Originally Posted by
deniz43
....
Bu nedenle merkez bankasının döviz biriktirebilmesi için önündeki seçenekler ya ekonominin cari fazla vermeye başlaması,ya da yüksek oranda doğrudan dış yatırım gelmesi ile piyasadaki dövizin bollaşması,ve piyasadan döviz toplaması olabilir.Piyasada döviz bolluğu olmadan döviz biriktirmeye çalışması ise kısa zamanda döviz fiyatında yeni rekor yükselişler getirir.
Yağmasa da, damlayan bir giriş var. Mart ve sonrasında global ortam özellikle bizim için sıkıntılı olabilir. Hazır dolar 7 TL altını zorlarken MB nin bu olumlu ortamdan faydalanıp günlük 50 musd gibi bir rakamla alım ihalelerine başlaması doğru olmaz mı?
Temel olarak dövizin dağa da düşmesi cari açığı arttırıcı, nihai tüketim ürünlerinin ithalini arttırıcı bir etkisi var...7 TL altındaki kurun ülke makro dengeleri için(enflasyon dahil) olumsuz olduğunu düşünüyorum.
Yani 50 musd 2 ay boyunca alsa pek rezerv birikmez, ama vur kaçcı yabancı fonların ekmeğine yağ sürmemiş oluruz..çünkü 7 TL altından vatandaş döviz bozsa da, biz de getirdiğimiz parayı %30-40 karla çıksak diye bekliyorlar.
Önemli dönüm noktalarını, beğendiğim analizleri Twitter dan da paylaşıyorum...@cautionary53
Yer İmleri