Arama sonucu : 7994 madde; 1 - 8 arası.

Konu: EuroBOND mevzusu hakkinda sohbet..

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
    Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Istanbul/Montreal
    Gönderi
    36,666
     Alıntı Originally Posted by Epicurist Yazıyı Oku
    Kur farkı beyana tabi değil doğru, ancak itfa geliri kur farkından oluşmuyor fiyat farkından oluşuyor.
    Simdi bir ornek ile bu konu uzerinde dusunelim.
    95 den aldik X bonoyu %5 de kupon faizi vardi, vade de 2029 olsun.
    Son seneye kadar kuponlari aldik ve beyan ettik.
    Zaman su gibi akti gecti ve 2029 yili geldi, TC hazinesi de batmadi ve hesaba 100 dolari yatirdi.
    Son sene 100 dolari aldik.
    95-100 arasindaki 5 dolari beyan edecek miyiz etmeyecek miyiz?
    Edecek isek nasil edecegiz?

Syg,
    Sabir ve zaman: iste benim bahadir askerlerim.. TOLSTOY

2.  Alıntı Originally Posted by Dudu Yazıyı Oku
    Simdi bir ornek ile bu konu uzerinde dusunelim.
    95 den aldik X bonoyu %5 de kupon faizi vardi, vade de 2029 olsun.
    Son seneye kadar kuponlari aldik ve beyan ettik.
    Zaman su gibi akti gecti ve 2029 yili geldi, TC hazinesi de batmadi ve hesaba 100 dolari yatirdi.
    Son sene 100 dolari aldik.
    95-100 arasindaki 5 dolari beyan edecek miyiz etmeyecek miyiz?
    Edecek isek nasil edecegiz?

Syg,
    Eger beyan istisna sinirinin ustundeyse itfa geliriniz 5 dolarin tl karsiligini beyan edeceksiniz. hatta istisna sinirinin ustundeyse itfa yilinda aldiginiz tum kupon ve itfa gelirinizin tl karsiligini beyan edeceksiniz.

Itfa gelirinizle (anapara farki diye gecer) kupon gelirleriniz menkul sermaye iradi, itfadan once satim yaparsaniz bu deger artis kazanci diye gecer. Menkul sermaye iradinda kur farki vergilendirilmez ve istisnai bir kazanc tutarinin ustundeyse beyan verilir. Deger artis kazancindaysa alim ve satim gunlerine ait kur degerleri de dikkate alinarak kur farki da vergilendirilir ama UFE endekslemesi yapilir. Hazine bondlari icin ihrac edildigi tarihe gore alim satim kazanci beyan istisnasi olan da var olmayan da..
    ---------------
    Paylaştıklarım bildiğimi düşündüklerim ve fikirlerimdir. Hiç bir paylaşımım yatırım tavsiyesi değildir. Saygılarımla

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Istanbul/Montreal
    Gönderi
    36,666
     Alıntı Originally Posted by kirk7 Yazıyı Oku
    Eger beyan istisna sinirinin ustundeyse itfa geliriniz 5 dolarin tl karsiligini beyan edeceksiniz. hatta istisna sinirinin ustundeyse itfa yilinda aldiginiz tum kupon ve itfa gelirinizin tl karsiligini beyan edeceksiniz.

Itfa gelirinizle (anapara farki diye gecer) kupon gelirleriniz menkul sermaye iradi, itfadan once satim yaparsaniz bu deger artis kazanci diye gecer. Menkul sermaye iradinda kur farki vergilendirilmez ve istisnai bir kazanc tutarinin ustundeyse beyan verilir. Deger artis kazancindaysa alim ve satim gunlerine ait kur degerleri de dikkate alinarak kur farki da vergilendirilir ama UFE endekslemesi yapilir. Hazine bondlari icin ihrac edildigi tarihe gore alim satim kazanci beyan istisnasi olan da var olmayan da..
    O zaman tam babalara geldik...
    Ben vazgectim eurobond filan almiyorum.
    Ben temettu ile yoluma devam edecegim.

Syg,

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Istanbul/Montreal
    Gönderi
    36,666
     Alıntı Originally Posted by Dudu Yazıyı Oku

Syg,
    Temettude en azindan yarisi vergiden muaf.

Syg,

Alıntı Originally Posted by Dudu Yazıyı Oku

Syg,
    hep söylerim, türkün ekonomik bilgisi sıfır diye. doğru düzgün , yalın bir vergi mevzuatımız bile yok. düşünün bonoda stopaj % 10, mevduatta % 15. başlarda diyordum hazine kendine torpil geçiyor, avantaj sağlıyor. yok değil, özel sektör bonosunda da % 10.
    vatandaş dolara geçmiş, düzenlemeni basitleştir, sat vatandaşa eurobondunu. sende rahatla vatandaşta. eurobond fiyatın 100 dolar olsun, senelik % 5 faiz ver, faiz stopajında % 10 olsun, rahat rahat borçlanırsın.

Alıntı Originally Posted by şef Yazıyı Oku
    hep söylerim, türkün ekonomik bilgisi sıfır diye. doğru düzgün , yalın bir vergi mevzuatımız bile yok. düşünün bonoda stopaj % 10, mevduatta % 15. başlarda diyordum hazine kendine torpil geçiyor, avantaj sağlıyor. yok değil, özel sektör bonosunda da % 10.
    vatandaş dolara geçmiş, düzenlemeni basitleştir, sat vatandaşa eurobondunu. sende rahatla vatandaşta. eurobond fiyatın 100 dolar olsun, senelik % 5 faiz ver, faiz stopajında % 10 olsun, rahat rahat borçlanırsın.
    Devlet eurobondların vergisini bilerek ağır tutuyor. Zira aslında yurt içinde satılmasını istemiyor. Devletin asıl amacı bu kağıtları yurt dışı yatırımcıya satıp yurt dışından içeriye taze likidite çekmek. Yurt içinde satılan eurobond'un devlete hiçbir yararı yok hatta zararı var. Zira yurt içindeki döviz zaten yerel bankalarda. Yerel yatırımcının eurobond alması yurt içi likiditeyi 1mm oynatmaz. Para sağ cepten sol cebe girer. Devlete dışarıdan gelen para lazım.
    En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
    https://twitter.com/r_x_p_u

7.  Alıntı Originally Posted by rxpu Yazıyı Oku
    Devlet eurobondların vergisini bilerek ağır tutuyor. Zira aslında yurt içinde satılmasını istemiyor. Devletin asıl amacı bu kağıtları yurt dışı yatırımcıya satıp yurt dışından içeriye taze likidite çekmek. Yurt içinde satılan eurobond'un devlete hiçbir yararı yok hatta zararı var. Zira yurt içindeki döviz zaten yerel bankalarda. Yerel yatırımcının eurobond alması yurt içi likiditeyi 1mm oynatmaz. Para sağ cepten sol cebe girer. Devlete dışarıdan gelen para lazım.
    Olayin sadece borclanma kismi yok. Itfada borcu yabanciya odemek yerine yerliye odeme kismi da var. Bu sefer para disari cikmamis oluyor. Ama borclanmayi seven devletimizin aynen sizin dusundugunuz gibi dusundugu kanisindayim ben de. Halbuki makul vade ve getiriyle ihrac edilecek eurobondlarin vatandasin sistem disindaki dovizini sisteme kazandirmak icin cok guzel bir arac olacagini dusunuyorum.
    ---------------
    Paylaştıklarım bildiğimi düşündüklerim ve fikirlerimdir. Hiç bir paylaşımım yatırım tavsiyesi değildir. Saygılarımla

Alıntı Originally Posted by kirk7 Yazıyı Oku
    Olayin sadece borclanma kismi yok. Itfada borcu yabanciya odemek yerine yerliye odeme kismi da var. Bu sefer para disari cikmamis oluyor. Ama borclanmayi seven devletimizin aynen sizin dusundugunuz gibi dusundugu kanisindayim ben de. Halbuki makul vade ve getiriyle ihrac edilecek eurobondlarin vatandasin sistem disindaki dovizini sisteme kazandirmak icin cok guzel bir arac olacagini dusunuyorum.
    Türkiye kronik olarak cari açık veren bir ülke. Şöyle bir örnek vereyim yurt içindeki yerleşikler o dövizi alabiliyorsa devlet eurobond tarzı enstrumanlar ile borçlanıp o dövizi yurt içine getirdiği içindir. Yani aslında yurt içindeki yerellerin üretebildiği bir döviz kaynağı yoktur. Bu kaynak ne yazık ki dış borçlanma ile yurt içine gelen paranın bir yansımasıdır. Bu denkleme ihracatçı da dahildir. Zira ihracatın çok büyük bir kısmı ithalata dayalıdır ve ihracatçı dahi çok düşük miktarda net rezerv birikimine katkı sağlar.
    Devletin yurt içinde döviz borçlanmasını özendirmesi sadece ve sadece merkez bankasının işini zorlaştırır, zira zamanla para arzının büyük bir kısmı (bugün olduğu gibi) yabancı para cinsinden oluşmaya başlar. Bu da merkez bankasının para politikasındaki gücünü eritir. Para politikasını uygulanamaz hale getirir.
    En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
    https://twitter.com/r_x_p_u

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •