Syn otokara emekleri ve paylaşımları için bir daha teşekkür ediyorum. Şirketin temel bilgileri açısından verdiği bilgiler benim için çok önemlidir.
Teknik olarak 347 deki flamayı fuarda yapmıştı; sipariş gelmeyince kıramadı ve geldiği gibi sert düşüşe uğradı. Flama toboya döndü derken dahada düşüp 294 teki gap ı doldurabilir mi diye düşündük ve o kopuş gapına yakınız muhtemelen doldurur.
Şirketteki baskının sebebi bakiye siparişlerin erimesi.
Peki cari fiyatı,cari durumuyla değerlendirildiğinde; pahalı mı? Bakiye siparişler bu kadar ilken ederinde bence;
Bize zırhlı imzası lazım yoksa sıkıntı devam edecektir.
Şahsen iveco ve zırhlı hikayesine yatırım yaptım ve iveco işi zaten fiyatın içinde diye düşünüyorum.
Saygılar selamlar
Dun urla da arkadasla dolasirken yolda birkac mercedes kamyon gordum.Sivi tasiyan kasalarinin arkasinda otokar yaziyordu bizim sirket mi uretiyor acaba diye dusundum gozden kacirmisim;)
Ytd
bak olmadı assagida bir kaç boşluk vardı, tüh... neyse
otokar osd bildirimleri sayfasını yenilemiş. artık sene başından bu yana her ayın üretim ve satış adetleri var sayfada. ve 3 ve 6 aylık ihracat bildirimlerini de eklemiş.
https://www.otokar.com.tr/yatirim-il...i-bildirimleri
bae arma teslimatları sona eriyor, zırhlı siparişleri azalıyor. bu bir risk midir? buna risk demek hafif kalır. bu büyük bir risktir. niçin?
2020 yılında hasılat 2.9 milyar lira ve bu hasılatın 1.2 milyar lirası bae arma teslimatlarından geliyor. hasılatın yaklaşık yüzde 42 sinin geldiği bir anlaşmanın teslimatlarının bitiyor olması ciddi bir risktir. benzer şekilde 2018 hasılatının yüzde 33 ü bae arma teslimatlarından gelmişti.
şirketin 6 aylık ihracat bildirimine linkten ulaşabilirsiniz.
https://www.otokar.com.tr/getmedia/2...1-6-ihracat-tr
şirketin sitesindeki 6 aylık ihracat verilerine göre 6 ayda 85 milyon dolarlık zırhlı sattığı görülüyor. şirketin 6 aylık finansal raporlarına göre 170 milyon dolarlık bakiye sipariş olduğu ve zırhlı araçlardan oluştuğu belirtiliyor. şirketin aynı tempoyla zırhlı ürettiğini varsayarsak haziran sonu itibariyle tam olarak 12 aylık elinde zırhlı teslimatı olduğunu düşünebiliriz. zırhlı üretim temposunu biraz artırdığını varsayarsakta 8-10 ay yetecek zırhlı teslimatı var demektir. yani aynı tempoyla çalışırsa 2022 hazirana kadar tempoyu artırırsa nisana kadar elinde yetecek bakiye sipariş var demektir zırhlı tarafı için.
her risk içinde fırsat barındırır ve her fırsatta içinde risk barındırır. kimi bu riski göze alamaz satar kazanır kimisi de riskin içinde fırsat görür alır kazanır. zaman ne gösterecek bilemeyiz
şirketin gene 6 aylık ihracat bildirimlerinde yurtdışına 114 otobüs 98 midibüs sattığı görülüyor. şirketin iveco ile ilgili yaptığı kap açıklamasında bir kesinlik yok. yani bu yıl şu kadar adet iveco için üretim yapılacak ve şu kadar gelir elde edeceğiz gibi net ifadeler yok. ilgili açıklamada 5 yılda 5000 adetten fazla araç üretileceğinin öngörüldüğü ve nihai adetleri pazarın durumu belirleyecek ibaresi var. hangi yılda ne kadar üretileceğini bilemediğimiz için ben bu kısmın fiyatlanmadığını aylık üretim adetlerine yansıdıkça veya bilanço fiyatlaması dahilinde fiyatlanacağını düşünüyorum. belki yıllıkta 100-150 adet gibi cılız rakamlar ve ciroya daha az bir etki göreceğiz belki de 1000 leri bulan ve çok iyi bir katkı sunacak. ivecoyla ilgili yapılan paylaşımlardan çıkardığım sonuç. ağırlıklı olarak 12 ve 18,5 metre kent otobüsler yakın bir tasarımla streetway adı altında üretilecek. 12 metre kentler yaklaşık 1,75 milyon lira.
borsa çok bilinmeyenli bir denklem gibi;
denklemin bir tarafında global faiz politikaları, parasal genişlemeler, beklenmedik kriz yaratan durumlar, sektörün geleceği, sektörde şirketin geleceği, yerel faiz politikaları, enflasyon ve tüm bunlara karşı şirketin aldığı aksiyonlar var. denklemi çözüp doğru çıkarımı yapan ve aksiyona geçen kazanıyor. olası bir kriz çıksa yarı fiyatına düşer kimsenin almaya eli gitmez ki çoğumuzun covid krizinde 100 lirada eli gitmedi almaya. olası borsa genelini etkileyen iyi haberler gelir yeni zirvelerde coşkuyla hisse alır pekçok kişi.
yatırım tavsiyesi değildir.
Yer İmleri