usdtry çok tehlikeli yerlerde gezinmeye başladı.
usdtry çok tehlikeli yerlerde gezinmeye başladı.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
2018'den bu yana fonlarla ilgilenen kişi sayısı çok ciddi oranda arttı.
Bu artış yeni yeni fonların çıkmasına ön ayak olarak faydalı oldu, ama bu kalabalığın belli fonlara yığılması sonrası o fonun dengesinin bozulmasına sebep olduğunu da gördük.
2018 yılında faizler %20 ila 30 arasında oynadı.
O yıl bu oranı geçebilen hatta bırakın geçmeyi doğru dürüst artı yapan bir fona rastlamadım (bist'e dayalı olanlarından bahsediyorum)
Mesela MAC o yılı ekside tamamladı.
TCD tüm yıl sadece %2 yapabildi.
Yanılmıyorsam o yılın şampiyon fonu ıcbc'nin altın fonuydu.%60 civarı getiri sağlamıştı.
Bu gidişat devam ederse bist'e dayalı fonlardan bu yıl pek birşey beklememek lazım.
İşin kötü tarafı dövize dayalı doğru dürüst bir fonumuz olmadığından orda da risk var.
Dövize dayalı fonların çoğunun dayağı yurt dışı hisse borsaları yada onslar(altın-gümüş)
Eğer ABD'de FED faiz artışı gibi bir yola girerse bu onsu da, yabancı borsaları da alt üst eder ve bizim döviz dayanaklı fonlarda çöker.
Kısaca çok zor bir yıl bizi bekliyor.
BMS Çelik Hasır Sanayi ve Ticaret A.Ş
Oyak Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
Ünlü Yatırım Holding A.Ş.
Başkent Doğalgaz Dağıtım Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.
Atakule Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.
Yeşil Yatırım Holding A.Ş.
Yaprak Süt ve Besi Çiftlikleri
Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Lokman Hekim Engürüsağ Sağlık, Turizm, Eğitim Hizmetleri ve İnşaat Taahhüt A.Ş
Yeni halka arz izinleri bunlar.
Ortada para yok, birde bu kadar yeni arz gelince durum ne olacak bakalım.
Bu arada 8 tane yeni fon izni var, ama hepsi serbest fon.
Kurdaki yükselişle ilgili olarak BloombergHT'ye bilgi veren bankacılar, akşam saatlerinden sonra 8,50'nin üzerine çıkan fiyatlamanın yurt dışı bankaların talepleri ile bir anda hızlandığını belirterek oluşan talebin nedenlerinden biri olarak bugün New York Times'da yer alan ABD Başkanı Joe Biden'ın altyapı yatırımlarını artırmak için teklif edeceği 6 trilyon dolarlık bütçenin uzun vadeli tahvil getirilerinde yarattığı yükselişi gösterdiler. Haberin ardından ABD 10 yıllık tahvil getirisi yeniden %1,60'ın üzerine çıktı.
https://www.bloomberght.com/dolartl-...kselis-2280940
Yani faiz denildiği gibi 2 olsa dolar/TL ne olacak acaba.
Yer İmleri