Sevgili Umutabi,
Aslında bence çok önemli bir konuya değindiniz. Elbette halka arzdaki detay verilere ulaşamadım ama halka arzı gerçekleştiren Vakıf Yatırım'ın basın açıklaması var. http://www.emlakpencerem.com/vakif-y...klamasi/95275/
Buradan anladığım şey, kabaca 140 küsür milyonun yarısını kurumsal yatırımcı almış. Bu adamlar hesap kitap bilen neye neden yatırım yaptığını bilen kurumlardır diye varsayıyorum. Dün aldılar bugün satmazlar bence.
Kalanını da bireysel yatırımcılar almış. Peki nasıl birileri bu bireysel yatırımcılar?
Aslında çok ilginç bilgiler var yukarıdaki linkte. " Medyan talep büyüklüğü bu arzda 4.250 TL seviyesindedir ki bu da 5.244 yatırımcının yarısının talep büyüklüğünün 4.250 TL’den daha az olduğu anlamına gelmektedir." denmiş. Buradan benim anladığım öncelikle gerçekten KÜÇÜK YATIRIMCI BURADA. Yani buraya 5000 TL' den az para ile gelmiş insanlar..
Bir de "Konsorsiyum lideri olarak sadece Vakıf Yatırım ve Vakıfbank’ta açılan hesap sayısının 1.400’ü aştığı " denmiş" İzahnameyi okudum ve görebildiğim kadarıyla 30'a yakın kurum var halka arzda aracılık yapan. Bu kurumların hepsinde bu kadar olmasa da önemli miktarda yeni hesap açılışı olduğu görülüyor. Bunun anlamı ise benim gibi borsaya yeni gelen insanlar var. Biz borsadan al sat vs bilmeyiz. Borsayı izleyecek bir programın varlığını bile şimdi yeni yeni öğreniyoruz. Emir nasıl gönderilir onu da bilmeyiz. Hatta şöyle bir yazıyı okuduğumu hatırlıyorum.. http://www.businessht.com.tr/piyasal...asli-yatirimci Kabaca, emir vermeyi bilmeyen insanlarımız girmiş ama biraz panikleyince de emir vermeye kalkıp sığ tahtalarda sert hareketler yaratabilmiş.
Peki satan kim?
Bence sizin dediğiniz, üç beş kuruş vururum diyen uyanık borsacılar ile burada normal hisse gibi at oynatırım diyen borsacılar (spekülatör mü deniyor). İlk başta bu sertifikayı toplar %20 götürürüm diyen birileri daha önce belirttiğim gerekçelerle bunun olamayacağını gördükçe satmaya çalışıyorlar. Yeni alan olmayınca (nedene olmadığını da tartışmak lazım aslında) sertifika geriye geliyor.
Bir diğer olumsuz şey ise sertifikanın çıktığı zamandan beri borsa % bilmem kaç gitti. Bu sertifika hisse gibi gidecek bir meret değil. O yüzden buna yatırım yapan borsacılar tren kaçıyor diye üçe beşe bakmadan satmaya çalışıyor da olabilir.
Halka arzdan alan zarar etti mi? Potansiyel olarak evet. Ben de dahil herkes %10 daha az değerli bir sertifikaya sahibiz şu anda. Ama projeye inanıyorum ve elimde hala nakit var, küçük küçük buralardan gene almaya çalışıyorum. Asıl şaşırtıcı olan yukarıda da dediğim gibi halka arzda gayrimenkule yatırım yapıp 42.50 ye razı olan insanların daha düşük fiyattan neden almadıkları. Yanlış fiyattan yanlış yatırım yaptıklarını mı düşünüyorlar acaba. Ben doğru yatırım yaptığıma ve fiyata inanıyorsam düşüşler bir fırsat olmalı değeil mi?
Siz ne düşünüyorsunuz? Bu fiyattan neden almaz yatırımcılar? Ev almak isteyenler vs
Selamlar
***Çerkes***
Yer İmleri