Ben kendi yatırımımı paylaşayım, somut veri olarak almayı planlayanlara belki faydası olur:

İlk eurobondumu aralık 2018'de, sonuncuyu da geçen hafta aldım. Öncesinde pek bir dolarım yoktu, bu üç yıllık sürede uygun yerlerden dolar, sonra da o dolarla uygun yerlerden eurobond toplamaya çalıştım. Genel olarak iyi zamanlama yaptım diyebilirim.

Toplam 100 TL yatırdım kabul edelim.
Eğer o parayı para piyasası fonu veya mevduat gibi sabit getirili bir araca yatırsaydım bugün değeri 131 TL olacaktı, eurobond hesabımın değeri ise şu an 220 TL. Bu aradaki 89 TL reel farkın 50 TL'si dolar/TL kur artışından, 31 TL'si yatan kuponlardan, 8 TL'si eurobondların değerindeki değişimden geliyor.

Ben yatırım yaparken itfaya kadar tutacağımı planladım o nedenle eurobond değerindeki değişim önemli değil, o sıfırlanacak. Dolar/TL kurunun da anaparayı korumak için enflasyon kadar artacağını varsaymıştım, sadece kupon gelirlerini dikkate alarak girmiştim. Kurdaki artış sürpriz oldu ama satıp tekrar TL'ye çevirme planım olmadığı için o artış da realize olmayacak.

TL değil de dolar bazında hesap isteyenler için:
Toplam 100 dolar yatırdım diyelim. Şu an 122 dolar. Bunun 17.5 doları kuponlardan geldi, 4.5 doları da eurobond değer artışından.