BU konu biliniyor muymuş bilinmiyor muymuş.
BU yatırımcılar sağdan soldan duydukları yazılarla yatırım yapıyor muymuş yapmıyor muymuş.
Hiç hesaplama yapmadığını söylüyor ancak temettünün faiz gibi bir getirisi olduğuna inanmış yada inandırılmış. Muhtemelen bir yerlerde okudu. Herhalde böyledir diyip geçti. İşte sorgulamak bu sebeple önemli.
Yatırımcının profilinde söyle bir gezdim acaba nasıl birisi diye. Başka bir twitinde ise. Sorgulama yapıyor neyi sorguluyor stoploss çalıştırmayı sorguluyor. bakın;
Hisse alıp satarken kullanılan”stop candır”tabiri neden dillere pelesenk olmuştur?Bu tabiri sık sık kullananlar kimlerdir ve neden üzerine basa basa kullanırlar?Hiç düşündünüz mü bunu?Bu şahıslar aracı kurumlara çalışıyor olabilirler mi?Unutmayın her stop yeni bir işlem yaptırır!
Demiş sorgulamasına hayran kaldım. neden dillere pelesenk olmuştur Bu tabiri sık sık kullananlar kimlerdir? neden üzerine basa basa kullanırlar ? Hiç düşündünüz mü ? diyor. Yani baya sorgulamacı davranıyor. Niçin aynı sorgulamayı temettü candır diyenlere de yapmadın değil mi ?
Bu dostumuzun diğer bazı temettü över twitlerinede rast geldim. bir twitini 45 diğer temettü över twitini 29 kişi beğenmiş. toplamda da 9 kişi bu tiwitleri retwitlemiş.
Benim niye bu konuda takıntılı olduğunu niye kızdığımı niye açıklamaya çalıştığımı anlayabiliyor musunuz. Bunun gibi elimde tonlarca örnekler var bu sadece bir tanesi. Temettüyü faiz geliri gibi zanneden bir sürü insan var ve bu insanlar kendilerini borsada yatırımcıyım diye tanıtıyor. Bunların kurduğu cümleleri doğru kabul edip beğenen retiwit atan kitleyle beraber bir virus gibi yayılıyor bu twitler.
Ardından benim bilgisiz acemi yeni borsaya girmiş yatırımcım. FOrmula üye olup şu cümleyle başlıyor ilk yazısına.
En yüksek temettü verimliliği olan hisseler hangileri ? sorusuyla yatırıma başlıyorlar.
bir kaç yıl sonra onlarından kafasına dank edecek. kısa vadede anlamaları pek mümkün değil. bir kaç temettü sonra bakacak ulan %15 temettü verdi ilk yıl 2. yılda %15 verdi. portfoy %30 büyümesi gerekirdi ama hiç büyümedi demeye başlayacaklar. Bazıları bunun bile farkında olmuyor. Dur yaw ters giden birşeyler var bi şu işin sağlamasını yapayım evdeki hesap çarşıya uymadı da demiyor aman nasılsa uzun vadeciyiz herhalde hisse az düşmüştü ondan böyle görünüyordur ilerde düzelir hem temettü candır diyenler bu iş uzun vade işi demedi mi ozman sorgulamama neden niçin dememe geek yok biriktirmeye devam diyor.
ALın biriktirin uzun vadeli yatırımcı olun bunlarda problem yok. Ama bilinçli bir yatırımcı olun Temettü hisse alma kötüdür uvyci olma al sat yap demiyorum. Yeterki bilinçli şekilde yap bu işi ezbere kulak duyma atılan tiwitleri örnek alıpta temettü faiz gibiymiş diyerek yatırım yapma. Bil temettünün ne olup ne olmadıgını yine git temettücü ol saygı duyalım!
Şimdi bana gelecek eleştiriler şu herkes bu örnekteki gibi bilinçsiz değil ki değil %30 u biliyor mevzuyu %70'i bilmiyor. İşte gelin birlik olalım bu %70 bilinçsizleri beraber uyaralım şu twitin altına ben değil siz cevap yazın. Adam beni görünce haa bu bizim temettü karşıtı erhan değilmiydi bu hep karşıttı zaten gözüyle bakıyor. Halbukı öyle biriside değilim. Gelin siz uyarın arkadaşımızı bak dostum bende sen gibi temettü yatırımı yapıyorum ancak temettü faiz gibi bir gelir değil bu konuda yanlış tiwit atıyorsun. Hem takıpcılerını yanlış yönlendiriyor hemde kendini yanlış bir yatırıma yönlendiriyorsun diye anlatın.
Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Yer İmleri