Sayfa 436/1024 İlkİlk ... 336386426434435436437438446486536936 ... SonSon
Arama sonucu : 8185 madde; 3,481 - 3,488 arası.

Konu: Banka Mevduat Faizleri (ARTI PUAN/tezgah altı faiz oranları)

1. vatandaştan %14 hatta %14,40 dan banka para bulabiliyorsa bu oran merkez bankasından %12,25 den alınan paradan daha ucuza gelmiş olur, tam ince hesap bellki 15,40 olabilir , ince hesapta her banka her müdi için bir miktar parayı merkeze yatıyor oturup bunu katmak hesap gerektirir , bu katılmaz ise 14,40 piyasa <12,25 çıkar
    Parayı hedefiniz yapmayın. 1$ Elli kuruş olacak
    duhul: eylül 2012

2.  Alıntı Originally Posted by Happy Yazıyı Oku
    hiçbir şey sınırsız değildir.
    çok ince noktaları yakalıyorsunuz, zekanız müthiş
    Parayı hedefiniz yapmayın. 1$ Elli kuruş olacak
    duhul: eylül 2012

3.  Alıntı Originally Posted by ACIBİBER Yazıyı Oku
    vatandaştan %14 hatta %14,40 dan banka para bulabiliyorsa bu oran merkez bankasından %12,25 den alınan paradan daha ucuza gelmiş olur, tam ince hesap bellki 15,40 olabilir , ince hesapta her banka her müdi için bir miktar parayı merkeze yatıyor oturup bunu katmak hesap gerektirir , bu katılmaz ise 14,40 piyasa <12,25 çıkar
    Aslında anladığım kadarıyla bankalar GLP için ellerindeki bonoyu *teminat* veriyor, ama banka taahüdünü yerine getirdiği sürece bu teminatın bankaya bir maliyeti yok. Zira bu teminatın getirisini banka almaya devam ediyor. Tam tersine mevduat yaptığı zaman belirli bir oranını tcmb'ye zorunlu karşılık olarak yatırmak zorunda.

Yani düz bakış açısıyla bakarsak aslında GLP ve mevduat faizleri eşit olsaydı dahi GLP banka için daha avantajlı olurdu. Ama herşeye düz bakmamak lazım zira bankacılıkta esas olan müşteri portföyü ve *vade* dir.

O yüzden mevduat her ne kadar yükümlülükleri ve maliyetleri daha fazla da olsa GLP den kabaca 2 puan daha fazla primli olmalıdır.

Kısaca:
    - Mevduatın vadesi 32 gün - 90 gün (çok önemli bir avantaj), GLP nin 1 gün (ayrıca garantisi yok, bddk uyarı da verebilir belli olmaz)

- Mevduat bir müşteriyi belirli süre bankaya bağlar, buda ek gelir imkanı demektir, en azından belirli müşterilerin bir yüzdesi için (kredi kartı, emekli maaşı, ticari , esnaf , pos , havale eft ,ücretleri , çek komisyonu , teminat mektubu komisyonu ...........)

Mevduat faizi = GLP+2 (veya büyük bankalar için GLP+1)

Ancak dediğim gibi, mevduat oranının 2 puan fazla primli olmasının stratejik ve ticari nedenleri olduğunu düşünüyorum..
    En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
    https://twitter.com/r_x_p_u

Bir gun MT ile konusuyorum biri geldi kredi cekmek istiyordu, dedim ki buna borcu ben vereyim %20 den olmaz mi- gulustuk...
    yatirim tavsiyesi degil bilgi amacli yazilmistir

Benimki GLP - 2 yapiyor bana (TL de)
    Ama kaybedecek, iki hafta sonra hesaptan full USD i cekecem baska yere gecicem...

Alıntı Originally Posted by rxpu Yazıyı Oku
    Mevduat faizi = GLP+2 (veya büyük bankalar için GLP+1)

Ancak dediğim gibi, mevduat oranının 2 puan fazla primli olmasının stratejik ve ticari nedenleri olduğunu düşünüyorum..
    yatirim tavsiyesi degil bilgi amacli yazilmistir

6.  Alıntı Originally Posted by servetbey Yazıyı Oku
    Benimki GLP - 2 yapiyor bana (TL de)
    Ama kaybedecek, iki hafta sonra hesaptan full USD i cekecem baska yere gecicem...
    Denizbank mı?
    Yatırım Tavsiyesi Değildir.

7. Büyüme yavaşlıyorsa hatta durmuş isek; bankadan kredi satış miktarı düşmez mi?

Kredi satış oranı düşünce mevduata olan ilgi azalmaz mı?

Mevduata olan ilgi azalırsa mevduat faizleri politika faizlerine yaklaşmaz mı?

Ama % 8 ile verilen faiz; USD ı fırlatmaz mı?

Ya da USD ı frenlemek için Bankalar ihtiyacı olmayan mevduata zararına yüksek faiz mi veriyor?

Ya da bankaların birgün para istememeleri gibi birşey olabilir mi?

Not;Beyin fırtınasıdır.. İsteyen cevap yazabilir...

8.  Alıntı Originally Posted by selka Yazıyı Oku
    Büyüme yavaşlıyorsa hatta durmuş isek; bankadan kredi satış miktarı düşmez mi?

Kredi satış oranı düşünce mevduata olan ilgi azalmaz mı?

Mevduata olan ilgi azalırsa mevduat faizleri politika faizlerine yaklaşmaz mı?

Ama % 8 ile verilen faiz; USD ı fırlatmaz mı?

Ya da USD ı frenlemek için Bankalar ihtiyacı olmayan mevduata zararına yüksek faiz mi veriyor?

Ya da bankaların birgün para istememeleri gibi birşey olabilir mi?

Not;Beyin fırtınasıdır.. İsteyen cevap yazabilir...
    Büyüme yavaşlamış ise firmalar satışları azaldığı için parasal sıkıntıya düşer, ancak ilk önlem olarak ana omurgalarını tasarruf etmek için kapatmaktan imtina ederler, zira piyasa düzeldiğinde ana omurgalarını parçalamışlar ise pazarı ve itibarlarını kaybetmiş olurlar.

O nedenle kamu otoritesinin de desteği ile *geçici* gördükleri bu durgunluğu aşmak için ekonomik döngüleri izin vermese dahi kredi alırlar ve bu kredi ile büyümenin yüksek çıkacağı zamanlara kadar bir köprü kurmak isterler.

Düşük ve kalitesiz büyüme nedeniyle tasarruflar da düşüktür, Köprü krediler ekonomik gerekçelerden değil günü kurtarmak için talep edildiğinden Kredi/mevduat oranı çok yüksektir. Yani 100 birim mevduat varsa 140 birim kredi oluşmuştur.

Bu durum mevduat faizlerini hızla tırmandırır. Yükselen faiz dövizi baskılar.

Ekonomik literatürde buna sanırım domuz döngüsü deniyor, yani ilerlenen her adım sistemi daha da sıkıştıracak şekilde etki yapıyor. (Domuz bağı ile de karşılaştırılabilir)

Böyle bir durumda eğer ekonomik durgunluk *geçici değilse* veya tahmin edilenden çok daha uzun sürerse, aşağıdaki sonuçlara yol açabilir:

judas beşiği

çöpçünün kızı

ispanyol eşeği
    En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
    https://twitter.com/r_x_p_u

Sayfa 436/1024 İlkİlk ... 336386426434435436437438446486536936 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •