Alıntı Originally Posted by Ayan Yazıyı Oku
Sayın Meteor , herhal dikkatinizden kaçtı. Silopi Termik Santral geçen hafta 3 üniteyi de kapatarak şalter indirmiş. 2000 işçiyi ise izne göndermiş. Gerekçeleri is e çok haklı . Şöyle ki EPDK yerli kömürle üretilen termik santralin 1200 tl/MWh , ithal kömürle ise 3200tl/ MVh gibianormal bir fiat uygalaması olmuş. Hatta 2.500 imiş ithal kömür bunlar kendilerine fiat artırım beklerken ithale gelmiş. EÜDerneği EPDK nınkararlarının iptaliiçin Danıştay 13. dairesine dava açmış. Şirket üretim maliyetini bile karşılamıyordu diyor. Yani kızmışlar veryansın ediyorlar sob derece haklı olarak. Siz burdan ne kadarlık bir katkı bekliyordunuz ? CHP konuyu meclise taşımış. Bel ki de satış baskısının sebebi bu olabilir mi ? Halbuki geçen sene karlılıkta rekor kırmıştı bu santral.
Yok, burada o olaydan 2-3 gün içinde yazıldı o konu. Üretim maliyetini karşılamaması bence imkansız. Muhtemelen maden rezervi sınırlı, ileride fiyat artacak neden şimdiden bu rezervi kullanalım diyorlardır. Ya da Ciner grubunun genel çıkarlarına uygun karar almışlardır. Aksi halde 12XY TL (1200’den biraz artırıldı, ay ay güncelleniyor) rakamının maliyetleri karşılamaması bence imkansız. Kaldı ki Odaş’ın, Aksen’in yerli kömür santralleri çalışıyor. (Aksen’in Göynük santralinin MWh başına maliyeti 30-35 dolar civarında olması lazım. 12XY TL ise 70-75 dolardı. 40 dolarlık MWH başına Favök aslında inanılmaz bir rakam. Bir zamanlar Ptf’ler 40 dolar civarındaydı. Yani satış fiyatının kendisi bu düzeylerdeydi. 🙃) Bizim santral asfaltit kullanıyor ama maliyetler çok farklı olmaz diye düşünüyorum. (Aksi halde Ptf’ler 40 dolarlarda iken nasıl çalıştı bu santral.) Bu fiyat sınırlaması Avrupa’da zamanında uygulanmış ve tekrar uygulanması gündemde olan bir düzenleme. Eğer bu düzenleme olmasa elektrik fiyatlarında çok daha büyük artışlar olurdu. Yani sanmıyorum ki yargıdan dönsün.

Silopi Elektrik net karı etkilemiyor sadece özkaynakları etkiliyor. Bu son olayların bize en önemli etkisi muhtemel halka arzı geciktirmesi olabilir. Bu da zaten bu senenin konusu değil. Muhtemelen halka arz için borsada dolar bazlı toparlanma bekliyordur bu da olursa 2023 seçimleri sonrası olur.