Originally Posted by
alicemal
İmdi bgAli tabib lerin erdeminden bahsedince aklıma ne geldi.
Zamanında gazetecilere ve sağlık bakanlığına mail atmıştım. İlaç fiyatları konusunda bu ülkenin nasıl kazık yediğini.
2 ana sebep görüyorum(eksik olabilir uzmanlık alanım değil, mesleğim değil), birincisi ssk ilaç fabrikasının kapatılması, bazı malzemeler ithalde olsa TR deki ilaç ihtiyacının %85 ini karşılıyor diye okumuştum. Bu fabrika kapatıldıktan sonra fetö şirketleri ilaç ithalatına başlamış onların eline geçmiş piyasa. Onlarda istediği gibi fiyat belirlemişler.
İkincisi ise doktorlarla ilaç firmalarının anlaşması. Bu anlaşma ülke olarak büyük kazık yememize sebep oluyor.
Doktor ilaç firması ile anlaşıp onun ithal ettiği yada ürettiği ilaçları yazıyor. karşılığında ilaç firmasından maddi çıkar sağlıyor.
Doktorun cebe indirdiği ilave ilaç şirketi parasına lafım yok, asıl sorun başka yerde.
Örnekle gidelim.
Diyelim ben aile hekimiyim, ayda 7500TL ortalama kazanıyorum, 2500TL de ilaç şirketinden kazancım var.
Rakamlar tamamen sallama, hiç bir fikrim yok. belki para değil hediye alıyorlar(ne farkı varsa) belki hiç almıyorlar ancak aldıklarını herkes söylüyor. Yanlışsam beni okuyan doktorlardan biri söylesin.
7500 ve 2500 TL üzerinden gidelim.
Bu gerçek örnek,
İmdi ben Urfadaki bir ilaç firmasıyım, 45TL ye satılan bir orjinal ithal krem var. Orjinal avrupadan ithal kremin üretici firmaya maliyeti yüksek olmalı. Avrupadaki doktor TRye göre en az 5 kat fazla para alıyordur, hammadde ve işletme maliyetleride 5 kat desen, üzerine AR_GE süreci maliyeti. netçede bu kremi 45 TL ye satmayı uygun görmüşler.(satış fiyatları doğru diğer rakamlar tahmin)
Aynı kremi TR de Urfa da jenerik olarak üretiyorum. Hiç bir AR-GE maliyetim yok, neyi nasıl üreteceğim dozajı ile belli. hammadde yerli maliyeti avrupaya göre 5 kat az.
Netçede avrupalı orjinal firmanın krem maliyeti 20TL dir ve 45 e satıp 25TL kâr elde etmeye çalışıyor.
Urfada ise benim krem başına maliyetim 5TL. Bu kremi 30 TL ye satarak büyük kâr elde ederim.
30 TL ye satışa çıkardım diyelim. Ben piyasaya 30 TL ile çıkınca orjinal firmanın satışı düşecek hali ile indirime gidecek. 45 TL yi 35 TL. yapacak.
Orjinal 35 olunca mecburen Urfa da indirime gidecek olacak ilacın fiyatı 25TL.
Derken indirmelerle bir yerde dengelenecek.
orjinal ilaç maliyeti 20TL idi 30 TL ye satacak kâr elde edecek.
Urfalı ise maliyeti 5 TL 20 TL ye satacak kâr elde edecek.
Halk da, ister orjinal ister jenerik alacak UYGUN FİYATA.
AMA MEVCUT DÜZEN DE NE OLUYOR.
Urfalı firma olarak tüm aile hekimlerini, özel hastahaneleri, devlet hastahanelerini dolaşıyorum. Pazarlamacı tutuyorum onlara maaş veriyorum maliyetim artıyor.
Pazarlamacılarım hekimlerle anlaşıyor sürekli benim ilaçlalrımı yazacaklar bende onlara pay vereceğim.
Fiyat belirlemem lazım. Fiyatı ne belirlersem belirleyeyim, benim ilacın satış miktarı değişmeyecek. Çünki hekimler yazacak, parayıda vatandaş ödemeyecek SGK ödeyecek vatandaş DİREK hissetmeyecek. SGK DEV zararda olduğu için bu halka dolaylı yansıyacak halkın hayat kalitesi düşecek ama bunu vatandaş ilaç fiyatı ile eşleştiremeyecek. Çünki direk cebinden alınmadı, devlet araya girdi öyle geçti.
Satış fiyatım, satış miktarını değiştirmeyecekse neden ucuz fiyat yazayım.? Urfalı olarak fiyatı orjinal ile aynı yaptım. 45 TL.
Orjinali geçirsem sırıtacak, dikkat çekeceğim. Ucuz yazsam kazancım azalacak, o zaman 45 yaparım.?
5 TL ürün maliyetim 5 TL pazarlamacı maliyetim, satışım 45 TL al sana dev kâr. Aradaki kâr olan 35 TL nin 10 TL sini hekime ver, krem başına 25 TL cebe indir.
İlaç firması kazandı, doktor kazandı, kim kaybetti.?
Tüm halka girdi, çünki SGK nın dev borcu halka ilave vergi yansıtılarak karşılanıyor. 80 binlik araba oluyor 150bin, benzin oluyor 6TL, asgari ücret 2bin300, emekli maaşı ortalama binbeşyüz.
İlaç firması doktorla anlaşmasa, REKABET sebebi ile halk kremi yarı fiyatına alacak. İşte serbest rekabet bu.
Devlet görevini yapmayınca, bu anlaşmayı bozmayınca, serbest rekabet ortadan kalktı, halka kazık girdi. İster hasta ol, ister olma. İster hayatında hiç hastahaneye gitme, yinede o kazık sanada girdi.
Yeni konan ve artan vergiler sebebi ile daha pahalıya ürün ve hizmet alacaksın, daha az emekli maaşı asgari ücret alacaksın, devletin tüm hizmetleri paralı olacak.
PEKİ DOĞRUSU NE.?
Hekim ilaç firmasından ayda 2500 TL ortalamamı kazanıyor.
2500 TL Zam yapacaksın devlet kurumlarında çalışan doktorların maaşına. İlaç firmaları ile anlaşmalarını engelleyeceksin. Anlaşanı meslekten atacaksın.
Hem doktorlar hak ettiği maaşı alacak hemde halk ilaç firmalalrından kazık yemeyecek.
SGK nın zararı 60 trilyon ise ilaç firmalarının kazığı ortadan kalkacağı için belki sıfırlanacak, doktorlara zam yapıldığı içinde biraz daha gider artacak ama toplamda çok kazançlı çıkılacak.
Bunu sağlık bakanlığına yazdım, TIK yok.
Hepimiz maymunuz istersen 7 sene en ağır okulu bitir. Konu para olunca saptmayan kaç kişi var.?
Bi ben varım, bide himalayalarda yaşayan biri varmış ama 10 senedir kayıp. Tekim yani.
---
Göbeğine bitcoin muskası yazdırmak isteyen genç ve kütür hatun kişilerede buradan haber edeyim, yazarım.
ayhan'ında değindiği gibi kalemim iyidir, göbek üzerinde şiir gibi dolanır.
Yer İmleri