Elektronik para ihraç eden þirketlere sermaye þartý
01 Aralýk 2021 Çarþamba, 08:36
Güncelleme: 01 Aralýk 2021 Çarþamba, 08:43
HABERLER
Elektronik para ihraç eden þirketlere sermaye þartý

Elektronik para ihraç eden kuruluþlara 5 milyon TL ödenmiþ sermaye þartý getirildi. Resmi Gazete'de yayýmlanan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasý (TCMB) tebliðine göre kuruluþlara ödeme hizmeti olarak deðerlendirilmeyen alanlarda faaliyet gösterebilmesi için ilave özkaynak bulundurma yükümlülüðü getirebilecek.

Elektronik para ihraç eden kuruluþlara 5 milyon TL ödenmiþ sermaye þartý getirildi.

Bu kuruluþlarýn fatura ödemelerine aracýlýk edilmesine yönelik hizmetlerin verilmesinde en az 1 milyon TL, ödeme hesabýnýn iþletilmesi, para transferi ve havalesi, ödeme aracýnýn ihraç veya kabulü gibi hizmetleri sunmasýnda ise en az 2 milyon TL ödenmiþ sermaye þartýný yerine getirmesi gerekiyor.

Ödeme hizmetleri ve elektronik para ihracý ile ödeme hizmeti saðlayýcýlarý hakkýnda Merkez Bankasý (TCMB) yönetmeliði Resmi Gazete'de yayýmlandý.

Yeni yönetmelikle, 2014 yýlýnda yayýmlanan ödeme hizmetleri ve elektronik para ihracý ile ödeme kuruluþlarý ve elektronik para kuruluþlarý hakkýnda yönetmelik yürürlükten kaldýrýldý.

Yönetmelik, ödeme kuruluþlarý ve elektronik para kuruluþlarýnýn yetkilendirilmesi ve faaliyetleri ile ödeme hizmeti saðlayýcýlarýna, ödeme hizmetlerinin sunulmasýna ve elektronik para ihracýna esaslar düzenliyor. Türkiye'de ödeme hizmetleri alanýnda faaliyette bulunmak veya elektronik para ihraç etmek üzere TCMB'ye yapýlacak faaliyet izni baþvurularý, istihbari inceleme aþamasý ve nihai onay aþamasý olmak üzere iki adýmdan oluþacak. Faaliyet izni baþvurusu yapan þirketin unvanýnýn ödeme kuruluþu ya da elektronik para kuruluþu olduðunu gösterir ibareleri içermesi zorunlu olacak.

Ödeme ve elektronik para kuruluþlarý, mevduat veya katýlým fonu kabul edemeyecek, kredi veremeyecek, ödenmesine aracýlýk edilen tutarlarý taksitlendiremeyecek. Ýþlemin her iki tarafýnýn da Türkiye'de yerleþik olduðu ve Türkiye'de bulunan ödeme hizmeti saðlayýcýlarýnýn kullandýðý ödeme iþlemleri ile ilgili olarak Döviz alým satým iþlemi yapamayacak. Döviz alým satým iþlemi, iþlemin taraflarýndan birinin yurt dýþýnda bulunmasý ön þartýyla yönetmelikle belirlenen þartlar dahilinde mümkün olabilecek.

Ýlave özkaynak þartý getirilebilecek
TCMB, kuruluþa ödeme hizmeti olarak deðerlendirilmeyen alanlarda faaliyet gösterebilmesi için ilave özkaynak bulundurma yükümlülüðü getirebilecek.

Ödeme fonlarý koruma hesaplarý ile elektronik para koruma hesaplarý, fon sahiplerinin haklarýnýn tazmin edilmesi ve kuruluþun ilgili yasadan kaynaklanan yükümlülüklerinin yerine getirilmesini teminen ilgili banka tarafýndan bloke edilecek.

Ödeme ve elektronik para kuruluþlarý, bu hüküm uyarýnca TCMB nezdinde; verilen hizmete göre 2 milyon TL, 3 milyon TL veya 5 milyon TL teminat bulundurmak zorunda olacak.

Baz teminat miktarý; müþteri sayýsý 50 binden az olanlarda asgari, 50 bin ile 500 bin arasýnda olanlarda iki katý, 500 bin ile 5 milyon arasýnda olanlarda 3 katý, 5 milyondan fazla olmasý halinde ise dört katý olacak.