Alýntý Originally Posted by kardanadam3 Yazýyý Oku
Emirhan bey, düþünceleriniz için öncelikle size teþekkür etmek isterim. Ekstra bir çaba gerekmiyor aslýnda, iyi araþtýrmak ve iyi analiz etmek gerekiyor. Ben sizlerin yazýlarýný takip ettiðim gibi, önemli gördüðüm konularda da yazmaya devam edeceðim. Sizin ve diðer arkadaþlarýn yazýlarý gibi, hepimiz birbirimizden bilgi alýþveriþi yapýyoruz aslýnda burada.

Sn. Sorpressa teþekkür ederim, eklediðiniz maddelere katýlýyorum.

Size fikirlerinizde katýlmakla beraber, bundan sonra yapýlacak en doðru þeyin Paynet’in satýþ veya ortaklýk haberinin gelmesini beklemek diye düþünüyorum. Ben Paynet’in önünün çok açýk olduðunu düþünenlerdenim. Þu an zaten servis bankacýlýðýna baþlamýþ durumdalar. Sn. Hakan Kocatürk’ün açýklamasýna göre açýk bankacýlýðýda baþlamýþ gözüküyorlar. Bundan sonrasý için bence asýl hedef dijital bankacýlýk. Yeni nesil bankacýlýk sistemi buraya evriliyor. Fakat bu iþe baþlamak için sermaye gerekiyor. O da resmi rakamlara göre en az 1 milyar TL (bu rakamla kurulacak dijital banka sadece bireysel ve kobilere hizmet verebiliyor). Sermaye 2.5 milyar TL olur ise büyük ölçekli kurumsal müþterilerede ulaþmak mümkün. Ben Paynet’in satýþ veya ortaklýktan gelecek para ile bu sermayeyi elde edeceðini ve dijital bankacýlýða gireceðini düþünüyorum. Türkiye ve Dünyadan bir çok þirket bu konuda BDDK’ya baþvurusunu yapmýþ durumda, bazýlarý lisanslarýný dahi aldý. Aslýnda bu konsept Paynet için çok uygun, neden derseniz; hali hazýrda bir çok müþterisi bayilik sistemine dahil ve kobiler. Öte yandan büyük müþterilerede þu servis bankacýlýðý ile hizmet verebiliyorlar. Dijital bankacýlýða geçiþ gerçekleþir ise, hem Paynet’in sunmuþ olduðu hizmetleri kullandýrmaya devam edecekler, hem de bankacýlýk hizmetlerini kobilere ve büyük ölçekli müþterilere kullandýrmaya baþlayacaklar.
Ortaklýk veya satýþ konusunda bende sizin gibi düþünüyorum, en mantýklýsý stratejik bir ortak ile azýnlýk hisse sahibi olarak yola devam edip, Paynet’in büyüme hikayesinde var olmak. CEO Serkan Çelik Paynet konusunda defalarca kez yurt dýþýna açýlmak, ihraç etmek konularýný gündeme getirip doðru zamaný bekliyoruz demiþti. Hayýrlýsý olsun diyelim, bu çeyrek veya son çeyrekte bu konu netlik kazanacaktýr zaten.

Herkese iyi hafta sonlarý dilerim.

YTD

Ben de artýk Paynet'i komple satmak yerine ortak alma fikrinin daha mantýklý olduðunu düþünüyorum.

Arena þu an borç limitinin en üst seviyesinde olduðu için Paynete gereken sermayeyi koyamaz. Bunun yerine Paynetin bir kýsmýný satarak , hem kendine taze para kaynaðý saðlayabilir , hem de Paynette sermaye artýþýna kaynak bulmuþ olur.

Paynete alýnacak stratejik bir ortak ( bir giriþim sermaye fonu yada sektörde var olan baþka bir þirket ) þirketi 3-4 sene içinde çok daha fazla büyütebilir. Sonuçta büyümek için mutlaka sermayeye ihtiyaç olacak. Bu sermayeyi saðlayacak bir ortak ile Paynet 3-4 sene içinde sektörde 1 numara olabilir. Þu anda 1 numarayým diyen Ýyzico piyasa deðerini 1 milyar USD olarak açýkladý. 1 numara olunca demek ki o piyasa deðerlerine ulaþýlýyor.

Panet satýþý çok þeyi deðiþtirecek. Þirket kabuk deðiþtirecek. Ama bunun bir kýsým etkisi kýsa vadede görülecek iken asýl büyük etkisi daha uzun vadede görülecek.