Her zaman diyorum, ben bu işlerden anlamam, açık söylemek gerekirse anlayanına da rastlamadım işbu forumda. Mesela dipnotlarda bulduğum şey; faturası kesilmiş olsa dahi kasada duran gelirin hasılat ve kâr rakamlarında saklanabileceği. Halbuki fatura kesmek ne demek; bunu vergi beyanında göstermek ve vergisini ödemek demek. Sonuçta KDV matrahı var o faturada. Ama işe bak ki bu tutar hasılatta yok. Neyse...Konumuza dönelim, yıl sonu bilançosunda bu rakam 206.804 milyon Tl. Bunu bir kenara not edelim.

9 aylık dipnotlarda aynı rakamlar:

Görüleceği üzere aynı rakam yani "faturası kesilmiş ama teslim edilmediği için hasılatta gözükmeyen" tutar 9 aylık finansallarda 224.141 milyon Tl. Bunu da not ettik. Şimdi asıl konuya geliyorum:

9 aylık toplam hasılat miktarı 493 milyon Tl, yılsonunda bu rakam 524 milyon Tl olmuş Yani hasılat kaleminde son 3 ayda sadece 31 milyon Tl artış var. Halbuki Eylül 2021 sonu itibariyle faturası kesilmiş haliyle devlete vergisi ödenmiş 224.141 milyon Tl var kasada. Yılsonu bilançosunda hasılat rakamına bunu bile dahil etmemişler. Fatura kesilmesi de bir şey ifade etmiyor anlaşılan; önemli olan malın müşteriye teslim günü.

Bu keyfi bir şey olamaz, arkasında muhakkak şirketlere bu imkanı veren yasal bir düzenleme ve/veya açık vardır. Açık söylemek gerekirse o kadar hakimiyetim yok bu konulara. Sadece bir tespit olsun diye yaptım bu paylaşımı. Detaylara hakim olan arkadaşlar görüşlerini paylaşırsa sevinirim. Maksat herkes öğrensin nedir ne değildir ?

*

Bu 2 tabloda diğer dikkat edilmesi gereken şey 9 aylıkta 512.955 milyon Tl olan "alınan avans" tutarının yılsonu bilançosunda 912.617 milyon Tl'ye yükselmiş olması. Yani son 3 ayda kabaca 400 milyon Tl tutarında satış yapılmış.