kendilerinin bileceği bir iş..
elbette kuru baskıladıkları ve hatta düşürdükleri için zarar görenler olacaktır..
ancak temkinli ve kademeli gidip oyunda kart sayısını sürekli arttıranlarda var.. bu oyunda merkezin kazanması zor.. vadeli işlem yapanlara zarar yazdırabilirler.. ama diğer enstrümanlardaki (tahvil, hisse vb) karlarını dolar olarak realize edenler karşısında pek şansı yok.. onların dolarlarını bozduramazlar bu oyunlarla..
It is not because things are difficult that we do not dare, it is because we do not dare that they are difficult. (Seneca)
iki üç ay once 1000 adet garan 1250 dolar ediyordu.. yaklaşık..
şimdi bir kısmını satıyorum ve 1750 dolar olarak nakit duruma geçiyorum.. 500 dolar kardayım 1000 garan için..
merkeze teşekkürler bu fırsatı verdiği için..
evet bu senaryoda yatırımcının durumu böyle.. bu şekilde düşünen çok var.. "bunların şu anda aldıkları dolarlara ne yapacaksın merkez , sattırabilecekmisin tekrar daha düşük bir kurdan?", ondan haber ver bize..
It is not because things are difficult that we do not dare, it is because we do not dare that they are difficult. (Seneca)
Tek çıkışları var.
DTH leri bozdurtmak.
Sanki geçmiş 17 sene yaşanmamış gibi, bunu düşünmeleri beni hayrete düşürüyor.
Dolar tutan adamın iki çok önemli beklentisi var, biri parasının değerini korumak, ikincisi, borsada takip ettiği, iyice düşen hissenin gözüne vurmak.
Yok eğer nakitiniz yoksa portföy, elk.fişi çekilmiş makina gibidir, ne maaliyet ortalayabilir, ne de çok iyi fiyat yakalayabilirsiniz.
Zaten bu kadar gündemde olmasada satmayacak bu adamlar.
Böle bir planı uygulamayı düşünecek kadar abesle iştigal olamaz.
Ben hükümetin DTH ları bozdurma gibi bir planları veya harekat tarzlarını olduğunu düşünmüyorum..
Vatandaşın döviz alması kağıt üzerinde bir dönüşümdür..
Fiziksel olarak talep edilmediği sürece fiyat üzerinde bir etkisi olmaz..
CNH da bir gevşeme geldi..7.09 dan 7.07 ye..
ABD-ÇİN savaşında olası bir el sıkışma durumunda dolar son sürat 5.30 lara yönelecektir..
Ki ben bu ihtimali hiç de göz ardı etmiyorum bu son atarlanmalardan sonra..
Her 2 taraf da kazanamayacağı bir savaşa GİREMEZ..
Dolar da vatandaş Bİ ÜMİT bekleşiyor..
Bir süre sonra sabırları sona erer satmaya başlarlar zaten ister istemez..(böyle devam ederse)
Zaman herkes için acımasız bir terbiye edicidir..
fiziksel veya değil.. en büyük istekleri DTH a parketmiş paranın bozulması ve emlak/oto gibi alanlara yönelmesi..
isterse para bankayı terketmesin.. kagıt üstünde olsun.. netice değişmiyor..
istedikleri bu..
Böle bi düşünceleri olmasa, müdahale de etmiyor olmaları gerekmez mi ?
diğer yandan.. hissede veya diğer bir varlık türünde kar eden bir yatırımcı şimdi dolara döndüğünde bu kişiyi dolarını tekrar satmaya zorlamak çok zor olacaktır..
normal vatandaş doların baskılanması nedeniyle çileden çıkabilir.. nalet olsun der ve satabilir.. ama onlardaki dolar az.. fakat biraz pro bir yatırımcı için kar realizasyonu ve dolara dönüş için bulunmaz nimet.. hatta doların dunyada değer kazanması nedeniyle çifte kazanç bir nevi..
Yer İmleri