Sayfa 1191/2490 İlkİlk ... 1916911091114111811189119011911192119312011241129116912191 ... SonSon
Arama sonucu : 19915 madde; 9,521 - 9,528 arası.

Konu: ...:::vobelıt:::...

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Andromeda Nova386 12'22'84'
    Gönderi
    7,317
    Teşekkürler üstad , Şu sık sık haberlerde dönem ;
    Rusya 'dan ayrılan/Çıkan 5000 Firma Türkiye ye gelecek miş !
    Haberi hakkında fikirlerinizi almak isterim . sanki Türkiyede McDonald
    Starbucks Nestle burada yokmuş gibi haber veriliyor.
    Yoksa yazılım Database web IT yazılımcıları mı bahsedilen ?
    Her firmanın 10 çalışanı olsa 50 000 Kişi eder . Yeni bir göç dalgası
    Yada Rusya da ABD için çalışan Ruslar ı bir yere yerleştirme gibi geldi bana.

Son düzenleme : Baygeorge; 15-03-2022 saat: 14:27.
    AL / SAT / YAT / TUT yada Turşu kur tavsiyesi değildir, sadece FaL ve dedikodu.

Alıntı Originally Posted by Baygeorge Yazıyı Oku
    Teşekkürler üstad , Şu sık sık haberlerde dönem ;
    Rusya 'dan ayrılan/Çıkan 5000 Firma Türkiye ye gelecek miş !
    Haberi hakkında fikirlerinizi almak isterim . sanki Türkiyede McDonald
    Starbucks Nestle burada yokmuş gibi haber veriliyor.
    Yoksa yazılım Database web IT yazılımcıları mı bahsedilen ?
    Her firmanın 10 çalışanı olsa 50 000 Kişi eder . Yeni bir göç dalgası
    Yada Rusya da ABD için çalışan Ruslar ı bir yere yerleştirme gibi geldi bana.
    Rusya'yı terk edip de Türkiye'de bulunmayan hangi ABD'li şirketler var,bu konuda bir bilgim yok.

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Andromeda Nova386 12'22'84'
    Gönderi
    7,317
    Teşekkürler Deniz bey . . .

Alıntı Originally Posted by deniz43 Yazıyı Oku
    Rusya'yı terk edip de Türkiye'de bulunmayan hangi
    ABD'li şirketler var,bu konuda bir bilgim yok.
    AL / SAT / YAT / TUT yada Turşu kur tavsiyesi değildir, sadece FaL ve dedikodu.

Alıntı Originally Posted by deniz43 Yazıyı Oku
    -ABD borçlanmasını tamamen kendi parası cinsinden yapıyor,yabancı para cinsinden hiç borcu yok.Sadece kendi parası cinsinden borçlanan ülkelerin borçları son tahlilde vergi politikası ya da diğer yollarla milli servetin ya da milli gelirin yeniden dağıtılması olayıdır,siyasi faturası olur ama ülke ekonomisinin geneli için çözülebilir bir problemdir,sorun yaratmaz.

-ABD ihracatını da ithalatını da tüm dış ticaretini kendi parasıyla yapan bir ülkedir,dolayısıyla cari açık diye bir problemi yoktur.Cari açık problemleri dış ticaretini yabancı paralarla yapma mecburiyeti olan ülkeler için vardır.
    Dünya nüfusu 7.936 milyar,ABD nüfusu 332.5 milyon,ABD nüfusu dünya nüfusunun %4.19'u

https://en.wikipedia.org/wiki/List_o..._by_population

ama dünyadaki tüketici harcamalarının %27.67'si tek başına Amerika'da yapılıyor.

https://data.worldbank.org/indicator/NE.CON.TOTL.CD

17.125,555 trilyon dolarlık ABD tüketici harcamaları ,9.680,914 trilyon dolarlık gelişmiş ülkelerin oluşturduğu Euro bölgesi tüketim harcamalarından bile %76.9 daha fazla.ABD'nin kendisi devasa bir iç pazar,ihracata ihtiyacı yok,dolayısıyla parasının değerlenmesi de kendisi için sorun değil.Her şeyi kendisi üretebilecek bilim,teknoloji,nitelikli insan gücü ve finansal güce , modern tarımın yapıldığı ve fazlasının ihraç edildiği geniş topraklara sahip bir ülke.Kendi kendine yeter bir ülke.
    Pazarını dışarıya kapatsa, başta Çin,Japonya olmak üzere ekonomileri ihracata dayanan uzak doğu ülkeleri ve diğer ihracata dayalı ekonomilerde büyük refah kaybı ve işsizlik olur.
    İthalat yapıyorsa,devasa pazarını bir kısıtlama olmadan yabancı ülkelere açıyorsa, kendi üretemediğinden değil,halkı daha ucuza tüketsin daha yüksek satınalma gücü olsun,içerideki üreticileri de rekabet için verimlilik artışı sağlayacak teknoloji yatırımları yapsın , innovasyon geliştirsin diye yapıyor.Ayrıca ithalat yoluyla birçok ülkenin ekonomisini kendine bağımlı hale getirmek gibi siyasi bir amaç da güdülüyor olabilir.
    Şunu mu anlamalıyım. Abd ihracat yapmadan da yaşar?

Ben aslında şöyle düşünmüştüm. Dolar çok değerlenirse abd rekabetçi olamaz, şirketleri hem ihracat yapamaz-zarar eder, hem de ülke içinde ithal ürünlere yenilebilir, bu da işsizliği vurur. En hassas noktaları.
    Hadi sorun yaşayan sektörlerde ithalata kota koysa ki çelikte bunu yaptı. AB postayı koydu ve anlaştılar. Kotayı herkese uygulayamaz.

Mesela çalıştığım sektörde, 6-7 yıl önce eur/usd paritesi 1,35' lerden 1,10' lara düşünce abd ürünleri ve usd ile satılan ürünler piyasadan silindi. Rekabet edemediler.
    Eur ile sattığımız ürünlerin hammaddesi $' dı, üretim maliyeti artmıştı ama rakiplere karşı parite farkından çok çok daha az zam ile devam edebildik.

Amerikalı bir arkadaşımla tatil muhabbeti yapmıştık o dönemlerde. Miami' ye gitme planını Ibiza olarak değiştirmişti Abd içerisinde yapacağı tatil çok daha pahalı hale gelmişti. Para ülke dışına kaçtı yani küçük bir örnekle.

Aslında ben sizin kadar uzman değilim. Kendimce "usd düşsün artık" isteğiyle kendime umutlar yaratıyorum belki de

Alıntı Originally Posted by KaaN- Yazıyı Oku
    Şunu mu anlamalıyım. Abd ihracat yapmadan da yaşar?

Ben aslında şöyle düşünmüştüm. Dolar çok değerlenirse abd rekabetçi olamaz, şirketleri hem ihracat yapamaz-zarar eder, hem de ülke içinde ithal ürünlere yenilebilir, bu da işsizliği vurur. En hassas noktaları.
    Hadi sorun yaşayan sektörlerde ithalata kota koysa ki çelikte bunu yaptı. AB postayı koydu ve anlaştılar. Kotayı herkese uygulayamaz.

Mesela çalıştığım sektörde, 6-7 yıl önce eur/usd paritesi 1,35' lerden 1,10' lara düşünce abd ürünleri ve usd ile satılan ürünler piyasadan silindi. Rekabet edemediler.
    Eur ile sattığımız ürünlerin hammaddesi $' dı, üretim maliyeti artmıştı ama rakiplere karşı parite farkından çok çok daha az zam ile devam edebildik.

Amerikalı bir arkadaşımla tatil muhabbeti yapmıştık o dönemlerde. Miami' ye gitme planını Ibiza olarak değiştirmişti Abd içerisinde yapacağı tatil çok daha pahalı hale gelmişti. Para ülke dışına kaçtı yani küçük bir örnekle.

Aslında ben sizin kadar uzman değilim. Kendimce "usd düşsün artık" isteğiyle kendime umutlar yaratıyorum belki de

Yeniden tekrar edeyim:

-ABD'nin döviz kazanmaya ihtiyacı yok çünkü kendi parası zaten "rezerv para",içeride satmakla dışarıya satmak arasında bir fark yok,ikisinde de dolar kazanılıyor,dolayısıyla cari açık diye bir problemi de yok. Dışarıya borçlanabilme problemi de yok,çünkü dışarıya da kendi parasıyla borçlanıyor.Devasa bir iç pazarı olduğu için iç pazarı da dış pazardan daha önemli .Sadece silah sanayi gibi spesifik alanlar dış pazarlara ihtiyaç duyuyor.Ülke parasının değer kazanması ile dış piyasalarda rekabet gücünü kaybetmek,döviz kazanmanın azalması bizim gibi parası "rezerv para" olmayan ülkeler için geçerli.Amerikalıların parası değerli olunca da ,amerikalı şirketler avrupalı şirketleri daha rahat satın alıyorlar,amerikan vatandaşlarının da satın alma güçleri ,yaşam konforu artıyor,bundan bir şikayetleri yok.

https://wolfstreet.com/2022/03/15/re...tional-fiasco/

Rents for Single-Family Houses and Apartments Blow Out across the US: This Crazy-Hot Rent Inflation is a National Fiasco

7.  Alıntı Originally Posted by deniz43 Yazıyı Oku
    Yeniden tekrar edeyim:

-ABD'nin döviz kazanmaya ihtiyacı yok çünkü kendi parası zaten "rezerv para",içeride satmakla dışarıya satmak arasında bir fark yok,ikisinde de dolar kazanılıyor,dolayısıyla cari açık diye bir problemi de yok. Dışarıya borçlanabilme problemi de yok,çünkü dışarıya da kendi parasıyla borçlanıyor.Devasa bir iç pazarı olduğu için iç pazarı da dış pazardan daha önemli .Sadece silah sanayi gibi spesifik alanlar dış pazarlara ihtiyaç duyuyor.Ülke parasının değer kazanması ile dış piyasalarda rekabet gücünü kaybetmek,döviz kazanmanın azalması bizim gibi parası "rezerv para" olmayan ülkeler için geçerli.Amerikalıların parası değerli olunca da ,amerikalı şirketler avrupalı şirketleri daha rahat satın alıyorlar,amerikan vatandaşlarının da satın alma güçleri ,yaşam konforu artıyor,bundan bir şikayetleri yok.
    üstad tabii biraz teorik olacak ama, rezerv para ülkelerinde de dış ticaret fazlası verenlerin paraları normal şartlar altında diğer açık veren rezerv para ülkelerine(ABD, ingiltere gibi) göre değerlenmesi beklenir... isviçre, japonya ya da almanya gibi..

tabii en büyük küresel piyasa olan FOREX'te uzun vadeli trend analizi yapabilmek mümkün ise de kısa ve orta vadede genelde yönü tutturabilmek amatörler için epey zordur..
    ytd..

Alıntı Originally Posted by effendy75 Yazıyı Oku
    üstad tabii biraz teorik olacak ama, rezerv para ülkelerinde de dış ticaret fazlası verenlerin paraları normal şartlar altında diğer açık veren rezerv para ülkelerine(ABD, ingiltere gibi) göre değerlenmesi beklenir... isviçre, japonya ya da almanya gibi..

tabii en büyük küresel piyasa olan FOREX'te uzun vadeli trend analizi yapabilmek mümkün ise de kısa ve orta vadede genelde yönü tutturabilmek amatörler için epey zordur..
    Hard currency paralar arasında pariteler arasındaki temel değişim faktörü olarak,öncelikle uygulanan faiz hadleri arasındaki farkın ve sonrasında da ekonomilerin büyüme hızı ekseninde ekonomisi daha hızlı büyüyen ülkeye doğrudan yatırım ve portföy yatırımı olarak akan sermaye hareketlerinin yön verici ve daha baskın faktörler olduğunu gözlüyoruz.

Esasen bunu kendi ülkemizde bile gözledik.2003-2013 arası dönemde gsyih'mızın %8.9'una kadar yükselen çok yüksek cari açığımıza rağmen Avrupa Birliğine giriş hikayesi ve IMF çapası ile ülkeye giren büyük ölçekli doğrudan yatırım ve yüklü portföy girişleriyle yüksek enflasyona rağmen 10 yıl boyunca paramız neredeyse dolara karşı sabit kaldı ve aşırı değerlendi.

Sayfa 1191/2490 İlkİlk ... 1916911091114111811189119011911192119312011241129116912191 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •