Sayfa 793/1000 İlkİlk ... 293693743783791792793794795803843893 ... SonSon
Arama sonucu : 7994 madde; 6,337 - 6,344 arası.

Konu: EuroBOND mevzusu hakkinda sohbet..

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Istanbul/Montreal
    Gönderi
    36,666
    Tanidigim birisinde 200K nominal var.. 2027 de itfa olacak..
    Benim o sene tek kuponum olur o da limit altinda kalir..
    Alis satis arasindaki farki ben beyan etmeyecegim, kim bilecek 8 sene once ben kactan almisim, eger yakalarlarsa salaga yatar, pismanlikla uzlasma ile v.s yirtarim diyor..
    Bu da bir yaklasim tabii..
    Ona dedim ki saklama sisteminden daha gecmis bilgileri de cok cok kolay gorur, riske atma kendini..

Syg,
    Sabir ve zaman: iste benim bahadir askerlerim.. TOLSTOY

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Istanbul/Montreal
    Gönderi
    36,666
    HSBC deki MT diyor ki:

Itfadaki gelire (99-100 dolar diyelim) 1 dolara kur farki yok.. direk o gunku kur ile carpiyoruz..
    Ancak enflasyon endekslemesi var...

Bu ikisi birbiri ile celisiyor sanki..

O zaman kur farki hesaba katilmali ve endekslenmeli degil mi??

Syg,

3.  Alıntı Originally Posted by Dudu Yazıyı Oku
    Tanidigim birisinde 200K nominal var.. 2027 de itfa olacak..
    Benim o sene tek kuponum olur o da limit altinda kalir..
    Alis satis arasindaki farki ben beyan etmeyecegim, kim bilecek 8 sene once ben kactan almisim, eger yakalarlarsa salaga yatar, pismanlikla uzlasma ile v.s yirtarim diyor..
    Bu da bir yaklasim tabii..
    Ona dedim ki saklama sisteminden daha gecmis bilgileri de cok cok kolay gorur, riske atma kendini..

Syg,
    genellikle VD olta atma yöntemi ile yakalıyor. Örneğin ücret dışı geliri olup beyanı olmayana sizi yakaladık şu kadar ceza keseceğiz tarzı mektup yolluyorlar. Sende gidip kuzu gibi herşeyi gösterip beyan ediyorsun.
    Bana iş değiştirdiğim zaman gv niz eksik yattı 45k ceza keseceğiz diye mektup yolladılar. Gittim tüm evrakları topladım, çocuğun özel okulunu falan da gösterdim. 800 TL alacaklı çıktım
    O nedenle beyan etmek de fayda var zamanın da.
    Yazdıklarım kesinlikle yatırım tavsiyesi degildir..Sadece kendi kişisel görüşlerimdir...

4.  Alıntı Originally Posted by Dudu Yazıyı Oku
    HSBC deki MT diyor ki:

Itfadaki gelire (99-100 dolar diyelim) 1 dolara kur farki yok.. direk o gunku kur ile carpiyoruz..
    Ancak enflasyon endekslemesi var...

Bu ikisi birbiri ile celisiyor sanki..

O zaman kur farki hesaba katilmali ve endekslenmeli degil mi??

Syg,
    Enflasyon duzeltmesi değer artış kazancı olduğunda uygulanır. (Enflasyon farkı %10 nun üzerinde olduğunda)

Eurobondlarda değer artış kazancı olabilmesi için eurobondu itfa tarihinden önce satmanız gerekir.

Vade tarihini beklediğinizde itfa olan eurobondlarinizdan elde ettiğiniz kur farkı gelirleri kaç olursa olsun beyana tabii değildir.

Iskontolu aldığınız eurobondlarinizdan itfa tarihinde elde ettiğiniz gelir, faiz geliri olarak düşünülüp vergilendirilir.

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Istanbul/Montreal
    Gönderi
    36,666
     Alıntı Originally Posted by tantrum Yazıyı Oku
    Enflasyon duzeltmesi değer artış kazancı olduğunda uygulanır. (Enflasyon farkı %10 nun üzerinde olduğunda)

Eurobondlarda değer artış kazancı olabilmesi için eurobondu itfa tarihinden önce satmanız gerekir.

Vade tarihini beklediğinizde itfa olan eurobondlarinizdan elde ettiğiniz kur farkı gelirleri kaç olursa olsun beyana tabii değildir.

Iskontolu aldığınız eurobondlarinizdan itfa tarihinde elde ettiğiniz gelir, faiz geliri olarak düşünülüp vergilendirilir.
    Tekrar cok cok tskler..

O zaman soyle varsayimsal bir sey olabilir mi veya olmasi ne derece mantikli olur?
    Itfaya kisa bir sure kala, satip bunun bir faiz geliri degil de trade yani deger artis kazanci olmasini saglamak?
    Beyanda kur farkini ive tabii enflasyon endeklemesini de isin icine sokup efektif vergiyi dusurmek??
    Dusurulup dusurulemedigini de herkesin case by case degerlendirmesi gerekir tabii...

Syg,

6.  Alıntı Originally Posted by Dudu Yazıyı Oku
    Tekrar cok cok tskler..

O zaman soyle varsayimsal bir sey olabilir mi veya olmasi ne derece mantikli olur?
    Itfaya kisa bir sure kala, satip bunun bir faiz geliri degil de trade yani deger artis kazanci olmasini saglamak?
    Beyanda kur farkini ive tabii enflasyon endeklemesini de isin icine sokup efektif vergiyi dusurmek??
    Dusurulup dusurulemedigini de herkesin case by case degerlendirmesi gerekir tabii...

Syg,
    İtfa (vade) tarihinden önce satılan Eurobondlarda eğer hesap sonucunda bir değer artışı çıkıyorsa ki kur farkından dolayı genelde çıkar) kupon faiz gelirleri gibi bir beyan sınırı olmadığından, 1 kuruş bile olsa beyan edip vergisini vermeniz gerekir.

Özetlemek gerekirse değer artış kazançları 1 kuruş bile olsa vergiye tabidir kupon faizleri ise yukarıdaki açıkladığım kurallar dahilinde sınırı geçiyorsa beyan edilir.

7. Diyelim 2021de itfa tarihi 23 mart 2023 olan bir eurobondu 99,000 kirli fiyatdan aldınız.

Sonra bunu 25 mart 2022 ​de 101,000 den sattınız.

Ücret geliriniz haricinde hiçbir geliriniz yok diyelim.

Sizin 2022 geliriniz 23 marttaki kupon faizi geliri + 25 marttaki satıştan elde ettiğiniz değer artış kazancı oacaktır.

Bu durumda değer artış kazancınızı 2023 martta gelir vergisi beyannamesiyle beyan edeceksiniz, kupon faizi gelirinizi ise eğer değer artış kazancı + kupon faiz geliri 70,000 ini geçerse beyan edeceksiniz.

Umarım yardımcı olmuşumdur.

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Istanbul/Montreal
    Gönderi
    36,666
    Cok tskler..

Gelir turlerinin farkini iyi anlayinca isin mantigi da cozuluyor kolayca...

Syg,

Sayfa 793/1000 İlkİlk ... 293693743783791792793794795803843893 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •