Sayfa 536/831 İlkİlk ... 36436486526534535536537538546586636 ... SonSon
Arama sonucu : 6647 madde; 4,281 - 4,288 arası.

Konu: TUKAS - Tukaş Gıda Sanayi

1. Hatırlatmakta yarar var.

Alıntı Originally Posted by kazankazan Yazıyı Oku
    Portföyümünden en yüksek payı alan hisse olarak Tukasa biraz ışık tutalım.

İlk çeyrek karı devam ederse:

Mevcut fabrikalarla yıllık karı = 243.756.142*4=975 milyon TL ( Satılan ürün fiyatlarının ve dövizin ilk çeyrekteki gibi olacağı varsayıldı ki mevcut durumda bu kötümser bir yaklaşım olur )

Niğde Bor da 1 ay sonra faaliyete geçecek yeni fabrikanın kapasitesi mevcut tüm fabrikaların kapasitesinin 1,67 katı olacak. Toplam kapasite 2,67 kat olacak.

Aynı karlılığın oluşacağı varsayılırsa ki normalde yeni fabrika daha teknolojik, verimli ve karlı olacaktır. Ayrıca Genel Yönetim Giderleri gibi bazı ortak sabit giderlerin ciro arttıkça birim maliyete düşen payı azalacaktır. Bu da kar marjını daha da arttırır ama bunları da yok sayalım.

975*2,67=2,603 milyar TL olacaktır önümüzdeki 1 yıllık kar.

Burada mevcut kapasite tam kullanılmamıştır ve yeni fabrikada da aynı kapasite kullanım oranı olacağı varsayıldı. Eğer yurt dışı talep patlaması olursa -ki olacağa benziyor- tam kapasite ile çalışma durumunda daha fazla ciro ve kar yapılacaktır.

10 fk için hedef fiyat belirlersek ( kötü senaryo ) :

2.603.000.000*10/272.650.000= 95,47 TL olmalı hisse fiyatı.

Tukaş geçmişte 20,30,50,110 FK larda işlem görmüştür. 10 FK tukaş için ihtiyatlı bir fk olacaktır.
     Alıntı Originally Posted by kazankazan Yazıyı Oku
    Kışın üretimin az olması normal çünkü kışın domates az ve pahalı. Tukaş çiftcilerle düşük fiyattan senelik anlaşmalar yapıyor. Evet geçen seneden daha yuksek domates fiyatı ama salça fiyatları da sürekli artmakta. Ayrıca ihracata artan kurla çok daha fazla fiyata satmakta.

Hesabımda bir çok kriterde en kötümser tahmine göre yaptım. Tek kriter bu kadar avantajı yok etmez.

Niğde Bor 5.seviye teşvik bölgesi bu bile karlılığın daha fazla olmasına yeter.
    Asla yatırım tavsiyesi olamaz

2. Kapanışı beğenmedim, umarım yarın yükselişe devam eder veya yatay kalır.

3. Defter değerine baktığımızda, Niğde fabrikası özelikle duran varlıklar kısmında önümüzdeki dönemde yükselişe neden olur mu? Şuan 716milyon gözüküyor.
    Sormamın sebebi şu,
    6-8 ay sonra fabrika devreye girdiğinde pd/dd sinde aşağı gidiş olur mu ?

4. Kap açıklaması var bu yaz Niğde Bor fabrikası faaliyete geçecek diye. Tam kapasite olur olmaz bilemem ama 1 ay içinde faaliyete geçer. Aksi takdirde domates, biber gibi sebzelerin sezonunu kaçırmış olur. Hasat mevsimidir Temmuz ve Ağustos ayı.

Bu arada fiyatlar sert düşüyor. Tukaş için bu çok iyi haber.

Perşembe Pazarında havaların ısınmasıyla birlikte sebze ve meyve fiyatları ciddi oranda düşerek, hem esnafın hem de vatandaşların yüzünü güldürdü. Geçtiğimiz hafta 15 TL olan domatesin fiyatı bu hafta 5 liraya, 12 lira olan patlıcanın fiyatı ise 6 liraya kadar düştü.

https://www.kocaelikoz.com/haber/104...iyatlar-dustu#

5.  Alıntı Originally Posted by Tasarrufcu Yazıyı Oku
    Defter değerine baktığımızda, Niğde fabrikası özelikle duran varlıklar kısmında önümüzdeki dönemde yükselişe neden olur mu? Şuan 716milyon gözüküyor.
    Sormamın sebebi şu,
    6-8 ay sonra fabrika devreye girdiğinde pd/dd sinde aşağı gidiş olur mu ?
    Duran varlık artar ama bunun için nakit ve benzerleri azalır, bu durumda özkaynak değişmez. Nakit yerine kredi kullanarak yaptıysa fabrikayı bu durumda pasifteki borçlar artar ama özkaynak yine değişmez.

Özkaynak nasıl değişir? Artan karla özkaynak artar ya da üzerinden zaman geçen gayrımenkullerin yeniden değerlenmesi durumunda özkaynak artar.
    Asla yatırım tavsiyesi olamaz

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    İzmir
    Gönderi
    1,037
     Alıntı Originally Posted by MAHARAJ Yazıyı Oku
    Kap açıklaması var bu yaz Niğde Bor fabrikası faaliyete geçecek diye. Tam kapasite olur olmaz bilemem ama 1 ay içinde faaliyete geçer. Aksi takdirde domates, biber gibi sebzelerin sezonunu kaçırmış olur. Hasat mevsimidir Temmuz ve Ağustos ayı.

Bu arada fiyatlar sert düşüyor. Tukaş için bu çok iyi haber.

Perşembe Pazarında havaların ısınmasıyla birlikte sebze ve meyve fiyatları ciddi oranda düşerek, hem esnafın hem de vatandaşların yüzünü güldürdü. Geçtiğimiz hafta 15 TL olan domatesin fiyatı bu hafta 5 liraya, 12 lira olan patlıcanın fiyatı ise 6 liraya kadar düştü.

https://www.kocaelikoz.com/haber/104...iyatlar-dustu#
    Yatırım Faaliyetleri:
    İlgili dönemde aktifleştirilen maddi duran varlık tutarı 3.601.174,04 TL’dir. Aynı dönemde yapılmakta
    olan yatırım tutarı ise 35.212.491,07 TL olup, büyük bölümü devam eden Niğde Fabrika
    yatırımlarından oluşmaktadır. Niğde Fabrika inşaatı ve makina kurulumları planlandığı şekilde devam
    etmekte olup, bu yaz salça üretimi ile faaliyete başlayacaktır.
    yatırım tavsiyesi değildir.

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Istanbul/Montreal
    Gönderi
    36,666
     Alıntı Originally Posted by CAL Yazıyı Oku
    Kapanışı beğenmedim, umarım yarın yükselişe devam eder veya yatay kalır.
    Sen de hic bir kapanisi begenmiyorsun gusel kardesim..

Bu arada bende tek lot TUKAS yok..

Benim kriterlerimin en onemlisi olan 1. si yani "Sahiplik" kriterinden gecemiyor.

Burada bir iki grafik paylastim cunku sevdigim bir tanidigim buna girdi..

Sirket kotu demiyorum..

Gitmez demiyorum.

Tam tersi teknik olarak da begeniyrum.

Benim kriterimden gecemiyor diyorum..

Bende yok..

Sosyal medyada Dudu TUKAS'a girmis gibi rivayetler var.

Girmedim girmeye de niyetim yok...

Benim kagitlarim HEKTS EREGL ve FROTO...

Syg,
    Sabir ve zaman: iste benim bahadir askerlerim.. TOLSTOY

8. Domatese üretim maliyeti darbesi

Türkiye Halciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Sedat Recep Toktürk, yaz dönemine girilmesine rağmen domates fiyatlarının düşmemesini, üretim maliyetlerindeki artış nedeniyle çiftçinin ikinci kalite ürünü ekememe si olarak açıkladı.

Mehmet Hanifi GÜLEL

Domates üretiminde yaşanılan kayıplar piyasada arz sorunu yaşanmasına neden oluyor. Geçtiğimiz üretim sezonunda para kazanamayan domates üreticisi, girdi fiyatlarının çok yüksek olması nedeniyle yeterince ekim yapamayınca ürün fiyatında düşüş yaşanmadı. İstanbul Hali’nde domatesin kilogram fiyatı 10 ile 12 TL arasında değişirken, Antalya Hali’nde ise 6 ile 11,5 lira arasında satışa sunuluyor. İkinci kademe domates üretiminde sıkıntı yaşandığını ve henüz tam anlamıyla yüksek arza erişilemediğini kaydeden Türkiye Halciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Sedat Recep Toktürk, yüksek fiyatların nedenini maliyetlerden dolayı ikinci kademi üretimin yeterince yapılamasından kaynaklandığını söyledi.

Toktürk, Türkiye’de üretim enflasyonun son derece yüksek olduğunu ve bu süreçte fiyatların aşağı çekilmesinin mümkün görünmediğini ifade ederek, “İstanbul Hali’nde domates 10 ile 12 lira arasında fiyatlarla satışa sunuluyor. Örneğin salatalık üretimi son derece kontrolsüz ve hızlı gelişiyor. Bir gecede serada bir anda üretim patlayabilir ve yüksek orana çıkabilir. Salatalıkta üretim kontrol edilemiyor ve bu da ister istemez fiyatları çok aşağı çekiyor†dedi.

Lojistik maliyeti 1 liraya çıktı
    Antalya halinde domatesin 6 lira ile 11,5 lira arasında olduğunu ve bunun ortalamasının 8 liraya denk geldiğini aktaran Toktürk, “Ürünün İstanbul’a nakliyesi, arada yapılan işlem maliyeti ve devletin aldığı vergiler fiyata yansıyor. Sonuç olarak perakendede 15 liranın altında olması da mümkün değil. Antalya’dan İstanbul’la güncel yakıt fiyatlarıyla 1 kilo ürünün lojistik maliyeti 1 lira†dedi.

Domatesin fiyatının kısa sürede düşmesinin beklenmediğini dile getiren Toktürk, “Bunun nedeni ikinci kademi üretiminin maliyetlerden dolayı yeterince yapılamaması. Üreticiler maksimum üretime geçemedi. Bunun yanı sıra Türkiye’de hiçbir yerde tarla domatesi başlamış değil. Aslında haziran ayı itibarıyla tarla domatesinin kendini göstermesi gerekiyor. Fakat tarla domatesinin üretiminde çok ciddi maliyetler söz konusu. Türkiye’de ucuz ürün demek aslında bir sonraki dönem çok yüksek fiyatlı satılacak ürün demek. Çünkü ucuz olmasından dolayı bir sonraki sezonda o ürününün ekimi yapılamayacak. Planlanan bir üretim politikamız olmadığı için Türkiye’de hep bir gelgitler üzerine tarım yapılıyor†şeklinde konuştu.

Yüksek fiyat arz-talepten kaynaklanıyor
    Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı (AKİB) Nejdat Sin, fiyatların yüksek olmasının arz-talep kaynaklı olduğunu belirterek, “İhracata da 14 ile 15 liraya gidiyor. Fakat fiyatların önümüzdeki hafta 10 liranın altına düşmesini bekliyoruz. İhracatta Rusya tarafında talep vardı ama orada da bir yavaşlama söz konusu†dedi.

Sebze ve meyve fiyatlarında son 7 yılın rekoru
    Fikri CİNOKUR

Domatesin de aralarında bulunduğu sebze ve meyve fiyatlarında son 7 yılın en yüksek rekoru kırıldı. Antalya Ticaret Borsası (ATB), Mayıs ayı Antalya Halleri Domates, Sebze ve Meyve Endeksini açıkladı. Buna göre mayıs ayında miktar endeksleri, domateste 79, sebzede 114 ve meyvede 160 olarak gerçekleşirken, fiyat endeksleri domateste 786, sebzede 484 ve meyvede 582 olarak yansıdı. Mayıs ayı endeksleri miktarda bir önceki aya göre (aylık) domateste yüzde 8,14, sebzede yüzde 25,38 meyvede ise yüzde 175,57 arttı. Miktar endeksleri geçen yılın aynı ayına göre (yıllık) domateste yüzde 5,06 düşüş yaşanırken sebzede yüzde 15,69 ve meyvede ise yüzde 27,39 artış oldu. Mayıs ayında miktar ve fiyat endekslerindeki yıllık değişimler, domates, sebze ve meyvede fiyat bakımından son 7 yılın rekoru kırılırken, miktar bakımından ortalamada seyretti.

Domates fiyat endeksinde yüzde 288 artış
    Mayıs ayında domates fiyat endeksindeki yıllık değişim yüzde 288,03 olarak gerçekleşti. Miktardaki kısmi azalışa karşılık fiyat değişimi rekor olarak endekse yansıdı. Sebze fiyat endeksindeki yıllık değişim ise yüzde 169,64 oldu. Sebzenin domatesten daha düşük kalması, miktar endeksindeki yüzde 16’ya yakın artış sayesinde oldu.

Meyve fiyat endeksindeki yıllık değişim yüzde 88,19 olarak gerçekleşirken, meyvedeki nispi düşük fiyat artışı işlem miktarındaki yüzde 28’e yakın artış sayesinde oldu. Mayıs ayında miktar ve fiyat endekslerindeki aylık değişimler ise domates, sebze ve meyvede son 4 yılın ortalamalarında seyretti. Bunun istisnası meyve miktar endeksindeki aylık rekor artışında yaşandı.

Bir önceki aya göre (aylık) domates işlem miktar endeksi, mayıs ayında yüzde 8,14 artış gösterirken, işlem fiyatı endeksi aylık yüzde -17,79 azaldı. Son 4 yılın mayıs ayları endekslerinde miktarda ortalama artış ve fiyatta ise en sınırlı düşüş yaşandı.

Bir önceki aya göre (aylık) sebze işlem miktar endeksi, mayıs ayında yüzde 25,38 artarken, işlem fiyat endeksi aylık yüzde -42,41 azaldı.

Son 4 yılın Mayıs ayları dikkate alındığında sebze miktar ve fiyat endekslerindeki aylık değişimler ortalama civarında gerçekleşti.

https://www.dunya.com/sektorler/tari...-haberi-659750
    Yazdığım yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.

Sayfa 536/831 İlkİlk ... 36436486526534535536537538546586636 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •