Alıntı Originally Posted by Son Osmanlı Yazıyı Oku
İyi bir lokasyonda bir daireyi herkeste alamıyor. Hükümetler en düşük rayici vermeye devam ettiği sürece de tadı tuzu olmaz. Çoğu kişi emekli yaşını beklemeden pasif gelirle emekli olmak için uğraşıyor. Sen onca yıl dişinden tırnağından artır biriktir yatırım yap sonra kiracıyla uğraş, biri ayağına sıkar diğeri boğazına sarılır.

Bu yüzden ben gibi insanlarla uğraşmak istemeyenler için tek çare temettü veren hisseler. Fakat neden sebeptir bilmiyorum, piyasayı yalamış yutmuş insanlar bile konut alıp kiraya veriyor.

Niye böyle bir çelişki oluşuyor?
Bence sebepler şunlar:

Temettü veren şirketler her yıl düzenli temettü vermeyebiliyor. Hisse fiyatları ekonomik konjonktüre göre inanılmaz farklılıklar gösteriyor. Örneğin benim gibi ereğliyi 2020'de 7 TL'den alan biri şimdi 26 TL gibi bir değerden almayı mantıksız görüyor. Şirketlerin temettü politikaları belli bir denetimden geçmiyor. Şirketler, kafalarına göre "bu yıl temettü vermeyeceğim" diyebiliyor. Verilen temettüler ABD'deki gibi tatmin edici düzeyde değil ve çoğu kez yılda birden çok kez olmuyor bu nedenle bir "akar" oluşturmuyor.

Ev-arsa yatırım ise somut. Az da olsa bir düzenli bir pasif gelir oluşturuyor. Türkiye gibi sürekli göç alan bir ülkede daire fiyatları asla düşmüyor. En azından enflasyon kadar bir artış mevcut oluyor. Tabii bu memleketimizdeki yapıların çoğunun aslında kalitesiz ve estetiksiz olduğu, sadece birer "büyük gecekondu" görünümünde bulunduğu gerçeğini değiştirmiyor.