Alýntý Originally Posted by kardanadam3 Yazýyý Oku
Ben þirket yönetiminin bariz þekilde küçük yatýrýmcýya karþý art niyetli olduðunu düþünüyorum. Bu tabi benim kendi þahsi fikrim ve hisse geri alýmý yapacaklarýný da hiç sanmýyorum. Neden yönetimin bize karþý art niyetli olduðunu bir kaç örnek ile açýklayayým.

1) Þirketler 2 tip bilanço hazýrlýyor. Bir SPK'ya verilen, bir diðeri ise Maliyeye verilen bilanço. Maliyeye verilen bilanço TL olarak hazýrlandýðý için net kar bizim gibi þirketlerde daha yüksek gözüküyor. Arena Hintlilere satýldýktan sonra döviz bazlý bilanço tuttuðu için asla Maliye Bilançosunu önce açýklamadý ki net kar yüksek gözükmesin. Her zaman net kar daha düþük gözüktüðü için SPK bilançosunu önce gönderdiler. Aman net kar yüksek gözüküp yatýrýmcý ilgisi artmasýn hisseye diye. Artýk Brighstar alýmý sonrasý ve Paynet'in cirosunun yükselmesi sonrasý bu iþ TL bazda biraz dengeye oturabilir veya deðiþebilir tabi. 2010 yýlýndan beri dikkat ederseniz hiç öncelik olarak maliye bilançosu göndermedi bu þirket.

2) Techno olayý... Süreci açýklamamak için ellerinden geleni yaptýlar. Forumdan bir arkadaþýn fark edip bazý linkleri burada paylaþmasýndan sonra hararetli geçen bir hafta sonu, Pazar gecesi saat 23:00 sularýnda Kap haberleri atarak durumu örtbas etmeye çalýþtýlar. Yine ayný dönem þirkete bizzat bu konuda sermaye arttýrýmý yapmýþsýnýz ne olacak bu para dendiðinde geçiþtirmek için türlü saçma cevaplar verildi. Yatýrýmcý baský yapýncada rakipler öðrenmesin diye böyle yaptýk gibi bir cevap vermiþlerdi. Acaba þirketin asýl rakibi diðer firmalar deðilde, küçük yatýrýmcý mý? Düþünmeden edemiyor insan.

3) Yukko olayý... Öncesinde açýlan baþarýsýz bir e-ticaret giriþimi, sonrasýnda kapandý. Akabinde sermayesi arttýrýlmasýna raðmen en ufak bir açýklama hala daha yapýlmadý? Neden Yukko için sermaye arttýrýldý? Bu site ayný isim veya farklý bir isimle e-ticarete devam mý edecek? Baþka bir iþ için mi kullanýlacak? Bunlarýn cevaplarýný neden açýklamýyorlar þeffaf bir þekilde?

4) Brighstar olayý... Kasým 2020 gibi ilk haberi verip, süreci Aralýk 2021'de tamamladýlar. Arada geçen sürede doðru düzgün yine bilgilendirme yapýlmadý. Burada düþündüðüm bir baþka art niyette, bilançoya etkisi az olsun diye son çeyreðin sonuna kadar satýn alýmý gerçekleþtirmemiþ olmalarý. Zamanlama manidar.

7) Alýnan ödüller, kazanýlan baþarýlara dair asla KAP haberi atmýyorlar. Atmak zorunda deðiller elbet, fakat art niyetli olmayan þirketlere baktýðýnýzda en ufak deðer teþkil eden haberi KAP'a atýyorlar, yatýrýmcýlarý ile paylaþýyorlar. Huawei tarafýndan yýlýn distribütörü seçilmiþler. Paynet 2021 yýlýnda en baþaralý 3. Fintech þirketi olmuþ. Bu tarz büyük haberleri dahi KAP'a atmýyorlar. Eminim Paynet'in bu baþarýsýndan haberdar olmayan yatýrýmcýlar vardýr aramýzda. Bu haberleri nerede paylaþýyorlar? Günler sonra siteye ekliyorlar. Sayfadan sayfaya, menüden menüye gezerseniz bir yerlerde karþýnýza çýkabilir tesadüf.

8) 2022 - 1. çeyrek bilançosunda 10 Milyon TL ''danýþmanlýk ücreti'' var. Bu para kime neden verildi? Anlaþmasý henüz tamamlanmamýþ olan Paynet için çalýþan aracý kuruma mý? Baþka bir kurumamý? Bu para ödenmemiþ olsa, 1. çeyrek net karý 40 milyon TL'ye yakýn bir rakam gelecekti, bunun arka planýnda karý düþük göstermek niyeti var diye düþünüyorum.

9) CEO Serkan Çelik geçtiðimiz sene hisse fiyatý 50 liralardayken TV canlý yayýnýnda 50 liralar için hisse ucuz dedi. Bu açýklama sonrasýnda doðal olarak hisseye ilgi arttý fakat dikkat ederseniz baskýda ayný dönem arttý. 50-55 liradan ilgi çekip malý küçük yatýrýmcýya resmen yýktýlar. Amaç 50 liralardan satýp, baský kurup tekrar 30-35 liradan toplamaktý bence.

Bunlar ve benzeri bir çok olay ile yönetimin art niyetli olduðunu örneklendirebiliriz. Ben kesinlikle art niyetli olduklarýný, küçük yatýrýmcýyý korumaktan uzak olduklarýný ve hisse geri alýmý yapmayacaklarýný düþünüyorum.

YTD.

Hocam tespitlerinin çoðu doðru. Tebrik ederim bu tür tespitler yaptýðýn için. Bu þekilde detaylý araþtýrýp buraya doðru bilgi veren yatýrýmcýlara ihtiyaç var. Lütfen bu tip bilgi dolu yazýlarýna devam et.

Maddeler arasýnda 1-2 tane düzeltme yapacaðým izninle.

1- Borsadaki þirketlerin tamamý 2 tür bilanço hazýrlar. Bir tanesi VUK mevzuatýna göre , bir diðeri SPK mevzuatýna göre. Tüm þirketler bu ikisini açýklar ve tüm þirketlerin açýkladýðý bu 2 gelir tablosunda net kar farklý çýkar. Bu mevzuatlarýn farkýndan kaynaklanýr. Biz muhasebeyi USD tuttuðumuz için biz de daha da farklý çýkýyor.

Neden vergi dairesine verilen gelir tablosunu önce açýklamýyorlar tespitinde haklýsýn. Bunu hiç yapmadýlar. Ama bunu yapýnca yatýrýmcýnýn ilgisi artmaz. Buradaki net kar temettü için geçerli deðil SPK tablosundaki net kar temettü için geçerli. Mesela Armada 2021 yýlýnýn finansal tablosunda önce vergi dairesine verdiði gelir tablosunu açýkladý , tam rakamý hatýrlamýyorum ama 250-300 milyon kar açýkladý. Sonra hisse tavan tavan gitti ama SPK için hazýrlanan tablo gelince þirketin zararda olduðu ortaya çýktý ve sonrasýnda 1-2 tane de taban yedi.

Yani önce vergi dairesine verileni açýklasa bizimkiler , evet yükske kar gelir ve ilgi artar ama sonrasýnda SPK da gelince düþük kar ile geri düþeriz. Böylece bazý yatýrýmcýlar maðdur olur. Bence SPK'nýn önce gelmesi daha doðru yatýrýmcýnýn gerçek bilgiye ulaþmasý için.

Hintliler alýnca muhasebe USD tutulmaya baþlandý demiþsin ama sanýrým Hintlilerden önce de muhasebe USD tutuluyor. Zaten Brightstar ve Paynet muhasebeyi TL tuttuðu için artýk konsolide bilanço daha dengeli ve kur oynaklýðýndan daha az etkileniyor. Belki yarýn öbür gün konsolideyi de TL tutarlar ama buradaki risk ise , net kar yükselir ama öz sermaye USD karþýsýnda erir.

2- Yukko Online elektronik A.Þ þemsiyesinde faaliyet gösteriyorlardý sonra kapadýlar ama þirket hala duruyor baþka e-ticaret þitelerinde maðazacýlýk yapýyor diye biliyorum.

Sermayesini arttýrýp bize haber vermedikleri , sonrasýnda biri burada yayýnlayýnca apar topar KAP haberi yapmak zorunda olduklarý þirket ise Arena Mobile. Bu þirket üzerinden cep telefonu ticareti yapýyorlardý. Tam da Tecno olayý gündemdeyken yapmýþlardý bu sermaye artýþýný. Biz de acaba beraber üretime mi girecekler diye merak etmiþtik sonra sadece satýþ var üretim yok dediler. Sermayeyi neden bu kadar arttýrdýnýz diye sormuþtum , arena mobile'ýn cirosu çok arttý o yüzden sermaye ihtiyacý oldu gibi bir cevap gelmiþti.

3- Brighstarý eylülde ilk olarak haber verdiler kasým deðil. Kasým ayýnda bir indirim oldu onu haber verdiler. 30 kasýmda ise tam kapanýþ oldu kur artýnca bir indirim daha oldu onu da haber verdiler. Süreç ancak bitti bence 2021'e çok etkisi olmasýn diye böyle yaptýklarýný sanmýyorum. Sonuçta bu tür þirketlerin alým-satýmý kolay deðil aylar süren bir süreç. Bakýn Paynet 5-6 aydýr bitmedi.

4 - 7 nolu maddede sonuna kadar katýlýyorum ( gerçi madde 4'den sonra 7'ye atlamýþsýnýz arada 5-6 yok sanýrým yanlýþlýk oldu :) )

Ödüllerin maddi bir tarafý yok onlarý haber yapsalar da çok etkisi olmaz ama tabii ki yapsýnlar haber haberdir. Ödülleri geçtim küçük distribütörlük anlaþmalarýný bile haber yapmýyorlar. Ben bunu sormuþtum þirkete , yýllýk cironun %5'inin altýndaki iþleri KAP'a bildirmiyoruz böyle bir þirket kararýmýz var demiþlerdi ama þu anda yýllýk cironun %5'i 40-50 milyon USD yapýyor. Gerçi þimdi bu kuralý %2-3 seviyesine indirdiler galiba. Geçen cep telefonu iþi 20 milyon USD idi yani yýllýk cironun %2'si yapýyor ama demek 10 milyon USD'lýk bir iþ olsa haber vermeyecekelr. mllet 300-500 bin USD'ý bile haber veriyor ama bizimkiler 10-15 milyon USD küçük iþ diye haber vermiyor. Bence bu da çok KY dostu bir davranýþ deðil.

5 - O danýþmanlýk ücreti 10 milyon deðil 19 milyon diye hatýrladým ama 10 da olabilir emin deðilim. Ben bunu þirkete sordum , Paynet için deðil Brightstar alýmýndaki danýþmanlýk hizmeti dediler. Daha ne kadar sürecek dedim. Belli bir süre daha sürecek sonra kalkacak dediler. Paynet için satýþ sonrasý bir bedel ödenecek sanýrým þu an için cuzi bir ücret ödeniyor oraya.

Genel anlamda ben de sizin gibi düþünüyorum. Þirket hisse deðerinin korunmasý ve gerçek deðere ulaþmasý için yapabileceðinin çok azýný yapýyor. Hisse geri alým bunlardan biri ama bunu yapmasa bile hisseyi desteklemek için daha fazla haber veya tanýtým yapabilir.

Bu arada hisse geri alým iþini Hintliler kabul etmiyor diye biliyorum. Þirket icra kuruluna kalsa belki yapacaklar ama hintliler kabul etmiyor bir takým gerekçe ile. Ama bu konuda çok baský yapýldý þirkete belki fikirlerini deðiþtirebilir bu baský. Ben de onlarýn yerinde olsam hisse geri alýrým . Bu aksiyon þirkete kar olarak da yansýr finansal duran varlýklarýndaki artýþ finansal gelir olarak net kara yansýyacak sonuçta.

Hisse geri alým için eskiden %5-10 bile þans vermiyordum ama son yapýlan baskýlar sonucu bunu artýk %30-40 þans olarak görüyorum. Belki olabilir yakýnda ama hala daha olmama ihtimali daha yüksek.

Tespitlerin ve paylaþýmlarýn için tekrar tebrik ederim lütfen bildiklerini öðrendiklerini paylaþmaya devam et. Çok yararlanýyoruz bunlardan.