2015 Aralık'tan beri biriktirdiğim Pnsut'lerimin maliyeti grafiği.
Önce Maliyet'in bir tanımını yapmak lazım sanırım. Bana göre Maliyet : 1 hisse için ödenmiş ortalama tutardır. Geçmiş alışlar - geçmiş satışlar - geçmiş temettüler formülü ile hesaplarım. Komisyon zaten çok az hesaba katmam. Şimdi temettüyü eksi yapmamalısın diyenler çıkabilir, ancak temettüyü eksiltip aynı hisseden alınca yeniden o para o hisseye girmiş oluyor. Bu durumda toplam maliyet aynı kalıp lot sayısı arttığından yine birim maliyet iniyor.
TRY Bazında
USD Bazında
TRY bazında maliyetimdeyim, USD bazında zarardayım. 2 defa temettü almama rağmen ancak bu temettünün suçu değil. Ancak temettü garanti bir kazançtır da denilemez. Sadece lotlarınızı artıracağınıza garanti verilebilir. Onların değerinin yeniden yükseleceği garanti değildir. Temettü verip yükselebilirdi de.
Syg.
Yazdıklarım yatırım tavsiyesi değildir.
Sevgili forumdaşlarım,
Eminim hepinizin bilip gördüğü deneyimlediği durumlar olmuştur. Bu başlığı görmeden önce ISYATA kendim için büyük para bağlayacaktım. Sebebi %500 getiri elde edeğimi sanmamdı. Bunun sebebi mynetteki temettüden arındırılmış fiyatları anlık fiyatlar sanmamdı. Aslında o tarihlerde o fiyatlar değilmiş. Erhana hocama ve diğer cevap yazanlara çok teşekkür ediyorum. Beni büyük bir yanlıştan döndürdüler. Çünkü alım yaptıktan 5 yıl sonra 5 katı kazanacağımı düşündüm. Lütfen körü körüne bir düşünceyi savunmayalım eminim benim gibi birçok kişi vardır temettü alıcam parayı katlıcam gibi. Temettü verip parayı katlayan hisseler tabiki vardır. Ama temettü düşündüğüm gibi değilmiş. Yanlışı kabullenmekte erdemdir
Düşüncelerim yatırım tavsiyesi değildir.
İstedigin hisseyi al sat ostedigin hisseyi uzun vadeli biriktir.
Bizim derdimiz bu degil temettu karsitligida degil.
Bizim derdimiz yanlis bilinen seylerin dogrusunu soylemek ve gostermektir. Ben tesekkur ederim 2 gunun sonunda bir kisinin bile en azindan yanlis bir hesaplama ile yatirim yapmayacagini gormus olmak guzel. Simdi isyat alabilirsin ama ne kazanip nr kaybedebilecegini daha iyi biliyorsun.
İste bende bunu farketmenizi istemistim. Onu alma bunu al benim derdim degil mantik mantalite hesap kitap benim bizim derdimiz
Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Sn Erhan maliyetim düşmüş mü düşmemiş mi benim de aklımı karıştırdın![]()
Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Bana birisi basitçe anlatabilir mi, ben anlamadım bu maliyet işini.
1 lotu 100 lira olan bir hisseden 1 lot alsam ve 1 lira da alım komıisyonu ödesem hisse başı maliyetim 101 lira olur. Sanırım buraya kadar hemfikiriz. Hiç temettü ödemese ve 3 ay sonra 120 liraya satsam bu 1 lotumu (satım komisyonu ödemedim diyelim) 19 lira karım var ama maliyetim hala 101 lira değil mi? Bir de 10 lira temettü aldıysam hadi onu da düşelim 101-10= 91 lira olmaz mı maliyetim?
Nasıl -29 buldunuz siz? Madem böyleyse neden yatırım hesaplarımızda maliyetler bu formüle göre yazmıyor?
Herkes mutlu olduğu şekilde yaşasın![]()
Yer İmleri