0.25 puanlık küçük adımlarla yapılan faiz artırımları içinde bulunulan şartlarda ABD borsalarında mevcut trendi etkilemez, oluşan balonu söndürmez.Ancak faizler negatif bölgeden çıkıp reel bölüme geçecek kadar yükselirse işte o zaman ABD borsalarına sert düzeltme gelir ve sadece borsalarda değil, emlak piyasası dahil tüm varlık fiyatlarında balonları söndürür.
Ama bu küçük faiz artırımları bile, gelişmekte olan ülkelerin borçlanma maliyetlerini çarpan etkisiyle yükselteceği için, özellikle yüksek borçlanma ihtiyacında olan ve risk primi yüksek olan ülkelerin piyasalarını olumsuz etkilemesi beklenir.
Son düzenleme : deniz43; 13-01-2022 saat: 13:06.
ABD'de 0.25 puanlik kucuk adimlar, mevcut trendi etkilemez gerci de, bu faiz artislari sureklilik gosterecek bence, en az 3-4 artis pespese gelecektir.
ABD'liler bunu, "dolar eve don..!" cagrisi seklinde okurlar.
Faizler artmaya baslar ve devam ederse, korkarim Turkiye icin cok yikici olacaktir diye dusunuyorum.
Deniz bey bu durumda altın için konuşursak, usd index ile ters korelasyon olduğundan dolar değer kazanacağı için altının onsunun değer kaybedeceğini söyleyebilir miyiz?
Dün gece dolar kurunda yine saçma sapan bir hareket oldu.
Ülkeye büyük bir yabancı yatırımcı/fon girdi parasını bozdu desek anlamlı değil, öyle olsa gündüz piyasa derinken azar azar yüksek fiyattan bozmaları beklenir, örneğin panik durumları hariç borsada yabancı satışları böyle olur. Akşam sığ piyasada kuru indirecek ani satışın açıklaması olarak bu olasılığı göremiyorum.
Bizimkiler (MB, kamu bankaları, varlık fonu veya başka ilişkili kurum veya şirketler) 20 aralık gecesi gibi kura ikinci bir darbe vurmak istediler desek, buna da neden bulmakta zorlanıyorum. 20 aralıkta kur düşürüldü ama hem elinde dolar tutan halk (mevduat sahibinin üçte ikisi) çok kinlendi ve sosyal anlamda olumsuz etkisi oldu, hem de fiyatlar pek düşmedi enflasyona etkisi olmadı. Aynı operasyonu tekrar etmelerini beklemem. Üstelik kurun seviyesinden çok oynaklığın zararlı olduğu söylenirken yine ani bir hareket gelmiş oldu, bunu yerine güçleri yetiyorsa 13.8'de kuru tutmalarını veya yavaş yavaş enflasyon/mevduat oranında artmasına izin vermelerini beklerdim. Belki de buna cephane yetmeyeceğini görünce yine ani bir silkeleme / stop patlatma gibi birşey denemek istediler.
Gerçekten bilmiyorum ama bir ülkenin para biriminin böyle oynaması ekonomiye çok zarar veriyor, bir günde yüzde beş aşağı yukarı gidebiliyor hala.
Deniz hocam veriler çıkınca yorumlar sanırım dün gece ne oldu bitti gerçekten merak ediyorum.
-Fed faiz artırırsa, diğer majör merkez bankalarının faizi nominal olarak sıfır olduğu için, doların diğer majör merkez bankası paralarına karşı bir miktar değer kazanması dolayısıyla dolar endeksinin de değer kazanması beklenir.
-Ama dolar endeksi değer kazansa da ;Enflasyon yüksek olmaya devam ediyor , bir miktar faiz artırımı olsa da , faizler hala reel olarak negatif olduğu durumlarda altının usd/ons olarak değer kaybetmemesini bekleriz.
-Fakat şu anda,ABD'de enflasyon yüksek,faizler dip seviyede,likidite bol,hepsi birden altın fiyatının yükselmesini destekleyen nedenler olmasına rağmen,altının beklenen çıkışı yapamadığını da bir kenara not edelim.
Yer İmleri