Sinekleri öldürmek ile uğraşmayın bataklığı kurutun, veya balık vermeyin balık tutmayı öğretin şeklinde özlü sözler var. Sorunları kalıcı şekilde çözmeiyi öğütleyen.
Ortada bir öğüt var ise insanlar bazı nedenler ile tersini yapıyor olabilir.
Ekonomi arz talep dengesi üzerine yürüyor. Dengeler bozulunca bazen artık tasarruf zamanı deniyor, bazen üretim teşvik ediliyor bazen tüketim teşvik edilmeli deniyor.
Ekonomide doyurulmamış talep diye bir konu var, pek fazla geçmez. Genelde insanlar talep tarafında olduğu için arz tarafından konuya bakmıyor olabilir. Burada kuyumculuktan gelen bir arkadaş BBHT deki kuyumcularda kuyruk var söylemine ben kuyruk filan görmüyorum işler durgun diye cevap vermişti.
BBHT bazen haberlerde manipulasyon yapıyor, dün akşam kız ağzından kaçırdı muhabirken gitmiş ona çeyrek altın hediye etmişler 90TL iken. Haberler bedava olmuyor yani. Bir muhabir çağırıp kuyruğu haber yapması istenmesi normal bir durum, muhabir gidince kuyruk dağılıyor mu bilemeyiz.
Yani arz ve talep manupule edilebiliyor ve bunu borsada çok net görüyoruz, gerçek hayatta da oluyordur ama dediğim gibi arz tarafını bilen az olduğundan bunlar sır olarak kalıyordur. Rekabet Kurumu çok bariz olaylarda müdahale ediyor, ticaret bakanlığı soğan depolarını basıyor ama ortada kanıt yok ise yapılacak bir şey yok.
Tüm yorumlarım asla/zinhar alım veya satım tavsiyesi değildir.
"Zayif devamli adalet ister, halbuki bu kuvvetlinin umurunda bile değildir."
Yer İmleri