Sayfa 260/1002 İlkİlk ... 160210250258259260261262270310360760 ... SonSon
Arama sonucu : 8010 madde; 2,073 - 2,080 arası.

Konu: Yatırım Fonları IX

1. Bu da 08.12.2015 ve 03.12.2020 arası dolar ve kub grafiği. Her ikisinin fiyatı 8 aralıkta 100 olaral kabul etseydik. Kub çok kısa bir süre (2018 ağustos ve eylülü) doların altında kalmış.

ANE-LX1 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

2.  Alıntı Originally Posted by denlis100 Yazıyı Oku
    Bu da 08.12.2015 ve 03.12.2020 arası dolar ve kub grafiği. Her ikisinin fiyatı 8 aralıkta 100 olaral kabul etseydik. Kub çok kısa bir süre (2018 ağustos ve eylülü) doların altında kalmış.

Ben yaklaşık 3-4 yıldır yazıyorum. Dönem dönem zayıflasalar da benchmarklarını uzun vadede geçebilen ve döviz bazında getiri yapabilen ve aktif yönetilen sadece 2 tane döviz bazlı fon var tefaşa bağlı. Biri gbc biri kub.

İkisini de yıllardır taşıyorum.
    Bunlara günlük , 3 günlük bakan yanılır.

Piyasada renk renk, cıvıl cıvıl tematik fonların olması güzel.
    Ama her zaman söylediğim gibi, bunlar çok kötü yönetiliyor ve kıyas kriterlerini geçemiyorlar. Kıyasını geçemeyen fonlar er geç kötü sonuçlara evrilecek.

Anormal yüksek yönetim ucretli ve sıfır aktivite ile yönetilen yoncalı bankanın ve kırmızı bankanın yabancı fonları sadece bağlı oldukları dayanak endekslerin ekmeğini yediler zaman zaman. Ama bu dayanaklar 5 çıkarken ancak 3 çıktılar, 5 düşünce ne yapacaklar ürkütücü.. Bu benchmarklarından sürekli geri kaldıkları için uzun vadede başladıkları yerin bile gerisinde olacaklardır usd bazında bence.

Döviz ile hesaplanan fon almak isteyenlerin bakması gereken bence 3 kriter var.

1. Getirisi usd bazında var mı ? ( tl değil )
    2. Kendi kıyaslarını geçebiliyor mu ? ( başarının sürdürülebilirliğinin tek şartı )
    3. Portföy dönüşüm hızı ( aktif yönetim var mı ? )

Ben 6-7 yıldır portföyümde %30 oranında tuttuğum döviz bazlı enstrümanları yakın zamanda %40'a çıkardım. ( %30 faiz bazlı-%30 hisse bazlı )
    Bu kısmı ağırlıklı kub ve gbc ile taşımaya devam ediyorum şimdilik.
    Son düzenleme : hellistheothers; 21-05-2021 saat: 10:05.
    Burada yer alan yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

3.  Alıntı Originally Posted by hellistheothers Yazıyı Oku
    Ben yaklaşık 3-4 yıldır yazıyorum. Dönem dönem zayıflasalar da benchmarklarını uzun vadede geçebilen ve döviz bazında getiri yapabilen ve aktif yönetilen sadece 2 tane döviz bazlı fon var tefaşa bağlı. Biri gbc biri kub. Renk renk cıvıl cıvıl tematik fonların olması güzel.
    Ama her zaman söylediğim gibi, bunlar çok kötü yönetiliyor ve kıyas kriterlerini geçemiyorlar. Kıyasını geçemeyen fonlar er geç kötü sonuçlara evrilecek.
    İkisini de yıllardır taşıyorum.
    Bunlara günlük , 3 günlük bakan yanılır.
    Anormal yüksek yönetim ucretli ve sıfır aktivite ile yönetilen yoncalı bankanın ve kırmızı bankanın yabancı fonları sadece bağlı oldukları dayanak endekslerin ekmeğini yediler zaman zaman. Ama bu dayankalar 5 çıkarken ancak 3 çıktılar, 5 düşünce ne yapacaklar ürkütücü.. Bu benchmarklarından sürekli geri kaldıkları için uzun vadede başladıkları yerin bile gerisinde olacaklardır usd bazında bence.

Döviz ile hesaplanan fon almak isteyenlerin bakması gereken bence 3 kriter var.

1. Getirisi usd bazında var mı ? ( tl değil )
    2. Kendi kıyaslarını geçebiliyor mu ? ( başarının sürdürülebilirliğinin tek şartı )
    3. Portföy dönüşüm hızı ( aktif yönetim var mı ? )
    Evet ne yazık ki döviz bazlı seçim yaparken o kadar az seçeneğimiz var ki, seçim yapıyoruz bile diyemeyiz buna.

4.  Alıntı Originally Posted by denlis100 Yazıyı Oku
    2020 değişik bir yıldı. 2020 performanslarının yanıltıcı olabileceğini düşündüğüm için biraz daha geçmişe gidip, 2020 Mart öncesi sonuçları görmek istemiştim. Aslında yüksek oranda hisse senedi yatırımım olduğu için fon yatırımımın çoğu PPZ, OSD, EIB, SUC'da. Ama hisse senedine yatırımı yapmasaydım, gözümün önünde 1, 3, 5 yıllık TCD performansı varken neden başka değişken fona ihtiyaç duyayım ki sorusu kafamı kurcalıyordu.

Şunu gördüm ki doları yenecek döviz cinsi bir yatırım şart. Amerikan borsalarının şişikliği nedeniyle yabancı HSYF'ler şu an alternatif değil benim için. Hem bu nedenle hem de Eurobond'a doğrudan yatırım yaptığım için KUB ve GBC haricinde çok seçeneğin kalmaması üzücü.

Bir başka çıkarımım ise genel olarak HSYF'ler ve TCD en başarılı fonlar olsa da, 2 yıllık bir vadenin bile "gerekli olabilecek" bir para için riskli bir yatırım süresi olması. Örneğin 26.01.2017 ve 22.03.2019 arasında ev için ayırdığı peşinatı MAC ve TCD gibi çok başarılı fonlarda değerlendiren bir yatırımcı, mevduatın altında getiri elde edecekti.

Sizlerin de değerli yorumlarını bekliyorum.
    Bu vesileyle yatırım stratejisini zaman ayırıp paylaşan ve bu konuda bana çok şey katan Hellistheothers'a teşekkür ediyorum.
    Sn Hellistheothers, aslında bu post'a da yorum yapmanızı umuyordum. Özellikle 2 yıllık vadede elde edilecek getiriyle ilgili kısma.
    Tabi ki size gerekli olabilecek (ev, araba peşinatı gibi) bir parayı riskli yatırım araçlarında değerlendirmek en akılcı çözüm değil ama tek alternatif de ppf olmamalı diye düşünüyordum. Ama karşılaştığım sonuçlar pek öyle söylemiyor.

5. @hellistheothers, ben portfyümün %5ni çok çok riskli fonda (risk seviyesi 6-7) olanb bir fon almak istiyorum sizce ne olabilir? emtia? sadece gümüş?

6.  Alıntı Originally Posted by ayurdakok Yazıyı Oku
    @hellistheothers, ben portfyümün %5ni çok çok riskli fonda (risk seviyesi 6-7) olanb bir fon almak istiyorum sizce ne olabilir? emtia? sadece gümüş?
    Merhaba hocam,
    Ben emtia fonlarının hiç birini iyi bulmuyorum. Altın getirisini yıllıkta bir miktar geçebilen bir emtia fonu dahi yok. Gram altın alıp yastık altında tutmaya bile alternatif olamıyorlar, gümüş fonları da aynı şekilde. o yüzden de benim için çöp hükmündeler üzgünüm.
    Emtia fonları emtia getirilerini geçselerdi ben de alırdım açıkçası. Zaten bunun için yönetim ucreti ödüyoruz. Altın getirisini birebir yansıtsın diye değil. Onu biz de yapabiliyoruz.
    Ne zaman ki altın fonları altını, gümüş fonları gümüş getirisini cüzi da olsa geçmeye başlar o zaman tercih olurlar.
    Çok riskli tarafta, bence hala iyi hsyfler daha tercih sebebi. Çünkü dolar artışı , enflasyon üretecek, enflasyon da kısa vadede satış yaratsa da uzun vadede er geç şirket değerlemelerine , o anlamda en az enflasyon kadar yükselecek bir asset olarak endekse de girecektir.
    Bu anlamda bist100'ü düzenli geçebilen bir hsyf tercih ederdim ben şahsen yine de.
    Burada yer alan yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

7.  Alıntı Originally Posted by denlis100 Yazıyı Oku
    Sn Hellistheothers, aslında bu post'a da yorum yapmanızı umuyordum. Özellikle 2 yıllık vadede elde edilecek getiriyle ilgili kısma.
    Tabi ki size gerekli olabilecek (ev, araba peşinatı gibi) bir parayı riskli yatırım araçlarında değerlendirmek en akılcı çözüm değil ama tek alternatif de ppf olmamalı diye düşünüyordum. Ama karşılaştığım sonuçlar pek öyle söylemiyor.

Bu postu görmemiştim, özür dilerim.
    Hocam portföy yönetim teoriği açısından, vade uzadıkça riskli enstrümanların stabil/daha az riskli enstrümanları geçmesi ihtimali artar biliyorsunuz.
    Ama bu çok flu bir durum. Tabii ki bir sürü bilinmeyen var bu önermenin içinde.
    Hangi vadede geçecek ( uzun vade ne ? ) , ne kadar geçecek, bu ihtimal ( geçme ihtimali ) ne kadar artacak vs.
    2 yıl bence bunun için biraz az bir süre global ölçütlere ve benim deneyimlerime göre.
    Genelde ayrışma ve makasın oluşması için ( yani risklilerin risksizleri geçmesi için ) en az 4-5 yıllık bir vade gerekiyor.
    Ancak doğru hsyf seçimi yapılırsa , onlar da bist100'e makas yaptıkları için bu ihtimal biraz daha güçleniyor.
    Çok uzun vade yatırım yapmak isteyen benim gibi biri için sözgelişi portföy dağıtmak belki şart dahi olmayabilir bu anlamda.
    Ancak benim portföyü dağıtmanın nedeni getiri sivriliklerini ve volatiliteyi azaltıp, getiri stabilitesini artırmak için yapılan kişisel bir seçim.
    Aynı zamanda psikolojik olarak yönetilmesini kolaylaştırmak tabi..
    2 yıllık bir vadem olsa benim bunu orta vade oalrak görürüm ve orta riskli değişkenlerden ( %40-50 hisse taşıyan ) oluşan bir portföy kurardım heralde.
    Selamlar.

TGE İLLÜZYONU

19,04 TEN İTİBAREN
    1.000TL TGE
    GETİRİLERİ.
    OLAY AMPİRİKTİR.
    -------------------
    19 7803
    20 66
    21 7217
    22 -8924
    26 17154
    27 15314
    28 4932
    29 2660
    30 11685

03 -2185
    04 6351
    05 20455
    06 6915
    07 -3388
    10 3946
    11 7953
    17 241
    18 10011
    20 10509
    21 -32145
    20 günde 3 gün (-) vermiş
    toplam eksi -46642
    toplam artı 132971

Sonuç :dün itibarı ile 41 TL OLAN BİRİKİM
    BUGÜN 7,5 TL dir.
    BUGÜN TGE den çıkış yaptım valör 3 olduğu için 26,05 tarihine kadar (+- ) şansımıza diyeceğiz.

PPZ den başka fon tanımıyorum. fon sistemi yatırımcısını sistem olarak eziyor.
    kastım benim gibi bu işten anlamıyanları kastediyorum

Sayfa 260/1002 İlkİlk ... 160210250258259260261262270310360760 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •