Sevgili Umutabi,
Aslýnda bence çok önemli bir konuya deðindiniz. Elbette halka arzdaki detay verilere ulaþamadým ama halka arzý gerçekleþtiren Vakýf Yatýrým'ýn basýn açýklamasý var.
http://www.emlakpencerem.com/vakif-y...klamasi/95275/
Buradan anladýðým þey, kabaca 140 küsür milyonun yarýsýný kurumsal yatýrýmcý almýþ. Bu adamlar hesap kitap bilen neye neden yatýrým yaptýðýný bilen kurumlardýr diye varsayýyorum. Dün aldýlar bugün satmazlar bence.
Kalanýný da bireysel yatýrýmcýlar almýþ. Peki nasýl birileri bu bireysel yatýrýmcýlar?
Aslýnda çok ilginç bilgiler var yukarýdaki linkte. "
Medyan talep büyüklüðü bu arzda 4.250 TL seviyesindedir ki bu da 5.244 yatýrýmcýnýn yarýsýnýn talep büyüklüðünün 4.250 TL’den daha az olduðu anlamýna gelmektedir." denmiþ. Buradan benim anladýðým öncelikle gerçekten KÜÇÜK YATIRIMCI BURADA. Yani buraya 5000 TL' den az para ile gelmiþ insanlar..
Bir de "
Konsorsiyum lideri olarak sadece Vakýf Yatýrým ve Vakýfbank’ta açýlan hesap sayýsýnýn 1.400’ü aþtýðý " denmiþ" Ýzahnameyi okudum ve görebildiðim kadarýyla 30'a yakýn kurum var halka arzda aracýlýk yapan. Bu kurumlarýn hepsinde bu kadar olmasa da önemli miktarda yeni hesap açýlýþý olduðu görülüyor. Bunun anlamý ise
benim gibi borsaya yeni gelen insanlar var. Biz borsadan al sat vs bilmeyiz. Borsayý izleyecek bir programýn varlýðýný bile þimdi yeni yeni öðreniyoruz. Emir nasýl gönderilir onu da bilmeyiz. Hatta þöyle bir yazýyý okuduðumu hatýrlýyorum..
http://www.businessht.com.tr/piyasal...asli-yatirimci Kabaca, emir vermeyi bilmeyen insanlarýmýz girmiþ ama biraz panikleyince de emir vermeye kalkýp sýð tahtalarda sert hareketler yaratabilmiþ.
Peki satan kim?
Bence sizin dediðiniz, üç beþ kuruþ vururum diyen uyanýk borsacýlar ile burada normal hisse gibi at oynatýrým diyen borsacýlar (spekülatör mü deniyor). Ýlk baþta bu sertifikayý toplar %20 götürürüm diyen birileri daha önce belirttiðim gerekçelerle bunun olamayacaðýný gördükçe satmaya çalýþýyorlar. Yeni alan olmayýnca (nedene olmadýðýný da tartýþmak lazým aslýnda) sertifika geriye geliyor.
Bir diðer olumsuz þey ise sertifikanýn çýktýðý zamandan beri borsa % bilmem kaç gitti. Bu sertifika hisse gibi gidecek bir meret deðil. O yüzden buna yatýrým yapan borsacýlar tren kaçýyor diye üçe beþe bakmadan satmaya çalýþýyor da olabilir.
Halka arzdan alan zarar etti mi? Potansiyel olarak evet. Ben de dahil herkes %10 daha az deðerli bir sertifikaya sahibiz þu anda. Ama projeye inanýyorum ve elimde hala nakit var, küçük küçük buralardan gene almaya çalýþýyorum. Asýl þaþýrtýcý olan yukarýda da dediðim gibi halka arzda gayrimenkule yatýrým yapýp 42.50 ye razý olan insanlarýn daha düþük fiyattan neden almadýklarý. Yanlýþ fiyattan yanlýþ yatýrým yaptýklarýný mý düþünüyorlar acaba. Ben doðru yatýrým yaptýðýma ve fiyata inanýyorsam düþüþler bir fýrsat olmalý deðeil mi?
Siz ne düþünüyorsunuz? Bu fiyattan neden almaz yatýrýmcýlar? Ev almak isteyenler vs
Selamlar
***Çerkes***
Yer Ýmleri