Alıntı Originally Posted by bigdata Yazıyı Oku
Shell tarafında 10 milyar usd ciro mu???

Hadi 10 değil 7 diyelim (benim beklentim 7)
Çeyreklere göre shell ciro beklentim( 26, 32, 36, 30)

17,5 kurdan trcas a 37 milyar tl düşşe ve ortalama %4 kar marjı ile yaklaşık 1,48 milyar tl. Elektrik tarafından 200 milyon gelse, esas faaliyetten 1,68 milyar gelir...

Güzel para kanka))

Shell'de ciro uzerinden gitmek hatali. Hatta cironun yuksek olmasinin zarari bile var.

Cunku kar MAKTU!!! Yani TL deger olarak ciro buyuklugunden bagimsiz belirleniyor.

Bu yuzden fiyatlar yukseldikce maktu oldugu icin kar TL olarak sabit olsa bile marji yuzdelik olarak duser(satislara negatif etkisi de vardir) fiyat dustukce kar marji yukari cikar ama deger olarak ayni. En son 65 kurus civarindaydi(1.30 /2)

Dolayisyla shell ozelinde ciro yerine litre satis *maktu kar olarak bakilmasi en dogrusu

Ote yandan petrol fiyati arttikca ticaret finasmani icin gereken isletme sermayesi ihtiyaci ile beraber kre4di kullanimi ve faiz giderleri artar. Zaten Shell'e baktiginizda FAVOK ile net kar arasindaki farkin onemli bir bolumu bu ticaret finansmani icin kullanilan kredi faizlerinden geldigini gormek mumkun.

Fiyatin yukari ciktigi zamanlar bunu stok kari olarak hemen telafisi mumkun olabiliyor. Ancak fiyat asagiya gittiginde stok zarari hemen yansirken azalan isletme sermayesi ihtiyaci ve kredi kullaniminin olumlu etkisi zaman yayilarak yansiyor.