Sayfa 134/1312 İlkİlk ... 34841241321331341351361441842346341134 ... SonSon
Arama sonucu : 10492 madde; 1,065 - 1,072 arası.

Konu: şu anda ev almak ne kadar doğru bir yatırım 2

1.  Alıntı Originally Posted by Fabrice Yazıyı Oku
    Bir kaç ay önce de yazmıştım, yaklaşık 25 senedir müteahhitlik sektöründe çalışan bir inşaat mühendisiyim. Şubat ayında yanılmıyorsam "cebinde parası olup oturmak için ev arayan bence alsın" diyordum. Yaklaşan fırtınayı - özellikle benim gibi maliyet kısmında çalışanlar - görebiliyorduk. Bir kilo seramik yapıştırıcısının 14 TL'ye satıldığı yeni bir dünyada yaşıyoruz artık.

Türkiye'de hala ciddi bir konut stoğu var. Bu stok eninde sonunda eriyecek. O zaman ortaya çıkacak yeni konutların fiyatlarını görünce bugün "Türkiye'de ev fiyatları çok pahalı" diye düşünen arkadaşları çok acı bir sürpriz bekliyor maalesef.

Bugün - arsa payı HARİÇ - orta-üst segment bir konutun MALİYETİ 6,500 - 7,000 TL/m2 mertebelerine geldi. 100 m2 bir evin - arsa payı hariç - 650 - 700K maliyeti var. Üzerine arsa payını, müteahhit genel gider ve karını koyun 1 milyon'un altında yeni bir konut satın almak mümkün olmayabilir. Satılanlar ya ikinci el ya da müteahhittin geçmiş dönemlerde daha ucuza mal ettiği ve elden çıkarmaya çalıştığı konutlar.

Maalesef euro/dolar ne kadar artarsa konut fiyatı da o oranda artıyor. Bunun aksini iddia eden kimseye inanmayın. Üstüne bir de bütün dünyada emtia fiyatları tarihi rekorlarını kırıyor. En basitinden Google'a inşaat demiri fiyat grafiği, bakır fiyat grafiği yazın son bir yılda ne olmuş görün. Türkiye'de tüketiciler olarak biz hem global emtia fiyatlarındaki tarihi rekorların hem de döviz kurlarındaki rekorların sillesini aynı anda yiyoruz.
    Sadece bilmediğimden soruyorum, m2 fiyatı olarak verdiğiniz değerler çok yüksek değil mi ? Genel yorumlar 2500 TL civarında

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

2.  Alıntı Originally Posted by Pitoradyan Yazıyı Oku
    Sadece bilmediğimden soruyorum, m2 fiyatı olarak verdiğiniz değerler çok yüksek değil mi ? Genel yorumlar 2500 TL civarında

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
    Onun sattığı evlerin size hitap ettiğini sanmıyorum.

Genelde at hır**zı tayfası oturur o tarz evlerde.

3.  Alıntı Originally Posted by Fabrice Yazıyı Oku
    Bir kaç ay önce de yazmıştım, yaklaşık 25 senedir müteahhitlik sektöründe çalışan bir inşaat mühendisiyim. Şubat ayında yanılmıyorsam "cebinde parası olup oturmak için ev arayan bence alsın" diyordum. Yaklaşan fırtınayı - özellikle benim gibi maliyet kısmında çalışanlar - görebiliyorduk. Bir kilo seramik yapıştırıcısının 14 TL'ye satıldığı yeni bir dünyada yaşıyoruz artık.

Türkiye'de hala ciddi bir konut stoğu var. Bu stok eninde sonunda eriyecek. O zaman ortaya çıkacak yeni konutların fiyatlarını görünce bugün "Türkiye'de ev fiyatları çok pahalı" diye düşünen arkadaşları çok acı bir sürpriz bekliyor maalesef.

Bugün - arsa payı HARİÇ - orta-üst segment bir konutun MALİYETİ 6,500 - 7,000 TL/m2 mertebelerine geldi. 100 m2 bir evin - arsa payı hariç - 650 - 700K maliyeti var. Üzerine arsa payını, müteahhit genel gider ve karını koyun 1 milyon'un altında yeni bir konut satın almak mümkün olmayabilir. Satılanlar ya ikinci el ya da müteahhittin geçmiş dönemlerde daha ucuza mal ettiği ve elden çıkarmaya çalıştığı konutlar.

Maalesef euro/dolar ne kadar artarsa konut fiyatı da o oranda artıyor. Bunun aksini iddia eden kimseye inanmayın. Üstüne bir de bütün dünyada emtia fiyatları tarihi rekorlarını kırıyor. En basitinden Google'a inşaat demiri fiyat grafiği, bakır fiyat grafiği yazın son bir yılda ne olmuş görün. Türkiye'de tüketiciler olarak biz hem global emtia fiyatlarındaki tarihi rekorların hem de döviz kurlarındaki rekorların sillesini aynı anda yiyoruz.
    İşin en acı tarafı da şu..ilk değişse, ilk bahar olsa...o zaman döviz düşer, faizler düşer, enflasyon düşer...ama bu sefer %5 faizle millet evlere hücum edeceği için ev fiyatları bu sefer de talep kaynaklı artacak.

yani şu an maliyet enflasyonu kaynaklı fiyatlar yüksek, yukarıdaki senaryoda da talep kaynaklı fiyatlar yükselecek....kim alacak bu evleri diyenlere de, kimse almazsa üretim yapılmaz...işin o kısmını dert etmeyin yani.
    Önemli dönüm noktalarını, beğendiğim analizleri Twitter dan da paylaşıyorum...@cautionary53

4.  Alıntı Originally Posted by Fabrice Yazıyı Oku

Maalesef euro/dolar ne kadar artarsa konut fiyatı da o oranda artıyor.
    Keske boyle olsa. '98 den beri Ankara'da oturdugum mahalledeki fiyatlari takip ediyorum, dolar bazinda zirveden yari yariya dusmus durumdalar neredeyse. Sifir evler daha pahali tabi ama zirve fiyatlarina ulasmis degiler. Oturmak icin eve eyvallah ama yatirim araci olarak durumlar vahim.

5.  Alıntı Originally Posted by Patrick Bateman Yazıyı Oku
    Onun sattığı evlerin size hitap ettiğini sanmıyorum.

Genelde at hır**zı tayfası oturur o tarz evlerde.
    Guldurdunuz beni. Sagolun.

6. Yıllardır elektrik taahhüt sektöründe teklif ihale hazırlıyorum, tekliflerde uzun yıllardır %65 cıvarı olan malzemenın payı son bir yılda %80 ve üzerine çıktı, kalan %20 de işçilik+Genel gider, artık kar yazmıyoruz tekliflerde.

7.  Alıntı Originally Posted by Birinsan Yazıyı Oku
    Keske boyle olsa. '98 den beri Ankara'da oturdugum mahalledeki fiyatlari takip ediyorum, dolar bazinda zirveden yari yariya dusmus durumdalar neredeyse. Sifir evler daha pahali tabi ama zirve fiyatlarina ulasmis degiler. Oturmak icin eve eyvallah ama yatirim araci olarak durumlar vahim.
    Hocam tam olarak anlatamadım ifade etmek istediğimi. Geçmişte inşa edilen konutlar belli bir maliyet ile inşa edildi. Ben bugün boş bir arsaya konut inşa etmek istesek ne olur onu anlatmaya çalıştım. İnşaat yapabilmek için satın alacağımız her ne malzeme varsa fiyatı dövize endeksli. Örneğin demirin tonu $690. Siz bunu piyasadan TL olarak alıyorsunuz ama aslında 690 USD ne kadar ediyorsa o kadar TL ödüyorsunuz. Kereste, bakır, çelik, paslanmazlar, çimento, PVC borular/doğramalar, cam vb. her şey aslında USD / EUR olarak alınıp satılıyor.

Yine bahsetmeye çalıştığım üzere mevcut durumda Türkiye'de hala bir konut stoğu var. Bu stoklar belli bir maliyetten oluştu. Stokların eridiği ve bugün geçerli reel maliyetlerden inşaa edilen konutlar çok farklı bir fiyat mertebesinde olacak.

Tabi bir de şu var, Türkiye'de ekonomi rasyonel ve akılcı bir biçimde yönetilse döviz kurları ne olurdu? Bu konuda kafa yoran ekonomi yazarlarından benim anladığım iyi yönetilen bir ekonomide olması gereken USD kuru 6.50 civarlarında. Gerisi ülkemize ait riskler.

8. @Pitoradyan

Konutun segmentine göre birim maliyetler değişiklik gösterebiliyor. Fakat "low cost housing" dediğimiz alt gelir grubuna hitap eden konutlarda dahi 2,500 TL/m2 mümkün değil. Yanlış anlaşılmasın, bugün için konuşuyorum - 6 ay öncesi daha farklıydı.

2,500 TL/m2 dediğimiz aslında 250 EUR/m2. Hiç bir zaman bu mertebelere düşmedi konut maliyetleri.

Anlatmaya çalıştığım gibi bir "mükemmel fırtınanın" göbeğindeyiz. Bir yandan döviz kuru rekorlar kırarken diğer yandan girdi maliyetleri döviz bazında rekorlar kırıyor. Dünyada şöyle bir endişe var "pandemi ortadan kalktığında ertelenen talepler bir anda ortaya çıkacak ve bu talebe hammadde yetişmeyecek". Pandemi biter 1-2 sene geçer ortam sakinleşir, belki o zaman maliyetlerde bir gevşeme görürüz.

Sayfa 134/1312 İlkİlk ... 34841241321331341351361441842346341134 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •