Originally Posted by
pilavli
Gelir dağılımı piramit şeklinde olması gerekirken kum saatine evrilmekte, yani tepede zengin bir kesim, aşağıda yoksul bir kesim, orta direk ise eriyor. Bu durumda en zenginlere hitap eden mal ve hizmetleri üretenlerde hiç sıkıntı yokken orta gelire yönelik çalışanlar orta gelirlilerle beraber sıkıntı çekiyor ve küçülüyor veya batıyor. Ülkenin büyük çoğunluğunun geliri maaşa dayalı, maaşların da çok büyük bölümü 1-2 asgari ücret aralığında, meslek/eğitim farketmezsizin.
Sizin örnek verdiğiniz büfeci batmamaya çalışırken zengin tatil yörelerinde veya turistlere yönelik yerlerde büfesi olanlar da paralarını koyacak yer bulamıyor.
Dünyanın birçok yerinde GSYH içerisinde ücretlerin oranı düşüyor. Türkiye'de zaten muazzam bir erime var ama ABD de de farklı değil durum.
https://fred.stlouisfed.org/graph/?g=2Xa
Vahşi kapitalizm mi desem ne desem bilemedim.
Durum bu şekilde devam ederse başta bizim gibi ülkeler olmak üzere uzun eğitim ve uzmanlık elde edip düşük ücret verilmesinin sonucunda ortada örneğin spesifik tıp uzmanlıkları, bilimsel uzmanlık vb işlere ilgi düşer.
Tabi bu alanlarda kalan az kişi de yüksek ücretler ve iyi yaşam koşulları talep ederler .
Şimdilik gelişmiş ülkeler hazır yetişmiş uzman kişileri ülkelerine transfer ederek dengeyi koruyorlar. Bizdeki durumu zaten hepimiz görüyoruz.
Tostçu, büfeciyle nasıl kalkınırız bilemem.
Yazdıklarım kesinlikle yatırım tavsiyesi degildir..Sadece kendi kişisel görüşlerimdir...
Yer İmleri