Alıntı Originally Posted by erinc Yazıyı Oku
2006 ayrımı (01.01.2006 dönüm noktası olarak belirlenmiş olmalı) sadece itfa tarihi beklenmeden yapılacak satışlardaki istisna için vardı diye biliyordum ben de, ama şimdi ona da emin olamadım

orneginiz icin verecegim cevap, vergilendirildiginden dolayi 5 dolar için vergi çıkacağı yönünde olur...nominal değeri altında aldığım tek eurobond 2026 vadeli EUR cinsinden...o sebeple o seneye kadar tecrübe edemeyeceğim bildiğim uygulama şu şekilde;

1) itfayı bekleme durumunda;

satın alma bedeli: 95 usd
itfa günü değeri: 100 usd
kar: 5 usd (itfa günü TCMB alış kuru ile TL'ye çevrilir ve uygulanması gereken vergi dilimi oranında vergilendirilir)

2) itfanın beklenmediği durumda:

satın alma bedeli: 95 usd (satın alma günü TCMB alış kuru ile TL'ye çevrilir, diyelim 5.00; 475 TL)
satış günü değeri: 100 usd (satış günü TCMB alış kuru ile TL'ye çevrilir, diyelim 8.00; 800 TL)

diyelim iki tarih arasında enflasyon 30% olsun, bu durumda
satın alma bedeli (enflasyon düzeltilmiş): 617.50 TL

kar: 182.50 TL (vergiye esas gelir bu olacaktır)...satın alma ve satış komisyon ve bedelleri düşülebilir...fakat bugüne kadar hiç al/sat yapmadığım için, ve nominal değerinin altında almamam önerildiğinden bir büyüğüm tarafından (vergiyle uğraşman gerekir demişti), tecrübe etmediğim bir durum...
Evet bu şekilde olmalı sanırım. Yukarıdaki Hasan.K ya verilen cevapta ek bir bilgi de var ondan da çok emin olamıyorum. Diyor ki itfa tarihindeki kar faiz geliri olarak değerlendirilir ve 49.000TL altında ise vergi ödenmez.
Bildiğim kadarıyla her türlü anapara karı istisnasız olarak gelir vergisine tabi, 1 kuruş dahi olsa. Ama itfa tarihi için buna bir istisna yapılmış mı o detayı bilmiyorum. Muhtemelen yoktur.

Alıntı Originally Posted by erinc Yazıyı Oku
ben hsbc ile çalışıyorum, bahsettiğiniz eurobondlar portfoyumde yok fakat bugüne kadar herhangi bir satın alma işlemimin limite takıldığı da olmadı (bahsettiğiniz limitlerin altında almak istediğim zamanlarda).
HSBC ve TEB isimleri çok geçiyor. HSBC eskiden yabancı giriş ve çıkışlarında hub olarak kullanılıyordu diye duymuştum. O nedenle döviz ve eurobond işlemlerinde rekabetçi olabilir.

Bilgi için teşekkürler. Her iki bankaya da bir sondaj yapmalı.