
Originally Posted by
rxpu
Batan yumurtanýn yoðunluðu daha fazla olmalý. Zira yoðunluðu yüksek olan batar. Þimdi yumurtanýn içindeki hava üst kýsmýna toplandý ise altkýsýmda bulunan kýsmýn yoðunluðu da artmýþ demektir. Yani daha az bir hacimde daha fazla bir kütle toplanmýþ oluyor. Yani üstteki hava katmanýný yok þeklinde düþünürsek hacim ufalýp aðýrlýk nispeten ayný kalýyor bu da taze yumurtanýn batmasýna sebep oluyor.
Bayat yumurtada ise bu hava yumurta özüne homojen karýþtýðý için yoðunluk düþüyor. Böylece batmýyor.
Benzer bir mantýkla magma tabakasýnýn çekirdeðinde bulunmasý muhtemel altýn ile ilgili bir çekincem var. Madem altýnýn yoðunluðu çok yüksek, yoðunluðu fazla olan cismin çekirdeðe doðru çekilmesi gerekmez mi?
Ýnsanoðlu magma ile ilgili örnekleri sadece püsküren volkanlardan elde ediyor. Bildiðim kadarýyla da yüzeyden 10-12 km derine sondaj yapýlabilmiþ bugüne kadar. Yukarý püsküren kýsmýn da yoðunluðu düþük kýsým olma ihtimali çok daha yüksek.
https://www.smithsonianmag.com/smith...dug-180954349/
Dünyanýn yarýçapý 6350km olduðuna göre daha %2'sine ancak ulaþabilip inebilmiþiz (10-12km). Bu noktalardan topladýðýmýz numuneler ile nasýl oluyor da magmanýn çekirdeðinde altýn olmadýðýný raporlayabiliyoruz? Bilimsel olarak hangi istatistiki veri ya da yöntem bizi emin olmaya itiyor?
Çok büyük bir iddiam yok ama bu kýsma pek aklým yatmýyor.
Abi magmanýn çekirdeði yok ki altýn olsun. Çekirdek yer kürenin merkezi. Kor halde, onun dýþýnda da yüzeye kadar tabakalar var. En genel anlamda bakarsak yer kabuðunun(33km kalýnlýðýnda) altýndaki tabakadýr magma (pirosfer). Ergiyik ve hareket halindedir. Unutmayalým ki ‘plaka tektoniði’ diye bir
Þey vardýr. Yerküredeki tüm kýtalar hareket halindedir. En ilkel halleri pangea dýr. Googledan bakmaný tavsiye ederim.
Kýsacasý hareket halindeki magma sürekli yukarý çýkma eðilimindedir. Fizik: ýsýnan hava yükselir. Bu da yüzeyden yüzlerce km derinliklere ulaþan fay ( kýrýk bölge ) lar sayesinde olur. Gelirken de binlerce km derinlikten(barisfer) altýn, gümüþ , bakýr , kurþun, çinko gibi aðýr metalleri hidrotermal solusyonlar aracýlýðý ile (200 C min) yanardað aðýzlarýndan deðil etrafta oluþan kýrýklardan , sinderkonlardan vs.. getirir.. yanardað aðzýndan çoðunlukla cevher içermeyen hafif tüf, pomza , kül gelir.
Burada yazdýklarýmýn hiçbiri yatýrým tavsiyesi deðildir, kendi düþüncelerimdir.
Yer Ýmleri