1-2 kiracı ile hayat boyu denk gelemeyeceğiniz durumlara onlarca kiracısı olan forum üyeleri sıklıkla denk geliyor.
Kiracınıza şu yasal oranda dahi artırım yapamıyorsanız, kiracınız mırın kırın ediyorsa, yatırımı kötü yerde yapmışsınız demektir. Sonucuna katlanmak durumunda kalırsınız.
Yok yatırım iyi yerde ve ben kira artışını dert etmiyorum diyorsanız yemeyenin malını yerler demişler.
Gelelim kira artış oranlarına:
30 yıl önce kontratta ne yazıyorsa öyle artırım yapardık. %60 artırım yapılacaktır diye yazdığımı hatırlıyorum kira kontratlarında.
Sonra TÜFE oranı kullanılacak denildi. Öyle artırdık.
Yılın birinde kira artışları konutlar için %10 ile sınırlandırıldı.
Tüfe oranı yüksek çıkmaya başlayınca ÜFE oranı ile sınırlandırıldı.
ÜFE yüksek çıkmaya başlayınca tüfe ve üfe'den daha düşük çıkan, 12 aylık tüfe ortalamaları ile sınırlandırıldı.
Tüfe ortalamaları yüksek çıkınca daha düşük çıkan bir değeri uygulamaya alacaklardır. Ya da daha önce yapıldığı gibi bu yıl kira artış oranı misal olarak %10 ile sınırlandırılmıştır diyeceklerdir.
Demem o ki, lokasyonu iyi, kolay kiracı bulunan bir lokasyonda mülkünüz varsa kira artışlarından taviz vermeyin.
Sonra 3'te 1 kiraya talim edersiniz. Kiracınız da gelir burada ev alınır mı kiracılık kral der, 5 milyonluk evde 1200 çarpanla oturuyorum diye keyifli keyifli yazar...
Yukarıda yazdıklarım yatırım tavsiyesi değildir.
Yer İmleri