http://www.bddk.org.tr/BultenGunluk
Merkez bankasında dövizler için tutulan zorunlu karşılıklar:55.148 milyar dolar
https://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/conn...7aaec3-nRsMGAd
Yerel bankaların swap ile merkez bankasına 1 yıldan kısa vade ile verdikleri döviz tutarı:46.505 milyar dolar
-Merkez bankası şirketlerin döviz hesabındaki dövizleri TL'ye döndüremez,şirketler bu hesaptan dış borçlarını ödüyorlar,ithalat ödemelerini yapıyorlar.
-Swaplar zaten bankaların mülkiyetinde olan dövizler,bankalar kendileri istemedikçe TL'ye döndürülemez,bankaların döviz açık pozisyonu oluşur.
-Sadece yurt içi yerleşik gerçek kişilere ait 144.575 milyar dolarlık döviz tevdiat hesabı TL'ye çevrilebilir(Altın ve kıymetli madenler hesabı düşüldükten sonra,115.835 milyar dolar)
-Bu yapıldığı takdirde çok büyük hata olur.Bir sermaye kısıtlaması uygulaması olduğu için rating kuruluşları Türkiye'nin kredi notunu daha da aşağılara düşürür,TL'ye döndürülen para hemen bankalardan çekilerek,serbest piyasadan döviz talebine dönüşür sistemden çekilerek yastık altına gider, döviz kurlarında astronomik fiyat artışları oluşur,karaborsa oluşur,polisiye önlemlerle geçmişte buna set çekilemedi,yine set çekilemez,resmi ve karaborsa ikili döviz kuru oluşur,yurt dışı hesaplarına büyük para çıkışı olur.
Bu yüzden baştan yazdığımı tekrarlayayım ,bir getirisi olmaz çok büyük bir hata olur.
Yer İmleri