Biden ,Türkiye ile ilgili olarak avrupa birliği ile birlikte hareket etmeyi planlıyordu ama avustralyanın Fransadan denizaltı alım siparişini iptal etmesi nedeniyle Fransa ile arası bozuldu.Almanyada da Pazar günü seçim var Merkelin yerine yeni bir başbakan gelecek.Bu nedenle ABD artık muhtemelen tek hareket edecek..Şu anda Biden yönetiminin önceliği covid pandemesi ve Kongreden 1.5 ve 3.2 trilyon dolarlık 2 mali paketi geçirilmesi, borç tabanının yükseltilmesi gibi konular.Türkiye konusu ondan sonra gündeme gelir muhtemelen.Ama burada da Türkiye ile ilgili aleyhte kararlar Biden yönetiminden doğrudan değil, yönlendirmesiyle, ABD Kongresinden ve yargısından gelir muhtemelen.
SM-N920C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
https://tr.sputniknews.com/amp/20210...mpression=true
Çin hükümeti, Evergrande hesaplarını incelemeye aldı
Şirket dünkü dolar cinsi tahvil ödemesine ilişkin açıklama yapmadı. Üç tahvil yatırımcısına göre şirket herhangi bir ödeme yapmadı.
Ben CB nin ABD başkanı Biden ile ilgili bugün yaptığı yakınmalarını şu şekilde görüyorum. ABD şuan dış politikasında orta doğuya verdiği önemi azalttı. Rotasını Çin ile mücadeleye çevirdi. Bu konuda çalışıyorlar. Hem ticari hem de askeri olarak önümüzdeki dönemin gündemi Çin ABD ilişkileri olacaktır. Rusya ise artık eski önemine sahip olmayan ekonomik büyüklüğü kısıtlı, doğalgaz ve petrol üretimi dışında dünyaya fazla katkısı olmayan bir ülke. Ancak Çin öyle değil.
Tüm bu bakış açısı değişikliklerinin doğal sonucu olarak Türkiye'nin ABD gözündeki stratejik önemi oldukça azaldı. Durum bundan ibaret. CB nına özel olarak yapılmış bir ilgisizlik olduğunu düşünmüyorum. Adamlar tabiri caizse orta doğu bataklığı ile birebir uğraşmak istemiyorlar çünkü daha önemli gelişmeler yaşanmakta dünyada.
AB için ise halen önemliyiz çünkü oranın mülteci deposu ve jandarması görevimiz var.
Yazdıklarım kesinlikle yatırım tavsiyesi degildir..Sadece kendi kişisel görüşlerimdir...
Başka bir konuyla ilgili kısa bir parantez açmak istiyorum...
Dış açık için önemli gelir kaynaklarımızdan olan turizm sektörümüzle ilgili olarak...
Yıllardır büyük yatırımlarda yapıldı bu sektöre...Hatta bacasız sanayi olarak bile adlandırıldı..
Ama rakamlara bakınca oldukça verimsiz olduğu gözükmekte, bunun belki farklı nedenleri olabilir, görece daha elit turistlerin burayı tercih etmediği diğer bir neden olabilir..
1. tabloda, 2002'de 15. sıradayken.2018'de 6. sıraya yükselmişiz...Ama sayıdaki bu güzel gelişme rakamlara yansımamış, ciddi olmasada gelir sıralamasında bir gerileme olmuş..
2. tabloda ise, turist sayısı 3 katı artarken, gelir 2.5 katı civarında artabilmiş...Kişi başı harcama kısmı ise daha vahim..
Bu aslında hemen hemen tüm sektörler için geçerli sanırım, ciddi anlamda bir verimsizlik söz konusu..
Hacimsel artışlar kazanç oranına pek yansımıyor..
Turizm için baktığımızda bu aradaki farkın giderek açılacağını görmek çok mümkün sanırım...
Bu işin içinde olanlar ne düşünüyor acaba...
Gerçi deveye sormuşlar boynun neden eğri diye o da nerem doğru ki demiş..
Bizim ki de aynı durum sanırım...
Bu aradaki farkın salt döviz kuruyla açıklanamayacağını düşünüyorum...
Şayet öyle düşünen varsa diye ek yapayım dedim..
Yer İmleri