Borsada arz talep normal seans içinde sürekli müzeyade (sürekli ihale) şeklinde oluyor. Seans sonu ile normal devre kesicilerde tek fiyat oluyor ve eşleşme fiyatı yayınlanıyor, şimdi teorik eşleşme fiyatı belli olmayan işlemler de oluyormuş, KAP'da gördüm.
Hazine ihalelerinde bazen çoklu fiyat bazen ortalama fiyat oluyor. Antika, sanat eseri veya sıfır veya 2.el otomobil müzayedelerinde de süreli alt veya üst limitli veya limitsiz açık veya kapalı artırma eksiltme işlemleri oluyor.
Çoğu şirkette ve kamuda 3 yerden fiyat alma ilkesi de oluyor.
Neticede çok fazla yöntem var duruma göre uygunu kullanılıyor.
Bazı yöntemler katılımcıların çok zeki ve aç gözlü olduğuna dayanıyor, bazıları aralarında anlaşma ihtimali olduklarına dayanıyor, bazıları farklı imkanda katılımcılar olduğuna dayanıyor, bazıları da hiç korkmadan en iyi fiyatı vermelerini sağlıyor ama ihale sistemi ile hiç bir şeklide zarar etmiyorlar vs.
Bazen katılımcılar ihale metoduna şartnamesine itiraz ediyor, tabi bunu sevap için yapmıyorlardır, bu işden daha az kar elde edeceklerini veya rekabetin azaltılacağını veya aleyhlerine çoğaltılacağını düşünüyor olabilirler.
Acaba bunların felsefik, sosyolojik, psikolojik, ekonomik kısa ve uzun vade incelikleri düşünülüyor mudur yoksa bir yerden gördük aldık ya da geçmiş deneyim mi deniyordur.
Tüm yorumlarım asla/zinhar alım veya satım tavsiyesi değildir.
"Zayif devamli adalet ister, halbuki bu kuvvetlinin umurunda bile değildir."
Yer İmleri