Günaydın herkes!
Bugün şu robotlar mevzuunu ele alacağız. Önce çok kısa tarih sırasıyla panoramik bir anımsatma:

Originally Posted by
Azurit
…Robotlarla yapılan manipülasyon da ele alınmayı gerektiren bir başka başlıktır. SPK elindeki yetkilerle en azından bir derinlik kriteri getirerek robotlarla yapılan işlemlerin manipülasyona dönüşmesinin önüne geçecek tedbirler geliştirmeli ve almalıdır. Şirket yönetimleri de yatırımcı ilişkileri bölümü kanalıyla günlük işlemleri izlemeli ve hissenin piyasa değeri üzerinde gerçekleştiğini düşündüğü yapay fiyatlanmayı takibe alarak SPK'yı bu konuda harekete geçirecek girişimlerde bulunmalıdır…

Originally Posted by
cankatan
Maalesef ALGYO için pişmanlık en üst seviyelerde. defalarca BİMER veya CİMER e şikayet bildirimlerde bulunduk. Şirket ile de görüştük. Ama çözüm varmı? olmadı... P/D değeri ile ilgili veya verilen robot emirler veya manipülasyon olma ihtimalini BİMER üzerinden yazdığımızda da şirketlerin düzenli olarak incelendiği gibi bir cevap geldi. Şimdi göremiyorum ama o zaman 125 lot gibi bir sinyalmiydi bilmiyorum alan 125 yazıyor satan 125 yazıyordu...

Originally Posted by
Azurit
...bir başka el atılması gereken konu da ALGYO gibi sığ hisselerde robotlar marifetiyle meşruiyet zemini kazanmış manipülasyon ve haksız kazançtır. Konunun muhatabı SPK'dır, tarafı ise fiktif emirlerle algı yaratarak yüksek hızla al-sat yaparak gerçekleşen işlemlerden mağdur olan ve sanki bu mağduriyet doğalmış gibi sonuçları sineye çeken, hatta önemli bir kısmının yaşadığı mağduriyetin farkında bile olmadığı çoğunluğu küçük yatırımcı kategorisinde olan kitledir.
Son zamanlarda açılan hesaplardan anlaşıldığı kadarıyla ellerindeki birikimi korumak adına borsaya yönelen yığınla deneyimsiz insan dikkate alındığında sorunun ciddiyeti daha iyi anlaşılır.
Şu sıra dünya borsalarında bayram havası esiyor. Ancak bu geçicidir. Yükselişlerin yerini düşüşler aldığında algoritma ya da robot marifetiyle gerçekleşen yüksek hızlı işlemlerin mevcut haliyle hiçbir sınırlama olmaksızın gerçekleştiği ortamda yaşanacak olası mağduriyetler geçmişte benzer düşüşlerde yaşananlarla kıyaslanmayacak ölçüde büyüyecektir.
Dolayısıyla iş işten geçmeden önlem alınması zorunlu olan bir sorundur ve sadece ALGYO'ya has bir durum değildir.

Originally Posted by
kolki
Robotlar hemen her hissede var patron gitmesini istemiyor sanki amac ne

Originally Posted by
Azurit
Sorun da zaten robotların hemen her hissede olmasıdır. Derinliği olan ve onlarca robotun çalıştığı sözgelimi BIST10 hisseleri ile ALGYO gibi bir-iki robotun çalıştığı sığ hisselerde robotlu işlemlerin doğurduğu sonuçlar çok farklıdır. Derinliği olan hisselerde işlem hacmini artırıcı ve robotların birbirilerinin işlemlerini nötrleştirici etkisi hissenin doğal seyrini etkilemezken, diğerlerinde sonuç meşruiyet zırhına bürünmüş manipülasyondur…
Robot işlemlerine getirilecek derinlik kriteriyle bu soygun önlenebilir, hiç olmazsa manipülasyon büründüğü meşruiyet zırhından sıyrılır. Manipülasyon ve manipülatör apaçık sırıtır.

Originally Posted by
Azurit
...Muhtemelen endekse bağlı çalışıyorlar, son dönemde kurdaki çekilişle birlikte oradan da sinyal aldıkları anlaşılıyor. Endeks düşünce robotlar satıyor, döviz düşünce yine satıyorlar. Döviz yükselmeye başlayınca endeks hafif gerilese bile robotlar yine satış yapıyor. Her koşulda satışa endeksliler. Böylece karşılarında dengeleyici hiçbir güç olmayınca ALGYO en ufak olumsuzlukta (temel verileri robotlar hiçbir biçimde kaale almadıklarından) söylendiği gibi düşüşlerde önde gidiyor. Çıkışlarda ise (bedelsiz vb hariç) manipülatör isterse ön açıyor, değilse diğer hisseler yükselirken bu tepki vermiyor yalnızca seyrediyor.
Robotlar düşüşlerde ve yatay piyasada üstün performans sergiliyorlar. Bu nedenle yükselen piyasayı ALGYO hiç sevmiyor…
Bu duruma bir dur demeden, kısa-orta vadede ALGYO gün yüzü görmez ve görmüyor. Dur demenin elbette bir yolu var. Sonuç alınır mı bilmem ama kanımca bu yapılacak itirazın içeriği kadar itirazcıların çıkaracağı sese, gücüne bağlı.
Hele bir 16 Kasım geçsin.

Originally Posted by
Ayasofya 2005
Beş yıldır buradayım. Bundan nadir kazandım çok kaybettim. Çok iyi biliyorum bunu ama bu ...robotu süper para kaldırdı onu iyi biliyorum....

Originally Posted by
leon_1188
Sn.ayasofya iyi bir konuya deyindi kendisine teşekkür ederim bu kâğıtta bence temel sorunumuz bu al sat yapmak her al sat da sermaye eriyor .karsimizda bizden kat kat tecrübeli bir sistem var tüm algoritmaları kullanıyor maalesef sistemin gelir kaynağı biziz...
İşte Hendek! İşte Devekuşu!
Yer İmleri