgari ücretle çalışıp evli çoluk çocuk sahibi olan insanların durumuna girmiyorum bile.
devletin dışardan yüksek faizle borçlanmasının ceremesini halk çekiyor.bir nevi o borcu ve faizi biz ödüyoruz. suanda normal bir memur ve beyaz yaka hayallerinin çok uzağında. gelecek yok, kaygı ve güvensizlik var.
vatandaşlarının geçim sıkıntısı çektiği ve ay sonunu zor getirdiği bir ülke gelişir mi ? böyle bir ortamda bilim, sanat, spor gelişir mi? gündemi soğan , patates olan ülke uzaya nasıl koloni kuracak? böyle hayali olan kaç çocuk var?
bu çok komik geliyor olabilir ama hangi alanda iyiyiz? hukuk, ekonomi, kültür-sanat, eğitim , teknoloji ? belki geçmişte sporda iyiydik o da doping ve şike olaylarıyla boku yemiş durumda.
bu gidişle 10-20-30 sene sonra nereye varacağız. köydeki adam bile kolay para kazanma düşüncesiyle tarlayı , sabanı satıp sehre geliyor, çiğköfteci açıyor. herkes torpil bulup, bir yere kapağı atmaya çalışıyor. bu nereye kadar gidecek? bir yerde patlamayacak mı?
daha ülkemize akın eden milyonlarca mültecinin akıbetinden bahsetmedim bile. kendi halkını bile eğitemeyen bu ülke 7 milyon mülteciyle uzaya koloni kurabilir mi?
abi lütfen artık mantıklı düşünelim. s.kecem sizin duygusallığınızı ve gaza gelişlerinizi. oturalım mantıklı düşünelim. popülizme prim vermeyelim. gazla bir yere kadar. yoksa yarın öbür gün torunlarımıza çip takıp oynatacaklar. soğan ve patatesi de g.tümüze sokarlar artık.
Sıradan küçük yatırımcı profesyonel yatırımcı gibi hatta ondan daha iyi düşünmediği sürece kaybetmeye mahkumdur. Hem hisseneti sandığınızdan çok daha fazla sayıda profesyonel yatırımcılar izliyor ve yazıyor.
Son 15 yılda dolar enflasyonun altında getirisiyle zarar ettirdi. Yani istatistik başlangıç noktasını nereden aldığınıza göre değişir.
Yatırım aracında kâr göstermek isteyen dipten yani 2013 ten alır, zarar göstermek isteyen ise daha farklı yerden alır. Doğrusu 15-20 yıllık getiridir ki bu da doların zarar ettirdiği yönünde (enflasyon bazlı)
Son paragraf zaten kendiniz söylemişsiniz. 5 yıl sonra bakınca şartların ne olacağını bilebiliyormuyuz? Gidip 2000 den alırsanız dolar kaybettirmiş olur. Son 10 yıl son 5 yıl alırsanız kazandırmış olur.
Ha dolar yatırımcısı memnun. DTH miktarlarından belli olmuyor mu? 7.20 yi gören kura 140 milyar doların altına toplam DTH inmedi.
Arkadaşım kimin neyden memnun olmasından bana ne? Ben kendi kârıma bakarım. Ben 2013 ten beri dolar almama rağmen memnun değilim. Yani görece kârda olmama rağmen aldığım riske değmedi diyorum. Kimin neyden memnun olduğu umurumda bile değil. Herkes kendi yatırımından sorumlu olmalı, kimin ne yaptığını önemsememeli.
Ancak bu davranışla kâr edebilirsiniz başka türlüsü sürüye takılmaktan öteye geçmez...
Evet hala ben de tüm yatırımlarımı koruyorum ama memnun değilim. Çünkü ülkede alternatif yatırım aracı bırakmadılar biz de mecburen çeşitlendirme yapıyoruz.
Yer İmleri