portföy hesaplama tablosu
https://docs.google.com/spreadsheets...it?usp=sharing
Piyasa şartlarına göre değişmelerini bekliyorum ama beklenti olarak kalıyor sadece. İzahat nameleri izin veriyor mu bilmiyorum ama niye altın almazlar yada baktın hisseler kötü sinyal veriyor sat en kötü mevduata veya benzeri yatırım araçlarına çevir.
Sakin dingin denizde herkes kaptanlık yapar dalgalı denizin kaptanı olmak mesele o da bunlarda yok görünüyor.
Uyuşmadı bir türlü dem'e "ben"de ki meşrep
Hayır, orada ikamet gerekmiyor. Ben denedim bir dönem ama AB ülkelerinden birinden banka hesabı vs. gerekiyordu. O bankalar da ikamet istedi vs. Biraz zahmetliydi buradan girmek, çok da kurcalamadım açıkçası zaten ürktüğüm için. Çok ilginç ama yurtdışında bazı fonlar gerçekten Adam kahve kontratından, güney afrika parasına kadar, analiz edip neyin prim yapacağını öngörüp onu koyuyor fona. Bir de bu getiriler, kardan %20 kesintili hali. Öyle bir fon yönetim ucreti var. Arkadaşımın eşi alman, onun üzerinden yapıyor yatırımlarını. Bir kaç değişik ülkede böyle yatırımları var. Bizde yurtdışı forex hesabı açmak bile yasakken, nasıl olur bilmiyorum.
Mesela bir başka fonu var aynı ülkeden. fx100pamm mı neydi tam adını hatırlamıyorum. Fon bir forex firmasında işlem yapan en iyi 100 adamın yaptığı tüm forex işlemlerini copy-paste yapıyor. pamm denen bir sistemle hesap sahipleri işlemini paylaşıyor. copy paste edenden %10 alıyor. bu fon da en iyi 100 hesabın ortalaması kadar günlük getiriyor. 6-7 ay oldu ona yatıralı. %50'yi buldu.
bizde burada bist100'ü aylık %1 geçse yeter diyoruz, o bile zor oluyor.
yani sonuçta yurtdışı alternatifler riskli, parayı ülkeye getirmek masraflı, götürmek masraflı, keşke bizde de aktif yönetilse, birileri gerçekten fon yönetse.
Bu altın fonları da ilginç. Tefasda 9 tane altın fonu gözüküyor, hepsinin getirileri arasında yıllıkda bile en fazla %1 fark var.
Ama içeriklerine bakınca mesela Fiba altın fonunda %97 altın varken YKB Altın fonunda %38 Altın, kalan kısım devlet tahvili, kira sertifikası, vadeli mevduat, TPP vb şeyler içeriyor. Yıllık toplam getiri aynı olduğuna göre bu durumda bu kira sertifikaları, tahviller vb de yıllık aynı getirmiş olması gerekmez mi?
Yani demek istediğim, Fiba altın yıllık %67 getirmiş,%97 altın ile.
YKB altın da aynı %67, ama %38 altın ile.Kalanı tahvil vb. Bu durumda kalan bu tahvil vbnin de %67 ortalama getirmesi gerekir ki Fiba altının getirisiyle eşit olsun.
E ama YKB nin sadece tahvil olan fonlarına bakınca yıllık getiriler %15-20 arası. Bu nasıl oluyor anlamadım. YKB %67 getirisi olan tahvil bulup bunu altın fonuna yatırıyor da, kendi tahvil fonlarına %15-20 olan tahvilleri mi yatırıyor?
(Burada YKB derken, sadece örnek olarak verdim, diğer bankaların da altın fonları oldukça az altın içermekte olup, tahvil,tpp,kira sertifikası ile doldurulmuş)
Yazdıklarım yatırım tavsiyesi değildir.
Anladım, bize yine hüsran.Evet oralarda ciddi cidi çalışıp getiri peşinde koşarken, fon yöneticilerinin bizde baştan alacaklarını alıp, yatması çok yaygın. Tam da şu sıralar bununla ilgili bir dizi izliyorum internetten, Billions isminde, tavsiye ederim boş zamanı olanlara...Amerikada bir hedge fone yönetim şirketi...
Yazdıklarım yatırım tavsiyesi değildir.
Belki de, Ykb'nin diğer kısmındaki türevlerde tüm portföy altın olacak kadar kaldıraçla longlanmış, altın türev kontratları vardır. Sözgelimi viopta altın longladıysa 13 civarı kaldıraç var. Tüm fonda, %3 türevdir ancak kaldıraçtan dolayı %39 altın gibi olur. Boşta kalan ile de bahsettiğiniz diğer enstrümanları almıştır. Mevzuat müsait mi buna bilmiyorum ama.
İlginçmiş.
Anlık Cds 590 larda, gecelik swap larda %1 in altına inmiş
Yer İmleri