Selam,
Sanirim ABD ortami hakkinda az bi kelam edebilirim. 2016 yilinin ilk is gunu TR'de calistigim uluslararasi firmanin ABD'ye transferi ile basladi maceram.
Yazilim alaninda cok acaipler. Bos adam neredeyse yok. Bu bos olmayan adamlarin cogu oz Amerikali degil. Ya gocmen ya da gocmenlik surecinin basindaki yabancilar. Diger butun sektorlerde %10 gibi bir personel orani tum tesisi surukleyebiliyor.
Ortalama Amerikali'ya neyi nasil yapacaginizi soylerseniz dur durmak bilmeden o isi yapar at gozlugu ile. O yuzden ne ogreteceginiz cok onemliyanlis ogretirseniz, yanlis yapar sorgulamaz. Is patlarsa ihale size kalir.
Ortalamanin biraz ustu elemanlar, verdiginizi sorgular, iyilestirme onerileri ile gelir. Bunlarin nufusa orani cok fazla degildir. Akilli bir yonetici bunlari yanina cekmistir zaten.
Gercekten lider vasifli diyebilecegimiz calisan sayisi cok ama cok azdir. Bunlarin cok ama cok dirayetli olanlari calistiklari tesisi arsa goturur. Dirayetli olmalari gerekir cunku degisime inanilmaz direnc vardir. Bu direnci kirabilmek icin cok sabirli ve azimli olmalari lazim. Ozellikle lider vasifli tabirini kullandim cunku isi en iyi bilen her zaman tesis ust yonetiminde olmuyorBu liderlerin de en buyuk problemlerinden biri ust yonetimin destegini alabilmekte. Ust yonetim destek verir gibi gorunur cogunlukla ama umrunda olmaz. Bu lider dedigim elemanlar genelde bir yerde uzun sure durmaz/duramaz zaten.
Gerek ABD gerekse AB'yi kiyaslarken, overken ya da yererken o cografyanin ozelinde degerlendirmek gerekli. Ulkemizin sartlari malum; surekli bir mucadele, kavga ve karmasa. Surekli tetikteyiz. Is yerinde sirtimizdan bicak yememek icin, disarida bock yoluna gitmemek icin. ABD insani daha rahat buyuyor, kaygisi derdi az. Ister kalifiye olsun ister olmasin is bulma sansi cok fazla. Mevcut donemdeki issizlik oranlari sizi aldatmasin. Su anda inanilmaz tesvikler var issizlereCalistigindan daha fazla aliyor cogu kisi.
Kisisel olarak benim mottom optimum para/efor parametresiyle calismak. Yasim 43 kasasim yok. En yavastan daha hizli kossam yetiyor banaCok darlanirsam 2-3 uygulama patlatiyorum dipleri dusuyor. Sonra yola devam. Ilk geldigimde cok hevesliydim. 2-3 denedim olmadi. Simdi onumde 10 sene projeksiyonladim. Yakinda ev alip memlekete dondugumde onun kirasi ve 65inden sonra alacagim ABD emekli maasi ile gecinmeyi dusunuyorum. TR'deki yatirimlarim ve emekliligim tamam sayilir. Kizima guzel bir egitim verebilirsem gerisi kolay zaten...
Yer İmleri