Originally Posted by
Fabrice
Bir kaç ay önce de yazmıştım, yaklaşık 25 senedir müteahhitlik sektöründe çalışan bir inşaat mühendisiyim. Şubat ayında yanılmıyorsam "cebinde parası olup oturmak için ev arayan bence alsın" diyordum. Yaklaşan fırtınayı - özellikle benim gibi maliyet kısmında çalışanlar - görebiliyorduk. Bir kilo seramik yapıştırıcısının 14 TL'ye satıldığı yeni bir dünyada yaşıyoruz artık.
Türkiye'de hala ciddi bir konut stoğu var. Bu stok eninde sonunda eriyecek. O zaman ortaya çıkacak yeni konutların fiyatlarını görünce bugün "Türkiye'de ev fiyatları çok pahalı" diye düşünen arkadaşları çok acı bir sürpriz bekliyor maalesef.
Bugün -
arsa payı HARİÇ - orta-üst segment bir konutun
MALİYETİ 6,500 - 7,000 TL/m2 mertebelerine geldi. 100 m2 bir evin - arsa payı hariç - 650 - 700K maliyeti var. Üzerine arsa payını, müteahhit genel gider ve karını koyun 1 milyon'un altında yeni bir konut satın almak mümkün olmayabilir. Satılanlar ya ikinci el ya da müteahhittin geçmiş dönemlerde daha ucuza mal ettiği ve elden çıkarmaya çalıştığı konutlar.
Maalesef euro/dolar ne kadar artarsa konut fiyatı da o oranda artıyor. Bunun aksini iddia eden kimseye inanmayın. Üstüne bir de bütün dünyada emtia fiyatları tarihi rekorlarını kırıyor. En basitinden Google'a inşaat demiri fiyat grafiği, bakır fiyat grafiği yazın son bir yılda ne olmuş görün. Türkiye'de tüketiciler olarak biz hem global emtia fiyatlarındaki tarihi rekorların hem de döviz kurlarındaki rekorların sillesini aynı anda yiyoruz.

İşin en acı tarafı da şu..ilk değişse, ilk bahar olsa...o zaman döviz düşer, faizler düşer, enflasyon düşer...ama bu sefer %5 faizle millet evlere hücum edeceği için ev fiyatları bu sefer de talep kaynaklı artacak.
yani şu an maliyet enflasyonu kaynaklı fiyatlar yüksek, yukarıdaki senaryoda da talep kaynaklı fiyatlar yükselecek....kim alacak bu evleri diyenlere de, kimse almazsa üretim yapılmaz...işin o kısmını dert etmeyin yani.
Önemli dönüm noktalarını, beğendiğim analizleri Twitter dan da paylaşıyorum...@cautionary53
Yer İmleri