Originally Posted by
JoNaThAn
Uzun vadede ne olacak bilmiyorum ama (ayakta kalan ve kottan çıkmamış her şirket nihayetinde değerlenir enflasyon nedeniyle; ama 3 yıl, ama 7 yıl sonra), kısa ve orta vadede (6 ay - 1,5 yıl), daha önce dediğim gibi birçok insana reklamını yapıp aldırdıkları için
sıkıntılı zamanlar söz konusu olabilir. Çünkü çevremden birçok farklı kaynaktan duydum, gördüm; bir apartmandaki komşulardan, bir cafeye gelen insanlara kadar, emeklisinden öğretmenine, balıkçısından profesörüne kadar hemen her kesimden insanın Kozal hissesini duyduğuna (önce 400, sonra 1000, sonra 4000 şeklinde reklamlarla) ve aldığına şahit oldum. Bu insanların çoğunun borsayla alakası yok. Argo ve basit bir ifadeyle, tokatlanmak için buradalar, tokatlarını efendi gibi yiyip gidecekler. Çünkü 2+2=4, borsada para kazanmak öyle kolay bir şey değil. Hele hele reklamı yapılan hisseler bariz bir baskın habercisi.
Ama uzun vade olarak ele alacaksak, güncel görüşüm şu şekilde; temettü gelişmesi olursa, kağıda olumlu yansıyabilir. Ne kadar olumlu yansıyacağı, piyasa yapıcının kararı. 170'ler yeterli olur, sonra tekrar mı geri gelir; yoksa daha yukarılara mı çıkar, bilinmez. Ama en azından 2 yıllık süreç için birkaç yatırım kuruluşunun raporlarına da baktım; 2022 sonuna kadar üretimde azalma öngörüyorlar (200.000 onsun altı), eğer böyle olursa, kişisel düşüncem, kağıdın yeniden yukarı doğru kalıcı bir trend başlatmasının ilerleyen yıllar itibariyle mümkün olabileceği yönünde; bunun zamanını kestirmek kolay değil. Çünkü yeni kaynaklar açıklansa da, faaliyete geçmesi zaman alacak. Bu esnada, eldeki belli kaynaklarsa çıkarıla çıkarıla azalacak.
Sonuç; öyle herkese anlatılan hisselerle para kazanmak mümkün değil. Çoğunluğun olduğu yerde para kazanmak mümkün değil. Borsa ise sabır işi. Bir hisseye girdiğinde, ilk 5 yıl daha ilk gün gibidir. Daha kısa zaman dilimleri referans alınmamalı. Daha önce de söyledim, moralinizi bozmak istemiyorsanız tahtayı takip etmeyin. Süreç uzun. Buraya 150'lerden atlayanların çoğu kısa vadede bir şeyler olacak düşüncesiyle atladı. Gerçekten hayat o kadar kolay mı? Kazanç bu kadar kolay mı? Her sabah işe giden herkes enayi mi?
Yer İmleri